– Nå er han blant de beste i verden

Lars Erik Skjervheim (35) hylles av landslagskollega Malene Blikken Haukøy (24) etter 16. plass i EM i Sveits.

Sist oppdatert: 9. februar 2016 kl 10.49
INDIVIDUELL: Lars Erik Skjervheim presterte da det gjaldt som mest, og havnet på 16. plass i EM. Foto: ISMF
INDIVIDUELL: Lars Erik Skjervheim presterte da det gjaldt som mest, og havnet på 16. plass i EM. Foto: ISMF
Lesetid: 4 minutter

– Det han presterte i den individuelle konkurransen er den største prestasjonen i norsk herre-rando noensinne. 16. plass høres kanskje ikke så flott ut fra utsiden, men det er et enormt løft for sporten. Alt klaffet for han, og det er ikke langt opp før han er helt i toppen for hans del, sier Malene Blikken Haukøy om kollega Lars Erik Skjervheims EM-prestasjon i helga.

Blikken Haukøy fra Kyrkjebø har selv EM-medalje fra 2009, men havnet på 17. plass i individuell i helgas europamesterskap i Les Marécottes i Sveits. Der handlet mye om vossingen Skjervheim, som både tok sin egen og historiens beste plassering for en nordmann i et internasjonalt randonee-mesterskap. Det i tilegg etter en uke preget av sykdom for rando-veteranen.

– Det var tre dager på sofaen, så jeg åpnet litt rolig for å kjenne at ting var på plass. Jeg tapte nok et minutt der, men da jeg ble trygg på kroppen var det bare å smelle til. Det gikk jo riktig så bra, ler Skjervheim.

Skjervheim dominerer i Norge. Les også denne saken: Suveren Skjervheim utklasset konkurrentene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

norge
norge

FEIRET: De norske utøverne - Hildegunn Hovdenak, Lars Erik Skjervheim og Malene Blikken Haukøy.

– En stor opptur

Da han gikk i mål var han knappe fem minutter bak vinner Michele Boscacci.

– Den plasseringen betyr veldig mye for meg. Jeg hadde en 8. plass i sprint jeg var stolt av fra før, men denne ruver en god del høyere i min verden. Denne konkurransen er litt som femmila i Kollen. Det er der man vil ha den gjeveste plasseringen, forteller 35-åringen, som havnet på 28. plass i sprinten.

– Hvor langt bak er du verdenstoppen nå?

– Jeg er litt usikker. Jeg så på tidene på Strava, og da var jeg ikke mange sekundene bak pallen på slutten. Det er en stor opptur. Det er klart man blir gira av å se det.

For selv om prestasjonen står for seg selv har det sesongen så langt vært langt fra like solid. I verdenscupåpningen i Andorra ble det en skuffende 36. plass for landslagsutøveren. 

– Jeg begynte å tvile litt da. Det legges ned mye tid og energi i dette, og da blir det ekstra gøy når det går så bra. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

malene
malene

SPRINT: Hildegunn Gjertrud Hovdenak og Malene Blikken Haukøy i sprinten. Foto: ISMF

Høyt nivå

Blikken Haukøy havnet utenfor finalen i sin favorittøvelse, sprint, og endte på en 7. plass. Etter EM-medaljen i 2009 mener hun kvinne-randonee har tatt et enormt løft, og at Norge nå må følge etter. Hildegunn Gjertrud Hovdenak havnet forøvrig på 8. plass.

– Jeg vet at jeg går fortere enn da, og nivået for kvinner har tatt et enormt steg. Skal man henge med må man virkelig legge ned en stor innsats. Det er stor prestisje i å være gode i randonee i Alpene, og jeg merker at konkurrentene trener hardt nå.

– Hva gjør du for å holde følge med de framover nå?

– Vi begynner å bli ganske godt kjent med de andre løpere, og vi får et bedre innblikk i hvordan de trener. Det er en ny sport i Norge, så vi ligger litt etter kunnskapsmessig. Vi har litt å lære av de andre store nasjonene, og vi prøver å suge til oss det som er av kunnskap. For å bli så gode må man mer likt som dem.

– Kan det gjøres fra Norge?

– Skal man prestere i Europa må man nok også trene der nede. Høyden er en problematikk for oss, selv om det også er individuelle forskjeller der. Nå har vi vært der en måned, og det har hatt en positiv effekt. Det er absolutt et poeng å bo der man konkurrerer.

Det var Laetitia Roux som ble europamester på kvinnesiden.

Publisert 9. februar 2016 kl 10.49
Sist oppdatert 9. februar 2016 kl 10.49

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen