Norges nye coach

Norges nye landslagstrener analyserer de norske landslagskjørerne, forteller hvordan han havna i Norge –og om jobben som trener for freeskilaget til De britiske jomfruøyene.

Sist oppdatert: 20. august 2014 kl 12.00
PÅ TUR MED GUTTA: Luke Allen er Norges nye landslagstrener i freeski. Foto: Nor Freeski
PÅ TUR MED GUTTA: Luke Allen er Norges nye landslagstrener i freeski. Foto: Nor Freeski
Lesetid: 5 minutter

Norges nye landslagstrener i freeski, Luke Allen (26), er for tiden på jobb i Australia sammen med et knippe av de norske kjørerne. Allen kom til sin nye jobb rett fra stillinga som trener for freeskilandslaget til De britiske jomfruøyene i Karibien (!).

LES OGSÅ: Norges nye landslagstrener

– Hehe, de fleste tror det er en spøk at jeg har trent dette laget, men det er faktisk sant. Peter Crook, som var den eneste utøveren på laget, hadde jeg allerede jobbet med i fire år i klubben Ski and Snowboard Club Vail i Colorado. To år før OL i Sotsji tok han kontakt og ville ha meg som privat trener. Resten er historie, Peter holdt seg blant de 30 beste halfpipekjørerne i verden både på FIS og AFP sine lister, så han kjørte på høyt nivå, forteller Luke Allen.

– Hvorfor Norge?

– Jeg var her under VM på Voss i 2013, og da konkluderte jeg med at Oslo er den kuleste byen jeg har vært i noensinne, og jeg så ingen grunn til at jeg ikke skulle elske å bo i dette landet. Kjørerne på landslaget er blant verdens aller beste, og sporten vokser utrolig fort i Norge. Jeg er utrolig glad for å være en del av dette, og jeg håper jeg kan bidra til å ta freeski i Norge til et nytt nivå.

– Hva vet du om Norge og skikjørerne her?

– Jeg har jo bare vært her en gang tidligere, så jeg vet ikke så mye. Men jeg vet at nordmenn elsker skikjøring, og jeg er veldig fascinert av nordmenns voldsomme kjærlighet til sporten. Det er noe jeg vil være en del av! Dessuten vil jeg nevne Andreas Håtveit. Selv om han bare er noen få år eldre en meg, så er han blant de som påvirka meg mest da jeg selv kjørte. Nå har vi et knallsterkt landslag, og den nye generasjonen kjørere som er på vei er utrolig dyktige.

– Hva blir de største utfordringene i din nye jobb?

– Den første store utfordringa var å bryte med livet jeg levde i USA og flytte til Norge. I løpet av to uker flytta jeg fra park City, til Denver, solgte bilen, pakka to bager, og plutselig var jeg i Oslo i gang med å starte et helt nytt liv, helt på egen hånd. Nå jakter jeg et sted å bo, og det er ikke så lett siden jeg er i Australia… Den andre store utfordringa er å lære norsk. Det er så utrolig forskjellig fra engelsk. Selv om de fleste nordmenn snakker engelsk, så vil jeg ikke være den ene raringen som ikke sakker norsk. Det vil nok ta en stund, men heldigvis har jeg mange gode lærere rundt meg hver dag!

– Hvordan er det å ha Christopher Frankum som sjef?

– Kjempebra! Christopher er frikjører selv og forstår hva som kreves for å trene jibbere på høyt nivå. Han har vært fantastisk både med å hjelpe meg i gang og gjøre at jeg føler meg velkommen.

– Hva vet du om de norske landslagskjørerne så langt?

Aleksander Aurdal: – Han har vært med lenge, og har produsert fantastiske segmenter med Field Productions i mange år. Jeg har sett han kjøre i lang tid, og det er imponerende hva han er i stand til å gjøre med ksi på beina.

Øystein Bråten: – Øystein er jo en slags nykommer i bransjen, men han har et vanvittig talent, og filmene han har publisert de siste årene er rett og slett sinnssyke.

Tiril Sjåstad Christiansen: – Jeg har kjent Tiril i noen år allerede, og hver gang hun får ski på beina klarer hun å imponere meg. Karene på laget sier hun kjører som en av gutta, og jeg kunne ikke vært mer enig!

Johan Berg: – Johan møtte jeg for første gang da jeg kom til Oslo, og etter å ha fått noen dager på ski sammen her i Australia er det bare å konstatere at denne fyren kan kjøre ski og at han kommer til å gjøre store ting i framtida.

Felix Usterud: – Han har jeg også nettopp møtt, men jeg har sett en god del av hva han har gjort tidligere, nå håper jeg bare han er i form etter operasjon, og jeg veit at gutta her nede savner han.

Jon Anders Lindstad: – Lagets halfpipe-loner! Jeg har hatt mest fokus på halfpipe selv de siste årene, og Jon Anders er den jeg har sett mest til av gutta. Jon går stort og har en variert triksepose. 

– Kan Norges landslag bli verdens beste?

– Det er ingen grense for hvor gode denne gjengen kan bli, så ja, verdens beste freeskilandslag er absolutt mulig. Alle sammen har et vanvittig talent, og en motivasjon og drive for skikjøring som mangler sitt like! 

LES OGSÅ: Verdens beste

2
2

ENGASJERT: Landslagsstrener Luke Allen er ikke i tvil: De norske twintipkjørerne kan bli verdens beste.

Publisert 20. august 2014 kl 12.00
Sist oppdatert 20. august 2014 kl 12.00

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen