Det norske fellelandslaget reiser til Sveits for å gå sesongens første internasjonale renn på lørdag. Det går i Villars på 2000 meter over havet. Helga etter går neste runde i verdenscupen. Den går i Andorra, på 2700 meter over havet. Både utøverne og landslagslederne er spent på å se hvordan de ligger an mot de internasjonale løperne som jevnlig trener på slike høyder.
Landslaget består i år av fem utøvere: Lars Erik Skjervheim, Glenn Tore Løland, Sondre Svensli, Malene Blikken Haukøy og Stine-Mari Haustreis.
– Mot fjærlette italienere, franskmenn og sveitsere oppvokst i fjellet er det ikke lett å balansere trening i «lavlandet» i Norge med å prestere i høyden i Europa, så dette blir meget spennende. Det blir spennende å se om de norske utøverne finner formen i høyden, men erfaringsmessig stiger formen til de norske utøverne utover sesongen, sier Kristina Letnes i Norges Skiforbund.
Les også: Fellelandslaget 2017-18
Norgescupen i randonee har gjennomført en av sesongens sju runder. Den gikk på Bjorli før jul og der var det norgescupdebutanten Hans Inge Klette og landslagsveteranen Malene Blikken Haukøy som vant.
Les mer: Rando-debutant slo landslagseliten i den første Norgescuprunden
Bjorli-rennene var også grunnlag for uttak til EM i Italia i februar. Mesterskapet arrangeres på vulkanen Etna på Sicilia og er ett av de store høydepunktene for alle landslagsløperne. Her skal det konkurreres i sprint, vertikal og individuell.
Norge mot nye høyder i langløp
For flere av landslagsløperne er rennene i langløpscupen La Grande Course (LGC) noen av vinterens store mål. Cupen består blant annet av klassikerne Pierra Menta (Alpene, Frankrike), Altitoy (Pyreneene, Frankrike), Tour du Rutor (Alpene, Frankrike) og Patrouille des Glaciers fra Zermatt til Verbier i Sveits.
Lars Erik Skjervheim gikk seg inn til femteplass sammenlagt i langløpscupen 2017, og fortsetter der han slapp med mål om å klatre enda høyre i år.
– Langløpscupen er toårig, noe som betyr at Lars Erik også har dette året på å kunne gå seg om mulig enda lenger opp i rankingen. En nordmann blant de topp fem i LGC er intet annet enn en sensasjon og en helt utrolig prestasjon, så det kommer til å bli usedvanlig spennende å følge med på LGC 2018. Det må også nevnes at det er beste norske resultat noen sinne i overall ranking, sier Letnes.
Klassikerne må oppleves
Selv om konkurransen i langløpscupen er stiv på øverste internasjonale nivå, er dette likevel konkurranser de gjerne anbefaler for folk flest.
– Dette er lange klassikere som gir store opplevelser i eksotisk alpeterreng, sier Malene Blikken Haukøy, som selv har PDG som ett av sesongens høydepunkt.
Fra den nasjonale terminlista trekker flere av løperne fram Romsdals Rando som en höjdare de gjerne anbefaler både ferske og erfarne løpere.
– Romsdal Rando er noe for seg selv og gjennomførbart for de fleste som er villige til å trene litt ekstra, sier Haukøy.
Les mer: – Du må ikke reise ut i Europa for å finne bratte rando konkurranser