Mannen med redningspakken

Vinteren spås en dyster framtid og breene forsvinner. Ørjan Kongsvik Aall vet hvordan du skal bidra til å ta vare på snøvinteren uten at det går ut over skikjøringa.

Sist oppdatert: 21. november 2014 kl 12.43
ENGASJERT: Ørjan Kongsvik Aall fra Leikanger har alltid vært glødende opptatt av miljø og klima. Nå er han sjef i den norske avdelinga av miljøorganisasjonen Protect Our Winters. Foto: Tore Meirik
ENGASJERT: Ørjan Kongsvik Aall fra Leikanger har alltid vært glødende opptatt av miljø og klima. Nå er han sjef i den norske avdelinga av miljøorganisasjonen Protect Our Winters. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter

POW

PHOTO_18199627_75233_4385701_ap

Protect Our Winters

Organisasjonen ble startet i 2007 av snowboardlegenden Jeremy Jones. Visjonen er å bekjempe menneskeskapt global oppvarming på vegne av vintersportsamfunnet. Organisasjonen har flere ambassadører i Norge, blant annet snowboardprofilen Kjersti Buaas.

Protect Our Winter sin norske avdeling finner du på Facebook & Instagram.

Les mer på protectourwinters.org

Kongsvik Aall (22) er leder i den norske avdelinga av Protect Our Winters (POW) som kjemper for reduserte klimaendringer. Den norske avdelingen er POWs eneste avdeling utenfor USA. 

LES OGSÅ: Vinteren forsvinner

LES OGSÅ: Rekordstor tilbakegang på Norges isbreer

– Hva kan vi vanlige folk gjøre for å redusere de menneskeskapte klimaendringene?

– For oss skikjørere er det viktigste å reise mindre, spise mindre kjøtt og kjøpe brukt utstyr. Visste du at hvis alle nordmenn skifter til en vegetarmiddag i uka vil det redusere Co2-utslipp tilsvarende 360 000 biler i året? Eller at hvis en gjeng på fire som bor i Sogndal kjører bil til nærliggende skifjell i stedet for en 5-dagers tur til Chamonix, så kan de gjøre 130 skiturer før de har forurenset like mye som den ene frankriketuren? Når det gjelder utstyr må vi kjøpe og selge brukt og ta vare på utstyret vi har. Dersom man likevel velger å kjøpe nytt; velg klima- og miljøvennlige produkter. Det er også viktig å bruke stemmeretten, og stemme på partier som ønsker å gjøre noe med klimautfordringene.

– Ja, hva er det politikerne kan gjøre for å bevare vintrene våre?

– Begynne å fase ut Norges olje- og gassproduksjon og gå foran med et godt eksempel. Norge kan klare seg helt uten Co2-utslipp- og vi må bli et lavenergisamfunn. Norge berger seg fint selv om vi bruker mindre energi enn i dag. 

– Mener du virkelig at vi skal slutte med det som har gjort Norge til verdens rikeste land?

– Ja, både svenskene og danskene klarer seg fint uten olje og uten å kalle seg verdens rikeste. All respekt til oljepionerene som har skapt velferdssamfunnet vårt, men nå er tiden inne for å bruke pengene vi har tjent på oljen til å fine grønne energialternativer. Dette betyr å bruke oljefondet til å investere i grønn energi og trekke det ut av fossil energi.

– Men må vi skikjørere slutte å kjøpe utstyr og slutte å reise på skiferie for å bevare vintrene?

– Nei, men vi bør bli mer bevisste. Ikke reise lenger enn nødvendig, bruke utstyret vårt lenger, og i det hele tatt være mye mer ansvarlige i bruken av naturressurser. Vi er alle en del av problemet, og da kan vi alle være en del av løsningen. Vi trenger ikke leve i ski-sølibat, men vi må ta noen aktive valg.

LES OGSÅ: Redd vinteren med gammelt skistæsj

– Hva med heliskiing, catskiing og flere snøskuterløyper, som regjeringa ønsker velkommen i Norge?

– Nei, folk må forstå sammenhengen mellom å bruke fossilt brennstoff for å komme seg på aktiviteter som krever snø. Det går bare ikke.

– Hvordan har etableringa av POW i Norge vært?

– Det har gått veldig bra! Målet vårt er å informere, engasjere og tilrettelegge, og foreløpig har vi gjort det ved å være synlige på festivaler og arrangementer. Vi er faktisk den eneste POW-avdelinga utenfor USA. Selv om amerikanerne var litt usikre i starten da vi henvendte oss,  så ordna alt seg da de skjønte engasjementet vårt. Jeg føler vi er et godt supplement til organisasjoner som Natur & Ungdom og DNT Ung. Målet er å samle vintersportssamfunnet, og det er utrolig gøy å få være med å starte og forme en organisasjon som denne –særlig når vi ser hvor sterkt ski- og snowboardmiljøene engasjerer seg.

Publisert 21. november 2014 kl 12.43
Sist oppdatert 21. november 2014 kl 12.43

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen