NVE ønsker å ta i bruk ATES for å definere skredterreng

ATES er en forkortelse for Avalanche Terrain Exposure Scale – en skala som skal fortelle hvor eksponert – og dermed farlig – snøskredterrenget er.

Sist oppdatert: 7. februar 2018 kl 15.17
FORSKJELLIGE TYPER SKREDTERRENG: Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) ønsker å etablere ATES-klassifisering av skredterreng i Norge. Foto: Jonas Dahlstrup
FORSKJELLIGE TYPER SKREDTERRENG: Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) ønsker å etablere ATES-klassifisering av skredterreng i Norge. Foto: Jonas Dahlstrup
Lesetid: 2 minutter

– I 2013 ble et pilotstudie for ATES utført i Norge, som viste at en slik klassifisering av snøskredterreng var et verdifullt hjelpemiddel til å beskrive kompleksitet og omfang av snøskredterreng, samtidig som det bidrar til å spre grunnleggende kunnskap om skredterreng og rutevalg. Dette var et prosjekt NVE gjerne ville gå videre med, men da var det verken tilgjengelige ressurser eller midler. Men nå prøver vi, sier prosjektleder i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE), Martine Sagen Slåtten.

ATES-2-og-3
ATES-2-og-3

FLERE TYPER: Bildet viser grad to og tre på ATES-skalaen. Alt er skredterreng, men noe er farligere enn andre. Foto: Jonas Dahlstrup

– Ingen alternativer

Ifølge NVE fins det ikke noe reelt alternativ til ATES i dag. Forskjellige former av ATES klassifisering er tilgjengelig i noen andre land, som Canada – hvor det opprinnelig kommer fra –, og Sveits og Sverige.

– I Norge har vi ikke noe kartmateriale som beskriver snøskredterreng. Det nærmeste vi kommer er bratthetskartene som blant annet NVE tilbyr. Bratthet er en viktig faktor når det kommer til snøskredterreng, men det er bare en av inputene i den tekniske modellen for ATES, som definerer kompleksiteten til terrenget, sier Sagen Slåtten.

– Viktig for alle som ferdes i vinterfjellet

NVE er i gang med en meningsmåling for å finne et norsk navn på den kanadiske forkortelsen, og nå håper de på bidrag fra deg.

–  Den viktigste målgruppen for bruk av snøskredterrengkart er personer med lite eller ingen kunnskap om snøskredterreng og snøskred, men som ferdes i alpine områder. De siste årene har det eksplodert med mennesker i fjellet både vinter og sommer, og det er vel høyst sannsynlig at mange av disse har lite kunnskap når det kommer til skredterreng. I tillegg vil dette være et nyttig produkt for andre som Forsvaret, redningstjenesten, samferdselsetatene, skoler, kommuner samt for HMS-tiltak i andre virksomheter som ferdes i skredutsatt terreng. 

Les mer om innføringen av ATES her.

Publisert 7. februar 2018 kl 15.17
Sist oppdatert 7. februar 2018 kl 15.17
 

Relaterte artikler

 
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen