MINDRE ENN GUTTA: Norske Pia Nic Gundersen (til høyre) med en sjekk på 3500 dollar etter andreplassen i Kirkwood i 2013. Jerémie Heitz fikk samme plassering i herreklassen, og 5000 dollar. Foto: Dominic Carlier
Lesetid: 3 minutter
Fra og med denne sesongen blir altså pengepremiene like for menn og kvinner i både Freeride World Tour (FWT) og kvalifikasjonsserien FWQ. Tidligere har fordelingen av premiepotten i FWT vært basert på antall deltagere; Det har alltid vært flest kjørere i klassen Ski Men, og dermed større premiepott her.
Ski Women og Snowboard Men har vært like store klasser med like premier, og Snowboard Women har hatt minst premiepott. Den totale potten har blitt fordelt ut fra prosentvis størrelse på klassene.
– Selv om det er flere deltagere i herreklassen, så er jobben som gjøres – og risikoen som tas – lik for begge kjønn. Det er en viktig signaleffekt at FWT-systemet innfører like premier. FWT viser at jentene er like viktige som guttene, og det er vi, sier Pia Nic Gundersen.
Hun kjørte verdenscupen i frikjøring i mange år, og vant den svært prestisjetunge avslutningskonkurransen Verbier Extreme i 2014.
– Jeg mener å huske jeg vant 800 Euro den gangen. Vinneren i herreklassen fikk mer enn det dobbelte, men jeg husker ikke nøyaktig hvor mye det var. Jeg brydde meg ikke så mye om forskjellen i prispenger, men det var stadig samtaletema. Jeg tror guttene syns det var like urettferdig som oss jentene, sier Nic Gundersen til Fri Flyt.
– Var det mulig å leve av konkurransene da du kjørte?
– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg var heldig med sponsorene mine og hadde det ganske bra, men likevel var Lånekassen en av de viktigste bidragsyterne for meg. De pengene betaler jeg tilbake nå, men jeg følte meg likevel veldig privilegert som fikk være med på dette.
FWT-utøverne må selv betale reisene til og fra konkurransene, men opphold betaler arrangøren.
– Dette er en stort steg for å løfte kvinner i frikjøring, og det eneste rette å gjøre for FWT. Våre kvinnelige utøvere har vist stor progresjon de siste årene, og blitt viktige forbilder for skikjørere i hele verden, sier FWT-sjef Nicholas Hale-Woods.
Utøver-rådet i FWT har stemt over pengepremiefordelingen to ganger, og begge gangene har det gamle systemet med prosentvis fordeling av potten blitt videreført, men nå er det altså nye tider for utøverne.
Første Freeride World Tour kjøres i Hakuba fra 18-25. januar i år. Der stiller norske Hedvig Wessel til start.
Premiefordeling fra Verbier Extreme 2019:
1. plass menn, ski: 8 000 dollar
2. plass menn, ski: 6 000 dollar
3. plass menn, ski: 3 000 dollar
1. plass kvinner, ski og menn, snowboard: 6 000 dollar
2. plass kvinner, ski og menn, snowboard: 4 000 dollar
3. plass kvinner, ski og menn, snowboard: 2 500 dollar
1. plass kvinner snowboard: 4 000 dollar
2. plass kvinner snowboard: 3 000 dollar
3. plass kvinner snowboard: 2 000 dollar
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.