Reagerer på snøfrie OL-anlegg

Flere av fremtidens OL-håp er skeptiske til at Beijing skal avholde lekene i 2022, og kaller det skuffende.

Sist oppdatert: 7. august 2015 kl 09.35
«Fugleredet» var den offisielle OL-arenaen under sommerlekene i 2008. Her fra Air & Style i Beijing. Foto: Thomas Harstad
«Fugleredet» var den offisielle OL-arenaen under sommerlekene i 2008. Her fra Air & Style i Beijing. Foto: Thomas Harstad
Lesetid: 3 minutter

– Det er veldig leit at den største begivenheten i vintersport-sammenheng ikke skal foregå på naturlig snø. Da kunne man like gjerne satt seilere i et basseng med vindmøller, sier Sandra Eie (19) til Fri Flyt.

I forrige uke ble det klart at Beijing vant avstemningen i IOC med 44 mot 40 stemmer mot Almaty, Kazakhstan. Dermed ble det klart Beijing, som første by i historien til å avholde både et vinter-OL og et sommer-OL (2008), skal arrangere lekene i 2022.

Konkurransene blir delt inn i tre soner, som alle skal ha hver sine konkurranser. Freeski og snowboard-konkurransene skal gå i Zhangjiakou-sonen, som har en gjennomsnittlig snødybde på 21 centimeter. Med andre ord vil alle disiplinene foregå på kunstsnø gjennom de olympiske lekene. 

sandra-eie
sandra-eie

Sandra Eie er blant de som reagerer på tildelingen. Foto: Tore Meirik

Reagerer kraftig

Det har skapt harme i både det nasjonale- og internasjonale ski-miljøet. Blant de som først reagerte på tildelingen var den amerikanske ski-kjøreren Jen Hudak, som går langt i sin kritikk mot IOC på sin Facebook-profil.

– Hva med å gi utøverne mulighet til å konkurrere i verdens beste anlegg i det som er det viktigste arrangementet i deres liv. Da kan de kjøre på sitt beste og komme hjem uten store skader. Dette skuffer meg, skriver Hudak.

Det er flere av de norske kjørerne, som kan være aktuelle for OL i 2022, helt enig i. Blant annet Norgescup-vinner Sandra Eie og junior-sølvvinner Henning Hansen Pytte.

– Jeg er veldig enig i det Hudak sier. Når det er et såpass stort arrangement betyr det veldig mye for mange utøvere. Da er det dumt å kjøre på en «halvveis-course». Det blir aldri det samme på kunstsnø som på vanlig snø, sier Hansen Pytte, og supplerer:

 

– Det er litt rart at Bejing får det, når de kanskje er de som egner seg dårligst til å ha et Vinter-OL.

Birk Ruud_2
Birk Ruud_2

Birk Ruud. Foto: Tore Meirik

– Usikker på hvordan de skal få det til

Johanne Killi, som tok sølvmedalje i NM, og som av flere ble beskrevet som årets store gjennombrudd i internasjonale konkurranser, er også skeptisk til OL-anlegget.

– Jeg lurer på hvordan de skal få det til med så lite snø, men jeg satser på at de finner en bra løsning for at det skal bli best mulig.

For Birk Ruud (14) er det derimot viktigst at coursen blir god nok.

– Men det er jo ikke like deilig å kjøre på kunstsnø akkurat, sier Ruud, som tok en soleklar seier for yngre juniorer i årets Norgescup.

I den offisielle utredningen av de kandidat-byene går det frem at det vil kreve «avanserte kunstsnø-maskiner», men at dette vil ha liten påvirkning på økologien i området.

Publisert 7. august 2015 kl 09.35
Sist oppdatert 7. august 2015 kl 09.35
 

Relaterte artikler

 
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen