– Enkelt og greit er applikasjonen laget for å gjøre det enklere å ta riktig valg i fjellet, sier snøskredvarsler Jostein Aasen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Fri Flyt.
Denne uken lanserte de en stor oppgraderinger av den tradisjonelle Regobs-applikasjonen. Den har, frem til nå fungert ,kun én vei - altså at du bare kunne registrere observasjoner. For å se kart og andres observasjoner ble du nødt til å gå inn på nettsidene. Nå er både bratthetskart, posisjon og observasjoner samlet på en plass.
Rent konkret fungerer den slik at du enten velger deg et område, eller ber appen finne lokasjonen din. Deretter kan du laste inn observasjoner, og ser terrenget gradert etter farge. Grønt er under 30 grader, og blir brattere jo rødere fargen er.
På kartet får du opp såkalte dråper som inneholder andres observasjoner. I tillegg kan du legge inn dine egne.
– Vi har gjort det lettere å få informasjonen ut igjen. Vi håper folk kan få mer å forholde seg til, og på den måten gjøre bedre valg. Dette er på ingen måte en fasit, men et verktøy og et hjelpemiddel, sier Aasen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
OPPDATERING: Slik ser applikasjonen ut på mobilen. Foto: Anders Holtet
Regobs, som betyr registrer observasjoner, brukes for å lage skredvarselet du finner på Varsom.no. Applikasjonen, og folks observasjoner, er med andre ord viktige for å gi et mest mulig konkret bilde av skredfaren.
– På den måten kan også varselet forbedres. Jo mer informasjon vi får jo mer nøyaktig blir det. Folk skal på ingen måte være redde for at det de sender inn er feil, sier Aasen, og fortsetter:
– For at det skal fungere er vi avhengige av to ting: At folk bruker den, og at folk vil bidra med sine observasjoner. Da er det slik at alle observasjoner er gode nok for oss, og vi er interessert i alt. Har du gått, og ikke sett noen faretegn, er det også en god observasjon. Det kan hjelpe oss med å bekrefte eller senke varselet. Bilder gir oss også mye informasjon.
For kun kort tid siden lanserte også Norges Geotekniske Institutt (NGI) en applikasjon med bratthetskart. Aasen benekter at de skal konkurrere mot hverandre.
– Vi bestemte oss allerede i juni for å ha bratthetskart i appen vår. Vi har ingen intensjoner om å konkurrere med NGI. Vi har jo begge gratis applikasjoner, og sånn sett er det ingen av oss som tjener noe penger på disse. Men det er jo en del likheter.
Applikasjonen til NVE har også kart og observasjoner for is, jord og vann. Spesielt is kan være relevante for skikjørere.
– Skal du krysse et vann, for eksempel, kan du se om andre har gjort observasjoner.
Regobs-applikasjonen fungerer både på Android og Ios. Oppdateringen ble lansert denne uken.