Ingen lager skredrapporter

NGI gir opp å lage rapporter etter dødsulykker i snøskred i Norge, og ingen har overtatt arbeidet. NVE fokuserer på forebyggende arbeid, og ser ikke for seg å overta jobben i første omgang.

Sist oppdatert: 25. februar 2015 kl 12.37
SLUTT FOR SKREDRAPPORTENE: Kjetil Brattlien (innfelt) og NGI gir opp arbeidet med å lage rapporter etter fatale snøskredulykker i Norge. Ingen står klare til å ta over arbeidet. Foto: Tore Merrik/ NGI
SLUTT FOR SKREDRAPPORTENE: Kjetil Brattlien (innfelt) og NGI gir opp arbeidet med å lage rapporter etter fatale snøskredulykker i Norge. Ingen står klare til å ta over arbeidet. Foto: Tore Merrik/ NGI
Lesetid: 3 minutter

Norges Geotekniske Institutt (NGI) mottar årlig tre millioner offentlige kroner, som skal brukes på forskning og utvikling i forbindelse med snøskred. Denne summen har vært uendret i flere år, og NGI har brukt penger fra denne potten for å lage rapportene etter dødsulykker i snøskred i Norge. NGI har laget disse rapportene i over 40 år, men gir altså nå opp.

LES OGSÅ: På vei inn i skredutsatt terreng –hva gjør du?

LES OGSÅ: Skredvarslerne har størst kunnskap!

– Rart

– Det skyldes manglende offentlig finansiering av den typen arbeid. Det er veldig uheldig for det ligger mye lærling i de tragiske ulykkene som skjer, sier Kjetil Brattlien til nyhetsbyrået NTB.

Brattlien er senioringeniør innenfor naturfare, snø- og steinskred hos NGI. Han mener de mange rapportene og undersøkelsene har gitt NGI et unikt kunnskaps- og erfaringsgrunnlag om skredulykker i Norge.

– NGIs har stor erfaring og lokalkunnskap som vi blant annet har fått ved å undersøke svært mange skredhendelsene i Norge i mer enn 40 år. Manglende offentlig finansiering gjør at NGI i liten grad kan fortsette slik arbeid. Det er litt rart når det offentlige bruker mer penger enn noensinne på skred, sier Brattlien til Fri Flyt.

LES OGSÅ: Gratis skred- og toppturkurs for kids i Lyngen

– Ikke innenfor våre oppgaver

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) står bak den omfattende skredvarslingstjenesten på varsom.no, og har observatører som lager varsler over hele Norge. NVE har ingen umiddelbare planer om å ta over arbeidet med rapportene etter dødsskredene.

– Vi driver med forebyggende arbeid, noe varsom.no er et eksempel på. Å lage rapporter etter ulykkene havner dermed utenfor vårt arbeidsområde, sier Rune Engeset, som er seksjonssjef i NVE og leder av snøskredvarslingen i Norge.

NVE avventer

Et eventuelt oppdrag med å lage skredrapportene havner i så fall i første omgang hos Engesets kollega Aart Verhage, i NVEs skred- og vassdragsavdeling. Han ble orientert om NGIs avgjørelse for to uker siden, men har ingen konkrete planer om å overta arbeidet.

– Vi tar NGIs avgjørelse til etterretning, og vil etter hvert vurdere om dette er noe vi skal gjøre. Men disse skredrapportene er spesielle i det at de bare lages i forbindelse med dødsulykker. De er heller ikke noe bestillingsverk, men et arbeid NGI har med seg fra tidligere tider. Vår avdeling jobber først og fremst med infrastruktur og ikke friluftsaktiviteter, så vi må se om arbeidet faller innenfor NVEs forvaltningsområde. Det ligger litt i løse luften i dag, sier Verhage til Fri Flyt.

Ingen alternativer

Samtidig sier han at hvis NVE skulle ta over arbeidet med skredrapportene, så vil det mest sannsynlig falle inn under skredvarslingen, som altså lager varsom.no.

­– Men det er altså ikke noe vi har tatt stiling til ennå.

– Ser du for deg andre organisasjoner som kan ta over dette arbeidet?

– Nei, det har jeg ingen formening om.

LES OGSÅ: – Dødsulykken ikke fjellets feil

Så langt i vinter har tre personer omkommet i snøskred i Norge; en snøskuterfører på Svalbard, en snøskuterfører i Troms og en topptur-turist i Lyngen. Det har ikke blitt laget rapporter etter noen av disse ulykkene.

Publisert 25. februar 2015 kl 12.37
Sist oppdatert 25. februar 2015 kl 12.37

Relaterte artikler

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen