– Da vi startet varselet var vi bekymret for at tallet skulle stige voldsomt med en eksplosive veksten. Så vi er veldig fornøyd med at det nå har flatet ut. Det er gode tall, og det er absolutt positivt med disse tallene, sier leder for Snøskredvarslingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Rune Engeset, til Fri Flyt.
Ikke siden 2005/2006-sesongen har færre omkommet som følge av skred, skriver NVE i en pressemelding mandag formiddag.
I Lyngen i Troms omkom en utenlandsk turist etter å ha blitt tatt av et snøskred. En person mistet også livet som følge av et fall ved skavlbrudd i Møre og Romsdal. Til sammenligning omkom fem personer forrige sesong, mens det i 2014/2015-sesongen omkom seks personer.
– Er vi nå inne i det vi kan kalle en god trend?
– Jeg tror tallene for et år er veldig vanskelig å konkludere utifra. Er det en ulykke er det en grav av tilfeldighet hvor mange involverte det er. Men det vi ser er at de fem siste årene har 31 personer omkommet, mens de fire årene før det omkom 33 personer. Det ser i alle fall ut til å flatet ut, og er på vei nedover. Vi tror både folk er mer bevisste, og tar mer hensyn til skredfaren når de er på tur, sier Engeset.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
POSITIV: Rune Engeset er positiv til tallene. Foto: NVE
Selv om Engeset er fornøyd med de lave tallene for sesongen, er det enda en vei å gå før de når visjonen om null omkomne.
– Vi jobber hele tiden for at ingen skal omkomme i skred, men det er jo litt tilfeldig om man når den. Det er først og fremst en visjon. Men at vi heller går mot null enn mot større tall er positivt.
Det er registrert totalt 79 skredhendelser, som involverer 168 personer. Flere av de har vært ulykker hvor person har blitt begravd eller delvis begravd i skred. Antallet er en økning fra begge de foregående årene.
En viktig del av det forebyggende arbeidet er nettsiden Varsom.no. Snøskredvarslingen har i år 50 prosent flere sidevisninger sammenlignet med fjoråret. Siden er først og fremst mye brukt av nordmenn. En av de omkomne var en utenlandsk turist.
– Har man en jobb å gjøre i forhold til de som kommer til Norge?
– Det er fortsatt en utfordring at flere må bli kjent med skredvarselet, og det gjelder også turister. Mange bruker YR, og der finner du også varselet, men vi vil gjøre det tilgjengelig på flere språk, og i alle fall få frem det viktigste. Det er også viktig å gjøre det kjent for guider og turgrupper som kommer hit.
– Hva jobbes det konkret med neste sesong?
– Vi har satt opp to ting, og det ene er som nevnt å gjøre det tilgjengelig for flere språk, og informere guider og turledere som reiser til Norge. Det andre er å gjøre det innarbeidet i kjøreopplæringen på snøscooter, som har stort skadepotensial.
Skredvarselet ble avsluttet i overgangen mai/juni i år.