– Mektig lei

Fjellguide og toppturentusiast Thomas Heisig, som bor og jobber i Stryn, er lei av skredulykker i norske fjell. Nå er han i gang med prosjektet «Deep Powder - Low Risk - No Backup». Uten sender/ mottaker.

Sist oppdatert: 16. desember 2013 kl 15.25
ENGASJERT: Thomas Heisig er en engasjert mann, som i dette innlegget tar et aldri så lite oppgjør med både kultur, manglende kunnskap media og en rekke andre elementer innenfor norske skredulykker.
ENGASJERT: Thomas Heisig er en engasjert mann, som i dette innlegget tar et aldri så lite oppgjør med både kultur, manglende kunnskap media og en rekke andre elementer innenfor norske skredulykker.
Lesetid: 2 minutter

Heisig har jobbet med guiding til fjells i mange år, bade i Norge og Alpene, og nå tar han til orde mot både media, skredeksperter, krangling, gammeldags syn på friluftsliv og ikke minst: Mangelen på evne til å håndtere faregrad tre.

– Dette skal bare illustrere at man kan kjøre veldig mye på ski gjennom en hel vinter i helst masse nysnø - Deep Powder. Samtidig viser alle ulykkene at man tar både bevisst og kanskje vel så mye ubevisst  alt for stor risiko  for å oppleve fet skikjøring. Jobben med risikoreduserende tiltak blir rett og slett utelatt. Man må tenke lav risiko hele dagen når man er ute i vinterfjellet - dermed Low Risk. Dessverre kan det nok se slik ut at folk «enda» misbruker og feiltolker diverse sikkerhetsutstyr. Hadde flere tatt seg noen konkrete treningsturer per vinter der man legger igjen skredsøker og ABS, så hadde folk nok tatt mer vel gjennomtenkte avgjørelser i forhold til risikoen de tar - No backup, forteller Heisig.

Les også: Vi har samlet alle nyheter, reportasjer, produktomtaler og tester om G3 her.

Han har skrevet et engasjert innlegg om saken, og en av konklusjonene er at han i vinter skal skru av sender/ mottakeren og legge den I sekken når han er på tur. 

– Hva er poenget med det?

– Ved å tenke pudderkjøring med lavere risiko og visshet om at man ikke kan bli funnet med skredsøker hadde vi nok fått en annen læringsprosess. Dette skal jeg også anvende ved skredkurs og toppturguiding. Tenk deg et skredkurs der man samler inn alt utstyr, låser det inne på skisenteret og drar ut i div brattheng? Tror nok mange ville følt seg rimelig naken og forlatt der de star. Derfor skal jeg demonstrere i vinter at det fint går an og gå toppturer i Stryn, Sunnmøre og Nord-Norge uten sikkerhetsutstyr, ved å gjøre de beste valgene ved turplanlegging, vurdering av snøforhold underveis og et vel gjennomtenkt risikomangement ved valg av oppstigningsrute og linje nedover. Likevel vil jeg anbefale alle og bruke alt sikkerhetsutstyr som er tilgjengelig på markedet. Bare av og til kan det være god læring og legge igjen alt og føler seg naken og sårbar. 

Les Thomas´ debattinnlegg her!

Les også: Fri Flyts samleside om goggles

 

Publisert 16. desember 2013 kl 15.25
Sist oppdatert 16. desember 2013 kl 15.25

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen