Med fri hæl ned Galdhøpiggen

Første helga etter påske arrangeres Galdhøpiggenrennet for 21. gang i moderne tid. Et fjelltelemarkrenn på den gamle måten, der stilen teller like mye som antall liter svette.

Sist oppdatert: 7. mars 2008 kl 13.24
Foto: Rune Korsvoll
Foto: Rune Korsvoll
Lesetid: 2 minutter

Vi er allerede godt på vei mot 350 påmeldte. Og med mer snø i fjellet enn på mange år, tror vi årets renn kan bli et av de flotteste noen gang. Vi synes det er spesielt hyggelig at så mange unge melder seg på. Det er nemlig en tøff tur på tusen høydemeter med pakning som må tilbakelegges før du når startpunktet på Svellnosi rett under Galdhøpiggen. sier rennleder Per Tangen.

Utvider med toppturer

For ytterligere å trekke til seg unge løpere, arrangeres det for første gang en ungdomscamp i forbindelse med rennet. Foreløpig er det unge telemarkkjørere fra arrangørklubben Ullensaker Skiklubb som deltar. I tillegg vil det i år bli arrangert toppturer med innlagt skredundervisning i dagene før Galdhøpiggrennet. Det er de legendariske breførerne på Spiterstulen som vil lede disse toppturene.

– Vi forsøker med dette å gi et utvidet tilbud til alle som liker fjell og skikjøring og regner med rundt 400 løpere på start fra Spiterstulen 29. mars, sier Tangen

Lang historie

Historien til Galdhøpiggrennet går tilbake til 1934. Med start rett under Galdhøpiggen 2100 meter over havet, en lengde på 3,4 kilometer og et fall på 1100 meter, ble den raskt en kultløype for den tøffeste av Europas skielite. Stein Eriksen og Ruud-brødrene fra Kongsberg er navn som har vært å finne på toppen av resultatlistene.

Dette er skikjøring på den originale måten i upreparerte løyper. Etter å ha opplevd stupbratte "Dybvads skrekk" og blåhålke over "Blue Ice", navn som godt beskriver opplevelser på turen ned, går løperne i mål ved Spiterstulen med melkesyre opp i hårrøttene. I fjor satte ungdommene Eirik Rykhus og Eirik Borgersen ny løyperekord med 2,38 minutter.

Publisert 7. mars 2008 kl 13.24
Sist oppdatert 7. mars 2008 kl 13.24

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen