Nøkkelen til legendestatus

Frikjøringslegenden Kaj Zackrisson avslører hva som skal til for å bli like legendarisk som han selv.

Sist oppdatert: 10. januar 2017 kl 11.45
INSPIRASJON: Selv om du er en junior og føret er hardt, er det lett å la seg inspirere når verdens muligens mest legendariske frikjører er coach. I helga var det juniorcamp i Hemsedal med Kaj Zackrisson.
INSPIRASJON: Selv om du er en junior og føret er hardt, er det lett å la seg inspirere når verdens muligens mest legendariske frikjører er coach. I helga var det juniorcamp i Hemsedal med Kaj Zackrisson.
Lesetid: 4 minutter

Kaj Zackrisson (43)

Kaj er en levende legende i frikjøringsmiljøet, hvor han har vært en av de aller  beste kjørerne helt siden han la opp som profesjonell parallellslalåmkjører i den amerikanske pro-touren på slutten av 90-tallet.

Kaj har vunnet X Games-gull i skicross, han har hele tre seire i verdens råeste frikjøringskonkurranse; Verbier Extreme. Han har også en drøss filmsegmenter med blant annet Matchstick Productions, Swedish Posse, Free Radicals, Salomon Freeski TV og flere andre.

Sammen med sin omtrent like legendariske bestevenn Sverre Liliequist er Kaj hjernen bak merket Kask.

TMM_8994

Foto: Tore Meirik

– Kjør laps! Eller gønnerun som dere kaller det på norsk, det er hva alle svensker vokser opp med. Jeg er i prinsippet født i ei skogsløype! Og hvis noen vil ha en aldri så liten pekefinger, så kommer det her: Slutt å sutre på dommerne, slutt å hopp klipper dere ikke klarer å lande og husk at dommerne dømmer fra start til mål. Ingen vil se slapp kjøring midt i åket!

Sist helg var Kaj inspirator og trener under junior-frikjøringssamling i Hemsedal, og den svenske superveteranen – som bor i Oslo – vet hva som skal til for å  nå til topps i frikjøringssirkuset, både i film og konkurranse.

1
1

STOKA KIDS: Kaj Zackrisson (nummer tre fra høyre, i rød dress) var frikjøringscoach i Hemsedal sist helg. Foto: Finn Morten Andresen

– Hvordan var det å være coach for kidsa?

– Det er så klart veldig inspirerende å rippe omkring med juniorer som den der lille  ekstra driven for både frikjøring og å bli bedre på ski. Det er spennende å se hvordan de angriper terrenget, og jeg blir veldig glad for å se at skileik fortsatt er det beste som fins!

– Gode til å hoppe

– Hvordan er nivået? Var du like god da du var på deres alder?

– Å sammenligne dette er faktisk ganske spennende, for på min tid var vi konger på balanse, posisjon og sving, men vi var ubrukelige til å hoppe. I dag er juniorene konger på hopp, landing, fart og flyt, men i prinsippet ganske uvitende om hvordan man gjør en god sving. Dermed blir det interessant å se om vi kan skape et frikjøringsmiljø der vi trener på sving og posisjon, men uten at vi havner i «racing-båsen«.

– Hvordan opplever du rekrutteringa til frikjøring i Norge? Er det mange kids som er ivrige, eller er det få som holder på?

– Jeg er litt usikker, men det virker som iveren og interessen for frikjøring er større enn tilbudet. Nå gjelder det å skape et tilbud rundt omkring i Ski-Norge med klubber og litt organiserte treninger hvor vi kan ha det gøy på ski sammen. Jeg tror framgangen kommer med en modell hvor man lager klubber hvor juniorene kan kjøre og henge sammen, og skape skigleden sammen med hverandre.

Morsomt på dårlig føre

Forholdene var vanskelige i Hemsedal sist helg, med lite og hard snø til de ni juniorene fra Oslo, Røldal og Voss som deltok på samlingen. Likevel fant de ålreit snø – og de sørget for at det ble gøy.

2
2

VANSKELIGE FORHOLD: Hard og krevende snø stoppa verken kidsa eller instruktøren fra å herje i terrenget. Foto: Finn Morten Andresen

– I terrenget var forholdene det jeg vil kalle drittføre for frikjøring – i praksis ikke snø! Kaj fant imidlertid noen bortgjemte steder hvor de fikk noen få pudderåpenbaringer. Men det viktigste og morsomme var at de rennene og spotene som ble brukt – med snø, litt gress, mose og stein – hadde vekselvis pakket snø, is og noen få myke vindlepper, ble morsomme å kjøre.  I utgangspunkt et føre som de fleste av oss hadde sagt nei takk til og blitt hjemme. Kaj fikk gjengen til å skjønne at det å lære å kjøre på dette drittføret faktisk er gøy, og at dersom du takler dette så blir dagene med godt føre enda bedre. 

Det å kjøre i grupper på dette føret, og forholde seg til gruppedynamikken, var nok også en god opplevelse og ny læring for alle de yngste, forteller frikjøringspappa Finn Morten Andresen.

3
3

VERDENSMESTER: Juniorverdens mesteren fra i fjor, Synnøve Medhus, var selvsagt på plass i Hemsedal. Foto: Finn Morten Andresen

Publisert 10. januar 2017 kl 11.45
Sist oppdatert 10. januar 2017 kl 11.45

Relaterte artikler

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen