Til helga arrangeres årets første stopp i Freeride World Tour (FWT) i Hakuba, Japan. Men hva er egentlig Freeride World Tour, og hvordan kommer man seg dit?
Hedvig Wessel er Norges eneste representant i årets Freeride World Tour. Foto: Jeremy Bernard/FWT
Lesetid: 3 minutter
Sporten er spektakulær – men formatet er vanskeligere å forklare. For å forklare det enklest mulig må vi starte på det øverste nivået. Hvert år arrangeres FWT, den internasjonale frikjøringscupen. FWT er det øverste nivået av frikjøringskonkurranser og består av fem ulike renn. I Ski Men er det 24 kjørere som har kvalifisert seg, mens det i Ski Woman er 11 kjørere, Snowboard Men er det 13 kjørere, og i Snowboard Woman er det 7 kjørere.
Det er tre måter å kvalifisere seg til FWT: 1. Gjennom fjorårets FWT 2. Gjennom fjorårets FWQ (kommer tilbake til FWQ lenger ned) 3. Wildcard
Topp 13 fra fjorårets FWT Ski Men kvalifiserer seg direkte til neste års FWT. Av fjorårets topp 13 er ikke Loic Colomb-Patton og Logan Pehota å finne FWT sin liste over årets FWT-kjørere, av ukjent grunn.
I tillegg har en del av de kvalifiserte kjørerne (Ivan Malakov, Konstantin Otter, Sam Lee og Hank Bilous) fått skader som setter de ut hele sesongen. Hvis en allerede kvalifisert kjører blir skadet eller bestemmer seg for å ikke kjøre FWT, går ikke hans/hennes plass til den neste på FWQ-rankingen. Det blir opp til FWT å velge hvem og om det skal komme inn en erstatter.
I tillegg til kjørerne som er kvalifisert for hele World Touren, er det mulig å kvalifisere seg gjennom event wildcards. Event wildcards gir mulighet til å kjøre et enkeltstående renn.Det var gjennom event wildcard Hedvig Wessel fikk mulighet til å kjøre FWT i Verbier for to år siden.
Men hva om man ikke får wildcard eller er blant fjorårets beste? Da må man kvalifisere seg gjennom FWQ, som er divisjonen under FWT.
Freeride World Qualifier (FWQ) er en serie frikjøringskonkurranser i divisjonen under FWT. Disse konkurransene er rangert fra én til fire stjerner. Gjennom konkurransene samler man poeng basert på resultatene man oppnår. Konkurransene med én stjerne gir minst poeng, og konkurransene med fire stjerner gir mest poeng.
Det er store forskjeller i hvor mye poeng man kan plukke på de ulike stjernenivåene.
For å ha sjansen til å kvalifisere seg til FWT gjennom FWQ må man kjøre så mange konkurranser som mulig, og helst av så høy stjernestatus som mulig. De tre med best sammenlagtscore (de tre beste resultatene teller) (Ski Men) etter endt FWQ-sesong kvalifiserer seg til FWT.
Per i dag (17.01.19) er det Robert Ruud (10. plass) og Vilde Fimreite (8. plass) som ligger best an på sammenlagtlistene til FWQ blant nordmennene. I snowboard-klassene ligger Leif Andre Enevoldsen på 40. plass og Siri Solstad på 4. plass.
FWQ er delt inn i to regioner. Region 1 består av konkurransene i Europa, Asia og Oceania. Region 2 består av konkurransene i Nord-Amerika. De tre beste Ski Men fra hver region kvalifiserer seg til neste års FWT, i klassene Ski Woman, Snowboard Men og Snowboard Woman kvalifiserer den beste fra hver region.
I konkurransene med én stjerne er det førstemann til mølla, frem til startlisten er fylt opp. I konkurransene med to til fire stjerner bruker FWQ en seedingliste for å prioritere hvilke kjørere som får plass.
Med andre ord er veien fra å ikke ha noen FWQ-poeng til å bli en FWT-kjører veldig lang og vanskelig. I år er Hedvig Wessel eneste norske utøver i verdenscupen i frikjøring.
Freeride World Tour 2020
18.-25. januar: Hakuba, Japan
6.-12. februar: Kicking Horse, Canada
28. februar – 4. mars: Ordino Arcalis, Andorra
7.-13. mars: Fieberbrunn, Østerrike
28. mars – 5. april: Verbier, Sveits
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.