– Vil vil vise at det går an å gjennomføre kule ekspedisjoner til en forholdsvis lav pris, sier Martin Andersen.
Lørdag morgen dro Stian Hallen (28), Åsmud Røe (28), Jørn Andor Øwre (28) og Martin Andersen (30) fra Gardermoen med kurs mot Denali, Alaska. Der skal de oppholde seg i tre uker, og bestige Nord-Amerikas høyeste fjell, for så å kjøre ski ned.
Fjellet, som tidligere het Mount McKinley, er 6190 moh. høyt, og kalles ofte verdens kaldeste fjell. Det er enormt værutsatt, og kan by på ekstreme utfordringer.
Følg med på Fri Flyt i ukene fremover for hyppige oppdateringer fra ekspedisjonen. Se også dette kartet for hyppige oppdateringer.
Det var Hallen og Andersen som først fikk ideen om ekspedisjonen, før de vervet Øwre og Røe. Alle fire er det som kan kategoriseres som svært godt trente - alle har aktive idrettskarrierer fra langrenn og skiskyting.
Under ekspedisjonen skal de ta seg opp fjellet med ski, for så å kjøre på ski ned. Vanligvis har klatrerne basecamp 5400 moh. Gjengen har Norge skal ha sin 4700 moh., hvor de altså skal gjøre toppstøtet.
– Det har derfor vært viktig å ha folk som er i svært god form. Det blir langt og tungt, men det gjør at vi er mer fleksible i forhold til skikjøringa ned. Det er mange fine renneformasjoner vi kan nå ved å ikke måtte kjøre ned mot basecamp på 5400 moh., sier Andersen.
Tips til nedkjøringer har de fått fra selveste Kilian Jornet, som ikke overraskende har rekord på Denali. Det var avdøde Andreas Fransson som ble historiens første som kjørte ski ned sørveggen av fjellet.
– Hvor godt er dere forberedt?
– Ja, det er vi. Vi ønsker å oppleve og pushe oss selv. Men det er viktig å poengtere at ingen av oss er villige til å ofre liv og helse. Det er en balansegang der. Heldigvis er halvparten av gruppa leger, så vi har god dekning der, ler Andersen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
6190 MOH: Slik ser Denali, tidligere Mount McKinley, ut. Foto: Wikimedia
På budsjett
Et av kravene, og målene med turen, har vært å holde den så kostnadseffektiv som mulig. Mens ekspedisjoner til storebror Mount Everest gjerne koster flere tusen kroner, har Denali-gjengen hatt en toppsum på 20.000 kroner per person.
– Det har vært viktig for oss å planlegge alt selv til minste detalj, som å ha alle tillatelser i orden. Vi hadde lyst til å ordne alt selv. Samtidig vil vi vise at det går an å gjøre det uten de alt for store summene, sier Andersen.
– Og dere har klart målet?
– Ja, vi ligger på omtrent 18.000 kroner, inkludert flybilletter.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
HØGRUTA: Martin Andersen (til venstre) var med da Lars Erik Skjervheim og Malene Blikken Haukøy tok den første rekorden på Høgruta i Jotunheimen. Foto: Privat
Værutsatt
Denali kan på by all slags vær. Hallen har tidligere vært der, men måtte avbryte toppstøtet på grunn av en snøstorm. Gruppa er derfor forberedt på at ekspedisjonen kan ta lang tid.
– Går alt etter planen kan vi være på toppen etter 10 dager, men vi vet jo at kun 15 prosent av de som har prøvd å nå toppen i år har klart det. Det ligger på -25-30 grader hver natt, så været blir helt avgjørende. Vi satser på å komme til basecamp veldig fort. Vi blir flydd 2000 moh., sa da blir det 500-700 høydemeter de første dagene.
– Hvor god form er dere i nå?
– Vi er godt trent, godt over gjennomsnittet. Når vi skal nå toppen, og gå 1500 høydemeter på toppstøtet, er det avgjørende at vi er i god form.