– Fantastisk! Over 600 møtte. På en torsdagskveld! Det viser hvilken interesse det er i Tromsø for temaet og i denne interessen ligger utrolig mange og mye ressurser som vi i Kompetansesentret virkelig skal bruke, sier Espen Nordahl, som –i tillegg til å være over snittet ivrig toppturentusiast- jobber som prosjektleder ved kompetansesenteret for snøskred ved UiT.
Bredt program
Nordahl var selv en av foredragsholderne, men også Stephen Alexandre (masterstudent ved UiT som jobber med en skredapp som kanskje kan kobles opp mot varsom og RegObs), naturguide Selena Cordeau som lager masteroppgave om lokal skredkunnskap og klimatiltak i Lynge, og ikke minst; tindevegleder Mikal Nerberg, som høstet mye skryt for sitt innlegg som blant annet inkluderte egne bommerter til fjells.
Snakket om egne feilvurderinger
– Mikal snakket om den gode skikompis og de rette rute- og sporvalg. Men kanskje det aller viktigste var at han sto frem med to caser fra egen føringsvirksomhet med gjester der han gjorde noen mer eller mindre heldige vurderinger som medførte at de løste ut skred. I forhold til det skredforebyggende arbeid er det viktig at vi klarer å skape en åpnere kultur rundt dette at vi alle er mennesker og kan gjøre feil; enten vi er menigmann eller fjellfører. Nestenulykker er den viktigste innfallsporten til den viktig kunnskap om hvorfor det gikk galt. Får vi flere til å stå frem med sin lærdom vil vi stå mye bedre rustet til å hindre at skredulykker skjer i fremtiden. Vi må få til en holdningsendring og klare å skape et åpnere landskap rundt dette der vi ikke får idiotstemplet hvis vi står frem. I dette perspektivet er det utrolig viktig at slike som Mikal står frem, sier Espen Nordahl.
GRUPPEDYNAMIKK: …var ett av temaene tindevegleder Mikal Nerberg snakket om under Skredseminaret. Arkivfoto: Tore Meirik
Den menneskelige faktor, spor- og rutevalg
Nerberg brukte to dramatiske eksempler fra sitt arbeid som guide for å understreke hovedtemaene sine; skikompis og grupper på tur, og spor versus rutevalg.
– Jeg fortalte om en episode for 10 år siden da en gjest ble tatt i skred, og en episode forrige sesong da jeg selv ble tatt. Innlegget mitt hadde to hoveddeler, den ene var dette med grupper på tur, hvordan håndtere det, og den menneskelige faktor. Det andre handlet om spor- versus rutevalg, som er to forskjellige ting. Se for deg en situasjon hvor du ikke kan gjør sporvalg som gjør turen tryggere. Da har du sannsynligvis bommet på rutevalget. Sporvalg er nokså lett å lære seg, men det krever at man er bevisst på det, sier Nerberg, som syns det er veldig bra at så mange møtte på skredseminaret.
– Lover godt
– Ekstremt mange i Tromsø går toppturer, og det nærmer seg sesong nå, så det er kanskje ikke så rart at folk stiller opp når suget melder seg. Samtidig er det positivt at folk stiller opp når tema er snøskred, man kan jo si at det lover godt for vinteren, sier tindevegleder Nerberg.
ÅPEN: Mikal Nerberg brukte egne bommerter til fjells som eksempler i sitt foredrag. Akrivfoto: Bård Basberg
PS! Mikal Nerberg starter karrieren som lokalpolitiker i Lyngen tirsdag, i opposisjon for Miljøpartiet de Grønne.