Levende begravd

SKREDKONFERANSEN 2017: Gaute Hangaas Brenna maner til større åpenhet rundt skredulykker. Selv var han minutter fra å omkomme i 2015.

Sist oppdatert: 3. november 2017 kl 16.19
STERK HISTORIE: Gaute Hangaas Brenna var minutter fra å miste livet i en skredulykke i 2015. Fredag fortalte han sin dramatiske historie på Skredkonferansen i Åndalsnes. Foto: Tore Meirik
STERK HISTORIE: Gaute Hangaas Brenna var minutter fra å miste livet i en skredulykke i 2015. Fredag fortalte han sin dramatiske historie på Skredkonferansen i Åndalsnes. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 2 minutter

– Jeg føler jeg stille meg lagelig til for hogg, det føles ganske spesielt å legge sjelen sin til innsyn for folk med så mye peiling som her. Det tok en stund å komme dit. Jeg har holdt et par foredrag før, men dette er et spesielt publikum, her har folk mye kunnskap. En blir ganske ærbødig av å stå på samme program som folk som Jordy Hendrykx og Markus Landrø, forteller Hangaas Brenna.

– Kommentarfeltene ødelegger for åpenhet

28. januar 2015 ble han begravd i et snøskred på fjellet Kvalhornet i Nordland. Gaute lå under snøen i omtrent åtte minutter. Nå håper han terskelen for å stå fram med dramatiske snøskredhistorier skal senkes – og nettopp det er blant temaene under årets skredkonferanse på Åndalsnes.

– Hvorfor har mange høy terskel for å være åpne om skredhistorier?

– Jeg prøvde å finne ut litt av det i masteroppgaven min om bearbeiding av slike opplevelser. Holdningen stammer nok mye fra kommentarfelt på internett. For min egen del kom det ubehagelige kommentarer allerede samme kveld jeg ble tatt i skred. Slikt virker selvsagt mot åpenhet. En av de jeg intervjua til masteroppgaven uttalte at han ikke ville bli «den Nordlys-saken». Det henviste til kommentarfeltet i regionsavisa Nordlys i Tromsø, sier Gaute Hangaas Brenna.

Les også: Alt om skredvarsling, snøskred og snøskredrapporter

Ydmykhet

Kritikken mot folk som havner i skred opplever han som urettferdig og urimelig, og han mener det er kjernen i at folk kvier seg for å stå fram.

– Det fins mange andre typer selvpåførte skader, som for eksempel røyking hvor folk utsetter seg for fare gjentatte ganger. Da er det aldri snakk om at de skal betale regninga selv når de må ha hjelp, sier Gaute Hangaas Brenna.

– Hva skal til for å få til  mer åpenhet rundt skredhendelser?

– Ydmykhet må gjennomsyre hele prosessen, ydmykhet i alle ledd. Som Bruce Temper sier; den dagen han blir tatt i skred er den dagen han ikke viste nok ydmykhet. Den uttalelsen treffer meg veldig godt

Etter foredraget under Skredkonferansen var han svært lettet, og så fram til resten av programmet.

– Jeg gleder meg stort til resten, det er veldig mye bra på årets konferanse.

Skredkonferansen startet torsdag, og varer til søndag. Hele programmet ser du her!

Les også: Alt om Norges Geotekniske Institutt (NGI)

Publisert 3. november 2017 kl 16.19
Sist oppdatert 3. november 2017 kl 16.19

Relaterte artikler

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen