– Vi har over 100% øking i antall guidede toppturer så langt i år mot forrige år.
Det sier Oscar Almgren, daglig leder i Uteguiden. De holder til på Stranda og tilbyr guida toppturer på Sunnmøre. Almgren forteller at det særlig er antall utenlandske turister som har økt.
– I påsken hadde vi for eksempel besøk av turister fra Danmark, Sverige, Tyskland og Frankrike - men det er generelt en stor økning blant alle grupper.
– Har dere hatt plass til alle som vil på tur med dere?
– Vi har takket nei til folk, men vi prøver jo alltid å få det til på en eller annen måte, ved for eksempel å flytte dem til en annen dato. Men det er jo en del «store helger» hvor det rett og slett har vært for mange som vil. Nordmenn og utenlandske turister er litt forskjellige der. Nordmenn venter gjerne til uka før med å bestille, mens utenlandske turister booker opptil et år i forveien.
SUNNMØRSALPENE: Det er kanskje ikke så rart at utenlandske turister ønsker seg hit! Bildet tatt på topptur på Sæbø. Foto: Brynjar Åmot
LES OGSÅ: «Ungdom» har oppdaget Høgruta
Almgren definerer Sunnmøre som et «up-and-coming-område», og tror relativt billig leie av hytter og utstyr kan være noe av grunnen til økning i antall utenlandske turister på Sunnmøre.
– Jeg tror først og fremst økningen skyldes at topptur er blitt veldig populært. I tillegg er jo den norske kronen svak og utleien her er ganske billig. Turismen på Sunnmøre er jo relativt ny - så det er ikke så dyrt her som andre, mer etablere «turistmagneter», i Norge.
Økning også hos Lyngen Lodge
Også Elisabeth Braathen i Lyngen Lodge forteller om økning i antall guidene turer.
– Vi har jo vært så heldig å ha stor etterspørsel hele veien. Hovedvekten av våre kunder er fra Sør-Europa, men etterspørselen har økt fra nordmenn med 10% etter vårt produkt.
Braathen mener topptur er på god vei til å bli den nye folkesporten i Norge:
– Før var jo toppturutstyr bare tilgjengelig på spesialforretninger i Norge, mens i dag kan man kjøpe det på XXL.
Hun tror økningen skyldes en sammensetning av flere ting:
– For det første er det jo veldig populært å dele bilder fra topptur i sosiale medier. Dette gjør nok at folk er blitt nysgjerrige på topptur og har lyst til å ta del i sporten selv.
– For det andre er det blitt et større mediefokus, spesielt med tanke på skred. Det har nok gitt nordmenn større respekt for fjellet - og ført til en trend om at det er bra å gå på tur med guide. Før stod nok tanken om at «nordmenn er født med ski på bena og trenger ikke hjelp» sterkere. Nordmenn er blitt mer oppmerksomme på risiko og sikkerhet i fjellet.
NY FOLKESPORT: Er topptur i ferd med å bli den nye norske folkesporten? Foto: Tore Meirik.
LES OGSÅ: 15 lette toppturer
Hun peker også på viktigheten av å ha sertifiserte guider.
– Hvis du skal ta betalt for å guide i alperegionen må du være sertifisert guide - uten dette sertifikatet er det straffbart. Desverre er det ikke sånn i Norge enda, med strek under enda! Vi i Lyngen Lodge bruker bare sertifiserte guider - og vi ser at det begynner å bli en prestisje i å ta denne utdanningen. Ettersom etterspørselen blir større kan jo guidene jobbe fulltid, mens de før jobbet kanskje 70 prosent med noe annet - og 30 prosent i fjellet.
– Økende bevissthet blant folk
Det er flere som vil ha guidene toppturer, forteller Jørgen Aamot - som er en av grunnleggerne bak Fjellsentralen, med base i Hemsedal og Oppdal.
– Det er en økende bevissthet blant folk om risiko og sikkerhet i fjellet. Folk ønsker rett og slett å lære mer, og en naturlig konsekvens av dette er da også at en større andel vil ha med seg guide på topptur. Det har vært en gradvis økning over flere år. Flest nordmenn, men også utenlandske turister har meldt sin interesse.
– Har dere hatt plass til alle som vil på tur med dere?
– Til tider kan det bli kapasitetsproblemer. Det konsentrerer seg jo litt gjerne i forbindelse med helger og ferier. Enkelte ganger er det en utfordring for oss - i og med at vi først og fremst ønsker å benytte oss av sertifiserte tindevegledere. I andre rekke bruker vi folk som er inn i Nortind-systemet og på vei til å bli tindevegledere. Men vi kan også bruke lokalkjente folk som vi er sikre på at har den nødvendige kompetansen.
– Hvem er det stereotypiske deltakeren på en guida tur?
– Føringsgjesten er ofte litt eldre folk, ikke nødvendigvis finansfolk med masse penger, men kanskje heller de som har grei og romslig økonomi, som vil få mye ut av fridagene sine. Det er jo ofte vanskelig å planlegge med kompisgjengen når mange ha barn og liknende, så da bestiller de kanskje heller en guida topptur med oss.
Les også: Reinsvatnet- runden på Sjusjøen
JØRGEN AAMOT: Her fra Fri Flyt-serien Toppturskolen - hvor Jørgen Aamot viser hvordan man lager skikjelke. Foto: Benjamin Hjort
LES OGSÅ: Toppturfestivalene 2018
LES OGSÅ: Alpenes beste toppturer
– Hva tror du er grunnen til at flere vil på topptur med guide?
– Det er jo en kombinasjon av to ting nordmenn liker veldig godt; langrenn og alpint. Det er jo også mestring forbundet med det. Det blir som et håndtverk. Også har det nok litt å gjøre med det moderne toppturutstyret. Nå kan du jo klare deg fint med ett par ski til både alpinanlegget og på topptur.
– Også tror jeg trenden har snudd litt, spesielt blant ungdom, at der det før var stilig å kunne navnene på eksotiske strender i Bali - er det nå kult å kunne navnet på fjelltoppen bak huset sitt! Kanskje det ligger et miljøperspektiv bak.
Også Einar Løken, Tindevegleder aspirant i Breogfjell, forteller om pågang.
– Vi har vært fullbooka det meste av vinteren. Det som er litt stilig er at folk har begynt å spørre spesifikt etter kvalifiserte guider, altså tindevegledere. Nå i april har vi måtte takke nei til en god del som har spurt om guida tur, og det er jo det er veldig synd. Det er veldig stor pågang i fjellet for oss nå.
PÅGANG: Også Einar Løken (t.h.) opplever pågang i antall guida toppturer i Breogfjell. Foto: Erlend Sande
Hos Røldalsguidene opplever de også en økning - selv om den ikke er så stor.
– Det er vel en liten økning, men den er ikke kjempestor, forteller Nils Kristian Berge, eier av Røldalsguidene.
– Det er helt klart at folk er mer gira på topptur, nå er jo snart rando-bindinger synoymt med alpintbindingene. Jeg har jo allerede i noen år sagt at topptur er blitt den nye folkesporten her i Norge. Likevel tror jeg det kan ta litt tid før vi ser en enda større økning av guida toppturer blant nordmenn, mange lever jo fortsatt litt på at vi er født med ski på beina - og durer i vei.
– Positivt
– Vi har fått inn flere spørsmål om NorTind-utdanningen de siste årene, forteller president i Nortind, Leif Magnussen.
Nortind står for Norske Tindevegledere - og er den eneste representant for det internasjonale fjellførerforbundet IFMGA/IVBV (Internasjonal Federation og Mountain Guides Association) i Norge. Med denne utdannelsen blir man sertifisert fjellfører.
– Det siste opptaket til tindevegleder-utdannelsen var i 2015. Da hadde vi rundt 30 søkere, hvorav åtte stykker var kvalifiserte til å starte hos oss. Det har vært en stabil og god tilstrømming av søkere de siste årene.
SE OGSÅ: Når hodet sier stopp
SE OGSÅ: Å reise fra de hjemme
POSITVT: – Vi har fått inn flere spørsmål om NorTind-utdanningen de siste årene, forteller president Nortind, Leif Inge Magnussen. Foto: Sverre Hjelmeland
– Det må jo være positivt for Nordtind sine studenter at det har vært er en økning i etterspørsel av guida toppturer?
– Det tenker jeg er en utelukkende god ting. Det som er problematisk er at dette ikke er en beskyttet tittel i Norge. Det betyr at når man kjøper en guidetjeneste er det ikke sikkert at man får en sertifisert guide. Det er jo selvfølgelig mange guider uten Nortind-utdannelsen som er veldig dyktige, men vi mener at dette krever såpass mye - at man må være sertifisert for å guide turer som folk kjøper. Man kan sammenlikne det med å kjøre buss - uten at bussjåføren har sertifikatet, avslutter Magnussen.