Lover penger til park

Kulturminister Thorild Widvey (H) mener hun har gjort det langt lettere å få offentlige penger til blant annet terrengparker etter at hun ble minister.

Sist oppdatert: 23. juni 2014 kl 20.16
KOSTBAR DRØM: Etter 15. juni skal det ha blitt litt lettere å få offentlge penger til terrengparker i Norge -hvor dette bildet IKKE er tatt.
KOSTBAR DRØM: Etter 15. juni skal det ha blitt litt lettere å få offentlge penger til terrengparker i Norge -hvor dette bildet IKKE er tatt.
Lesetid: 3 minutter

Widvey har nemlig fått gjennom slag for en regelendring som kan gjøre det lettere for alpinanlegg å få tippemidler til å lage terrengpark –selv om skianlegget fortsatt ikke kan eie parken, så kan de både drive den og tjene penger på den.

Private kan drive

– Vi gir kun spillemidler til klubber eller kommune, private interesser kan fortsatt ikke få spillemidler. Men hvis kommunen eller klubben setter ut driften til private, vil ikke det hindre noen i å motta tippemidler, i motsetning til tidligere, fortalte kulturministeren til Fri Flyt, i forbindelse med besøket sitt på Ekstremsportveko på Voss.

I praksis betyr dette at en freestyleklubb kan kjøpe både rails, lysanlegg, tråkkemaskiner og bygge elementer i jord i hvilket som helst alpinanlegg -og alpinanlegget kan deretter drive som normalt, men disse elementene på plass.

– Men hva med bygging av hopp i snø, som må gjentas hvert år?

– Det er litt spesielt og noe mer usikkert, men jeg vil oppfordre klubbene til å søke, så finner vi svaret. I utgangspunktet gjelder dette bare faste og fysiske installasjoner.

LOVER BEDRING: Kulturminister Thorild Widvey (H) åpner for at private, kommersielle aktører, som alpinanlegg, kan drive anlegg støttet med tippemidler, som elementer i terrengpark. Men de må fortsatt være eid av klubb eller kommune. Foto: Tore Meirik

Inspirert av svømmehall

Forskjellen er at tippemidlene går til å bygge, ikke til å drive, og derfor spiller det ingen rolle hvem som driver. Det aksepterte ikke den forrige regjeringen, sier Widvey.

Regelendringen trådte i kraft 15. juni i år, ifølge kulturministeren inspirert av en svømmehall i Kristiansand. Regelendringen lyder: ”«Departementet kan - etter søknad – gi samtykke til overføring av driften av store, kostnads- og kompetansekrevende anlegg til privat, fortjenestebasert aktør».

– Saken gjaldt et kommunalt påbygg til et eksisterende, privat drevet badeland. På grunn av samlokaliseringa med badelandet fikk ikke det nye bassenget tilskudd. Men det fikk jeg nå endret, slik at svømmehallen kan søke om tilskudd likevel, selv om den er privat drevet, forteller hun.

– Bli med i klubben

Søknadene vurderes hver for seg, og maksimalt beløp som kan fås er ikke endret; 1/3 av totalsummen.

– Mye av den private innsatsen er dugnadstimer, og det er veldig viktig og veldig bra. For oss er det viktig å bidra til aktivitet, og det vesentlige er ikke hvem som driver, men hvem som eier anlegget, sier Widvey, som oppfordrer jibbere til å melde seg inn i klubb.

– Det er mange fordeler med å være med i et lag eller en klubb, og det må jo også en klubb til for å nyte godt av tippemidler, sier hun. 

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet gikk langt i å love bot og bedring i denne saken i forkant av valget. Les mer om det her!

Publisert 24. juni 2014 kl 09.00
Sist oppdatert 23. juni 2014 kl 20.16

Relaterte artikler

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen