Topptur mot heliski i Lyngen

25 toppturentusiaster deltok i helgens protestmarsj mot heliskiing i Lyngen. – Flott, sier heliskiforkjemper Ola Giæver, som ikke er det minste bekymret for motstanden.

Sist oppdatert: 20. mai 2015 kl 12.15
HELISKIMOTSTANDERE: 25 personer gikk til topps på Fastdalstinden i helga. Målet var ikke toppen, men å markere motstand mot Ola Giævers planer for heliskiing i Lyngen. Foto: Kjetil Samuelsen
HELISKIMOTSTANDERE: 25 personer gikk til topps på Fastdalstinden i helga. Målet var ikke toppen, men å markere motstand mot Ola Giævers planer for heliskiing i Lyngen. Foto: Kjetil Samuelsen
Lesetid: 3 minutter

– Vi lever i et demokrati, og da har folk lov å protestere mot det de vil. Men det er ikke mange år siden folk gikk i gatene og stoppa biler også, fordi biler var både farlige, bråkete og de forurenset, sier Giæver, som planlegger heliskiing på sin private eiendom i Lyngen.

– Vellykket aksjon

Men initiativtaker til protestmarsjen, den kanadiske Tromsø-studenten Selena Cordeau, forteller om en vellykket aksjon, med støtte fra lokalbefolkninga i Lyngen. Protestmarsjen gikk til topps på Fastdalstinden, i umiddelbar nærhet til området hvor Giæver planlegger heliskiing.

– Vi hadde en perfekt dag til fjells, hvor mange lokale møtte opp for å protestere mot heliskiplanene. De fortalte at motstanden er stor lokalt, noe som var en gledelig overraskelse for meg. Med nydelig vær og flotte snøforhold ble det en fantastisk tur i stillheten i fjellet -akkurat slik det skal være, uten bråk fra helikopter, sier Cordeau til Fri Flyt.

LES OGSÅ: Nei og atter nei

– Sørgelig hvis dette ødelegges av heliski

En av deltagerne på aksjonen var Kjetil Samuelsen, som beskriver turen slik:

– Jeg opplevde aksjonen som en veldig trivelig tur med en engasjert gjeng. Turen gikk i et fantastisk fint og lett tilgjengelig område som vil bli direkte berørt av eventuell helikoptertrafikk, og personlig synes det ville vært sørgelig å ødelegge en så fin naturopplevelse. Artig at mange er såpass solidariske, og velger å bruke dagen på å vise sitt engasjement for å beholde Lyngsalpene som topptureldorado, sier Samuelsen.

Bannerne de hadde med seg var for øvrig sendt oppover fra en miljøvernorganisasjon i Sveits, som kjemper tilsvarende sak i alpelandet.

Giæver: – Ubetydelig

Men Ola Giæver er ikke det minste bekymret for motstanden mot heliskiplanene sine, og han mener motstanderne overdriver støtten lokalt.

LES OGSÅ: – Ja til heliski her!

– Det er noen få her i Lyngen som støtter stillhetsforkjemperne, men det er ubetydelig. Jeg tipper de stadig vekk kjører både bil og bår for å komme seg til fjellturene sine. Poenget mitt er å teste loven på min private og næringsregulerte eiendom, hvor det allerede kjøres tråkkemaskin, snøskuter, traktor, firhjuling og bil, sier Giæver.

Avvist av Fylkeskommunen

Søknaden hans om å prøve heliskiing ble godkjent av kommunestyret i Lyngen -mot ordførerens vilje- men ble så avvist av Fylkeskommunen. Dermed er Klima- og Miljødepartementet og minister Tine Sundtoft (H) neste mulighet for Giæver.

LES OGSÅ: Fritt fram for heliski?

– Hvis de også avviser søknaden blir det ESA-domstolen, sier han.

Og Selena Cordeau står klar for å fortsette kampen mot businessmannen fra Lyngseidet.

– Nå må vi fortsette å skape oppmerksomhet rundt saken og følge den tett. Magefølelsen min sier at dette er langt fra over, og at Giæver og kompani jobber hardt for å finne smutthull i loven for å få til heliskiing, sier hun.

LES OGSÅ: Tindeveglederne slakter heliskiforslag

Se flere bilder fra protestmarsjen i galleriet under!

Hva mener du? Stem her:

Publisert 20. mai 2015 kl 12.15
Sist oppdatert 20. mai 2015 kl 12.15

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen