Rekordfestival i Sogndal

Med 1300 solgte festivalpass, slo årets fjellsportfestival alle rekorder. Og det på tross av gufne værmeldinger og krevende føre.

Sist oppdatert: 25. februar 2015 kl 08.49
REKORDFESTIVALEN: Ikke bare ble det satt norsk rekord i speedriding under årets Fjellsportfestival, det er også den største utgaven av festivalen noensinne, og festivalsjefen mener taket er nådd. Foto: Jens A. Kristensen
REKORDFESTIVALEN: Ikke bare ble det satt norsk rekord i speedriding under årets Fjellsportfestival, det er også den største utgaven av festivalen noensinne, og festivalsjefen mener taket er nådd. Foto: Jens A. Kristensen
Lesetid: 4 minutter

– Eller «rassbeillføre», som det heter, kommenterte, en av festivalens nokså mange representanter fra frikjøringsklubben i Vågå; Trollhøe Hækkers.

Årets fjellsportfestival har så langt vært den største som har blitt gjennomført med tanke på antall solgte pass, festivaldeltagere og variasjon i programmet. Fra åpningen i kommuneparken med skiballett på onsdagen og stand-up med Craig Campbell på kvelden, ble det totalt gjennomført seks stappfulle og ulike kurs, 15 guida turer og en overnattingstur med totalt 15 tindevegledere i sving. Arrangementssjef Rosa Marie Skovli Øyrehagen er imponert over alle som har bidratt, selv om hun ikke ble like imponert over værgudene.

LES OGSÅ: Mer snø til Fjellsportfestivalen?

– Vi tror at mye av grunnen til nye rekorder i år er blant annet de utrolige forholda vi har hatt i Sogndal tidligere i vinter og massiv oppmerksomhet rundt dette i ulike medier. Det var utrolig surt å oppleve at værgudene gikk mot oss dagene før festivalen, men det er dessverre lite man kan gjøre noe med. Gleden var derfor stor da jeg våknet til litt solglimt og litt nytt pudder lørdag morgen, slik at festivaldeltakere fikk litt følelse av hvordan det pleier å være i Sogndal.

Sild i tønne 

Det var særlig stor interesse for topptur og skredkurs i år. Skredkurset som ble arrangert for jenter, ble fullt tidlig, og måtte utvides med seks plasser. I tillegg til diverse konkurranser, som utforsykling og frikjøring, ble det også slått ny norgesrekord i antall deltagere i speedriding topptur med 23 stykker og ni i rekke.

For de som hadde energi igjen på kveldstid, var det også ny rekord i «sild i tønne» på hotellet. Selv om det nok var fritt vilt-konseptet som fungerte best der, så var heller ikke de mørke timene blottet for program. Afterski var hverdagskost, men også andre innslag som foredrag med Protect Our Winters (POW), der Tobias Torleifson og Nils Faarlund ble invitert til foredrag og debatt, sto på tapeten. "Skryting og lyging" med Solbjørg Kvålshaugen fra Fondsbu og frikjørerne Sigurd Løvfall og Erling Magnus Solheim, var et roligere innslag etter Fjellsportkveldene på torsdag og fredag. Selv om skryt- og lyg-teknikken ble tatt i bruk av flere.

Stein Torleif Bjella spilte en noe frossen minikonsert på 1000 moh med 200 publikummere, før han tok med seg 300 inn senere på kvelden. 

– Ikke større nå 

Totalt ble det i år solgt 1300 festivalpass, og da BarLaussnø ble åpnet på lørdag fyltes lokale av 1500 gjester. Det er ifølge arrangementssjefen nok.

– Større festival enn i år ønsker vi ikke å bli. Vi har funnet grensa vår nå, og vil mot neste år jobbe med å profesjonalisere festivalen mer og bli flinkere til å levere kvalitet i alle ledd, og finspisse detaljer.

LES OGSÅ: Freeride World Tour i Sogndal: – Krevende, men mulig

Topp stemning

Festivaldeltager Hogne Tandberg har følgende å komme med når det gjelder årets festival.

– Jeg er veldig fornøyd med helgen. Det var godt oppmøte og mye bra show på konkurransen på lørdag. Festen på kvelden var i en klasse for seg!

Han hang heller ikke med hodet på grunn av det lunkne føret.

– Det at det ikke var bunnløse puddertilstander la ingen demper på den gode stemningen. Sogndal leverer hver gang! 

Festivaldeltager Marie Austad Haug var blant annet var med Tormod Granheim på brattkjøringskurs, oppsummerer helgen som slitsom og gøy, selv om hun gjerne skulle kjørt i det oppskrytte pudderet vi har hørt så mye om i vinter.

– Det var ganske tung snø, og rimelig oppkjørt så jeg ble selvsagt litt skuffet over føret. Men det var jo gøy på afterski da! Også var det utrolig kult å se på hoppkonkurransen og sykkelutforen.

Hun legger ikke skjul på at helgen tæret på kreftene.

– Det var slitsomt, men utrolig gøy! Det var mest spennende på dagtid, så jeg hadde ikke så mye krefter igjen på kvelden.

LES OGSÅ: Sykkelutfor på Fjellsportfestivalen i Sogndal

LES OGSÅ: Terrengsykkel har testet Yosemite City Sport

LES OGSÅ: Alt om utforsykling

Publisert 25. februar 2015 kl 08.49
Sist oppdatert 25. februar 2015 kl 08.49

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen