Skredvarsling i Norge
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvaret for å varsle snøskred i Norge.
Den nasjonale skredvarslingstjenesten publiserte de første varslene i januar 2013.
Varslene utarbeides i samarbeid med Meteorologisk institutt, Statens vegvesenet og Jernbaneverket og publiseres på varsom.no.
– Vi ser en svært positiv utvikling. Vi får stadig flere brukere, vi får masse gode tilbakemeldinger, vi ser stadig en økning innen frivillige observasjoner, observatørene og varslerne blir stadig dyktigere. Det er et enormt engasjement i Norge, sier Emma Barfod, gruppeleder i Snøskredvarslingen i Norge.
Gjennom tjenesten Varsom.no arbeider, sammen med en rekke skredobservatører, et kontinuerlig arbeid for å vurdere og varsle om skredfare i norske fjell. Tjenesten leveres av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og har som mål om at null personer skal omkomme i skred i Norge.
Denne sesongen omkom fem personer i snøskred, mot seks personer i fjor. Med en stadig voksende toppturtrend, og flere mennesker i fjellet, har også antall omkomne i snøskred økt. Barfod mener trenden fort kan snu.
– Å måle effekten på andre måter er vanskelig. For eksempel å kun se på antall dødsfall blir feil da dette blir så påvirket av antall personer i skredterreng som stadig øker, kompleksiteten i snødekket gjennom sesongen, bedre utstyr, folk blir dyktigere på kameratredning. At antallet ikke har vært så lavt siden 2008-2009 gir håp om at ulykkes-trenden snur, sier Barfod.
Les også denne: Slik unngår du skavlbrudd
Les også: – Vi tror vi har spart liv
(Artikkelen fortsetter under bildet)
SKRED: Antall omkomne i skred er like . Foto: Birgit Rustad
LES OGSÅ: Peker på «skredproblemet»
Hun understreker at det er vanskelig å si noe konkret om hvor mange liv de sparer hver sesong gjennom varslingstjenesten, men kan likevel presentere noen tall.
– For alle fire årene med varsling kommer vi frem til 20 liv spart. De siste to årene har 554 personer svart at de tror de selv eller noen de kjenner unngikk en skredulykke på grunn av snøskredvarslet. Så mest sannsynlig er noen liv reddet.
– Hvordan skal dere nå målet om null omkomne i fjellet?
– Vi må fortsette å lage så gode varsler som mulig, og påvirke alle til å sette seg inn i skredproblemene. Vi må lage en kultur der ingen oppholder seg i skredterreng hvis de ikke kan argumentere godt for hvorfor det ikke kan gå skred nettopp der. Jo mer du forstår om snøskred og snø vil du få flere dager du kan forsvare hvorfor du kan være der du er.
Har du sett denne? – Vi skjønte at vi hadde driti oss ut
(Artikkelen fortsetter under bildet)
GÅR VEIEN: Espen Nordahl ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred er også positiv. Foto: Roy Millar
Barfod mener også det er viktig å dele erfaringer. Derfor har Varsom.no også startet ulykkesrapportering.
– Tanken her er at vi trekker ut noen nestenulykker og ulykker vi ser vi kan lære mye av og skriver sammen med de involverte læringspunkter.
Hun får støtte fra skredvarsler og fjellguide Espen Nordahl ved Nasjonalt kompetansesenter for snøskred.
– Vi føler at det går veien, spesielt med tanke på tilbakemeldingene vi får. Vi er helt sikre på at vi har bidratt til mennesker har unngå skredulykker. Folk er veldig bevisste.