Langrennsløper imponerte stort under Romsdal Rando

SKJERVHEIM: – Han kom som en rakett fra intet.

Sist oppdatert: 21. mars 2016 kl 14.56
Imponerte: Langrennsløperen og junioren Hans-Inge Klette slo til med tredjeplass totalt i sin aller første rando-konkurranse. Foto: Robert Veiset
Imponerte: Langrennsløperen og junioren Hans-Inge Klette slo til med tredjeplass totalt i sin aller første rando-konkurranse. Foto: Robert Veiset
Lesetid: 6 minutter

I helgen var det duket for tredje utgave av Romsdal Rando. Med ruskevær og liten kuling på fjelltoppene ble løypa komprimert til totalt 1350 høydementer i stedenfor 2500 hm. Dette stod likevel ikke i veien for svært gode resultater.

Den store overraskelsen under rennet var langrennsløperen og førstegangskonkurrerende i rando, Hans-Inge Klette (18) fra Voss. Til tross for at han i starten av løpet mistet den ene fella - gikk han inn til tiden 1:25:53 og en svært imponerende tredjeplass totalt i konkurransen, kun slått av Lars Erik Skjerveim fra Voss og Sindre Hoff fra Førde IL.

LES OGSÅ: Oversikt over randokonkurranse du kan være med på.

- Som en rakett ut fra intet

Det sier Lars Erik Skjervheim om junioren Hans-Inge Klette fra Voss. Det er Skjervheim som har oppmuntrer Klette til å melde seg på randokonkurranser.

– Jeg har hatt han med på trening og sagt at han må slenge seg med, så jeg ble riktig så glad da han ringte og sa han ville være med på Romsdal Rando. Det gikk jo kjempebra. Han er rett og slett noe så sjeldent som en langrennsløper som er god til å kjøre på ski, sier Skjervheim til Fri Flyt.

Skjervheim
Skjervheim

God flyt: Hans-Inge Klette i god flyt fra en tur med Skjervheim tidligere i år. - Han er rett og slett noe så sjeldent som en langrennsløper som er god til å kjøre på ski. Foto: Lars Erik Skjerveim.

– Er han den nye Lars Erik Skjervheim?

– Ja, absolutt. Hvis han velger å satse på dette tror jeg han kan nå lenger enn det jeg har. Men det krever selvføgelig en solid innsats og flere år med knallhard jobbing.

Hans-Inge Klette satser vanligvis på langrenn og går på Voss toppidrettsgymnas. Randonee har han brukt som alternativ trening til langrennssatsningen. Likevel kan den imponerende junioren fortelle at randokonkurransen helt klart gav mersmak til videre deltakelse.

 

– Det var veldig artig å konkurrere. Det svarte til forventningene! Jeg har jo hatt randoutstyr i mange år og liker veldig godt å gå på ski i fjellet.

Skjermbilde 2016-03-21 kl. 15.28.32 kopi
Skjermbilde 2016-03-21 kl. 15.28.32 kopi

Langrenn: Hans-Inge Klette ble nummer 8 i sin årsklassen i Norgescupen 2015. Foto: Elin Klette.

- Vil du satse på randonee fremover?

– Akkurat nå er det på langrenn fokuset ligger. Jeg har et år igjen i juniorklassen på langrenn, men etter det har jeg ikke lagt noen konkrete planer, så vi får se. Men jeg kommer nok til å være med på noen randokonkurranser fremover og til neste år. Det var jo veldig gøy.

Det er også verdt å nevne at Klette, som med sitt imponerende renn, hadde litt ferksing-trøbbel i starten av løpet.

LES OGSÅ: UTE har selv testet Romsdal Rando.

– Jeg mistet en felle i starten av konkurransen, så jeg er overrasket over at jeg greide gå meg såpass opp som jeg gjorde. Det var veldig gøy å få det såpass godt til og at jeg kan hevde meg også i randonee, sier Klette.

vinnerne
vinnerne

Viste muskler: Ytterst fra venstre står den imponerende junioren Hans-Inge Klette. Deretter Lars Erik Skjervheim, Malene Blikken Haukøy, Sindre Hoff, Hildegunn Gjertrud Hovdenak og  Ingrid Stengård. Foto: Robert Veiset

Hildegunn stakk av med seieren

I kvinneklassen var det ventet tidenes randooppgjør mellom Hildegunn Gjertrud Hovdenak og Malene Blikken Haukøy. De to var ekstremt jevne under Stryn Rando, der Hovdenak rykket fra Haukøy da det var kun 300 meter igjen til toppen.

Denne gangen ledet Hovdenak fra start og økte forspranget jevnt gjennom hele konkurransen.

– Jeg er veldig førnøyd med å vinne! Det var veldig gøy å dra i land en seier på hjemmebane, sier en fornøyd Hovdenak til Fri Flyt. 

Hun likte seg godt i tet, og peker på at det har sine fordeler å ligge først.

– Hvis du går fremst så kan du gå i ditt eget tempo uten å jakten. Da er det lettere å gå bedre teknisk med færre glepptak.

– Det var et rimlig utfordrene vær - hvordan var det å gå konkurranse under disse forholdene?

– Når man konkurrerer går det greit, men jeg ville ikke akkurat dratt på tur under slike forhold. Men så blir det jo også litt spennende også da, spesielt nedkjøringen. Den var prega av våt snø og vanskelig sikt. Her hadde det egentlig vært en fordel å ikke ligge først. Da tenker jeg jo konstant «ikkje knekk skien eller tryn nå". Hadde jeg ligger som nummer to ville fokuset vært å kjøre så fort som mulig og jakte førsteplassen, ler Hovdenak.

hildegunn
hildegunn

Vinner: Hildegunn Gjertrud Hovdenakk stakk av med seieren i kvinneklassen. Foto: Robert Veiset

Suveren Skjervheim

Ikke uventet, var det Lars Erik Skjervheim som stakk av med seieren i sin klasse - og totalt. Han fikk kamp av Sindre Hoff i første stigning, men etter første nedkjøring var Skjervheim best og vant til slutt med hele 7 minutter.

- Det var innledningsvis skuffende at man måtte gå vekk fra original traseen - det er jo en opplevelse i seg selv å gå den. Men når vi kom opp og fikk innstilt oss på en litt annen konkurranse ble det veldig artig likevel. Det er en dyktig stab der oppe som definitivt vet hva dem driver med.

Skjervheim synes det er spesielt hyggelig med så god deltakelse i morsjonsklassen.

– Jeg er imponert over alle som deltok i mosjonsklassen. Det var en ren glede å møte så mange blide og fornøyde folk til fjells, tross ruskeværet som var, sier Skjervheim.

Skjervheim
Skjervheim

Godt humør: Selv om været er hardt smiler Skjervheim fra øre til øre. Foto: Robert Veiset

– Ble litt stressa

Med tøft vær og skredfaregrad 4 i Romsdalen var det lagt opp til en utfordrende dag for intiativtaker og rennleder Ola Hovdenak. Til tross for dette gikk konkurransen knirkefritt med over 60 deltakere som hadde trosset vind og regn.

– Jeg ble jo selvfølgelig litt stressa, men det gikk jo veldig bra! Det var aldri snakk om å avlyse konkurransen, for vi hadde jo svært gode alternative ruter, i tilfellet forholdene skulle bli utfordrende, sier Hovdenak til Fri Flyt.

For å unngå den store skredfaren gikk dermed den nye løypa ikke helt opp til de tre toppene, Kirketaket, Gåltåtind og Søre Klauva. Deltakerne snudde ved cirka 800-900 høydemeter. Hovdenak er godt fornøyd med deltakelsen.

– Det var faktisk bare et par påmeldte som ikke startet. Ellers var det rundt 6-7 stykker som måtte bryte løpet. Dette er tall man skal være godt fornøyd med på dager som dette. Alle som kom i mål var også strålende fornøyd, avslutter Hovdenak.

ruskevær
ruskevær

RUSKEVÆR: Det var utfordrende forhold under årets utgave av Romsdal Rando. Foto: Robert Veiset.

Resultatliste: Se hele resultatlista for Romsdal Rando her.

Publisert 21. mars 2016 kl 14.56
Sist oppdatert 21. mars 2016 kl 14.56
 

Relaterte artikler

 
Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen