FWT i Sogndal: – Krevende, men mulig

Nestkommanderende i Freeride World Tour-organisasjonen utelukker ikke FWT i Sogndal, men legger ikke skjul på at det er setter store krav.

Sist oppdatert: 20. februar 2015 kl 21.24
SOGNDAL: Nestleder i FWT, Berti Dénervaud, er ikke 100% klar for å sende Freeride World Tour til saftbygda helt ennå, men umulig er det ikke. Bildet er fra frikjøringskonkurransen i Sogndal i 2013. Foto: Olav Standal Tangen
SOGNDAL: Nestleder i FWT, Berti Dénervaud, er ikke 100% klar for å sende Freeride World Tour til saftbygda helt ennå, men umulig er det ikke. Bildet er fra frikjøringskonkurransen i Sogndal i 2013. Foto: Olav Standal Tangen
Lesetid: 6 minutter

På fredagens møte i Sogndal -i forbindelse med årets Fjellsportfestival- ble muligheten for å arrangere et Freeride World Tour-konkurranse i Sogndal diskutert. Med sterke lokale krefter på laget er det ifølge sveitsiske Berti Dénervaud mulig å gjennomføre.

LES OGSÅ: FWT-sirkuset til Sogndal?

Imponert

Dénervaud, som er nestleder i FWT, er imponert over antallet deltagere Fjellsportfestivalen har dratt til Sogndal, og han synes det er et flott område. Han tror det er en hadde vært bra også for FWT å dra til et annet område og vise andre typer fjell.

– Hva tror du om muligheten for å legge FWT til Sogndal?

– Det hadde vært flott og fått vist frem de norske fjellene, og jeg tror vi kunne fortalt en flott historie, og jeg tror utøverne ville satt pris på og oppdage dette området. Det er definitivt utfordrende å finne egnede fjellsider, som er tilgjengelige nok selv om de ikke kan nås fra skianleggene. Området trenger mye testing og sjekking på forhånd, spesielt siden vi ikke har hatt fire-stjernes arrangement her tidligere. Området trenger ytterligere besiktigelse for at vi skal kunne vurdere om det lar seg gjennomføre både i forhold til utøverne, men også i forhold til logistikken. Så det er en del arbeid som fortsatt må legges ned, inntil vi vet at vi har nok alternativer.

LES OGSÅ: Dennis kvalifisert

Berti mener det er mye jobb som kreves for at det i det hele tatt skal være mulig å arrangere en fire-stjernes konkurranse i Sogndal. Men han mener det er absolutt mulig. Erfaringen de har tatt med seg fra å ha arrangert FWT i Røldal for tre år siden er at det er utfordrende værforhold de har med å gjøre, noe som de også bør være forberedt på i Sogndal. De ønsker å ha en annerledes tilnærming til et eventuelt arrangement i Sogndal.

– Jeg er her nå og snakker med kommunen og de ansvarlige arrangørene. I Røldal var vi avhengige av den eksisterende arrangørkomiteen og deres forbindelser. Vi hadde ingen direkte kontakt med de, noe som vi tror var et feilgrep. Vi mente da at Skandinavia fortjener et FWT arrangement, og det mener vi fortsatt.

– Hva er inntrykket ditt av Sogndal som arrangørsted så langt?

– Sogndal er lettere tilgjengelig enn Røldal på grunn av flyplassen, og terrenget har en veldig flott særegenhet. Fra det jeg har sett, ser det ut som det er brattere sider fra topp til bunn, så jeg tror det er muligheter for lengre sider her. Men området trenger mer besiktigelse, jeg har bare hatt en og en halv dag på å undersøke terrenget.

– Men du har funnet noen område som kan være av interesse?

– Jeg har sett områder som har potensiale, men vi trenger å diskutere det videre med de lokale, og se om det kan være gjennomførlig å legge arrangementet dit. Er det gode forhold ofte eller er det sjelden? Jeg vet at det har vært mye snø i år, så jeg trenger å ha det i minne når jeg ser potensielle sider. Selv om det kan se helt hvitt ut nå så kan det muligens være mange klippeparti et annet år, eller motsatt.

Ikke ekstremt

– Du har sagt at FWT prøver å bevege seg litt bort fra ordet ekstremt, hvorfor det?

– FWT startet med Verbier Extreme, og vi vet at vi gjennom årene ikke prøver og skape en ekstrem sport, men vi prøver å skape en sportsdisiplin. Ordet ekstrem har assosiasjoner som vi ikke ønsker å bli sammenlignet med. Ja, vi er en ekstremsport, om du sier at skating, sykling, surf er ekstremt, alle disse sportene er under paraplyen ekstremsport, men vi synes ikke det vi driver med er ekstremt. Sider vi ser etter nå, særlig til andre arrangement enn Verbier Extreme, er sider som er mer tilgjengelige der skikjørere risikerer mindre. Men det er på papiret, for utøverne finner alltid måter å ta risker på. Generelt sett så ønsker vi å fronte frikjøringen som en disiplin og ikke som et ekstremt show.  Å ha en FWT-stopp, ikke bare en gang, men over flere år, kan være med å skape en historie rundt arrangementet, troverdighet rundt disiplinen, og mediablest.

– Hva kan et FWT-stopp bety for Sogndal?

– Ja, jeg tror at det sette Sogndal på verdenskartet ved siden av setder som Verbier, Chamonix og Haines i Alaska. Å promotere frikjøring og FWT i sogndalområdet er fordelaktig for å overtale studenter og andre til å bosette seg her, for det er gode forhold her. Men også for å få turister til å ta turen. Hvorfor ikke velge Norge som destinasjon, og hvorfor ikke velge Sogndal? Jeg tror at når du snakker om frikjørere som målgruppe, så er de mer sannsynlige til å reise, for om det er en dårlig vinter så kommer de til å dra ut for å finne god snø. Normale skikjørere er jo fornøyde om de er kunstsnø i bakken, men frikjørere vil reise for å finne den gode snøen. Derfor er det logisk for en slik destinasjon å markedsføre seg selv, og fortelle verden at det er god snø her, og de bør ta turen.

Smi mens jernet er varmt?

Anders Ekkje Slettebø er hoveddommer på frikjøringscupen i Sogndal og FWQ-rådgiver -som betyr at han passer på at Sogndal følger de retningslinjene som de skal, og hjelper de å gjøre det. Han er også i Sogndal som representant for den norske frikjøringscupen.

– Hva tror du om muligheten for å få til FWT her?

– Vi klarte det i Røldal for tre år siden, til tross for noen utfordringer. Jeg tror Sogndal har gode forutsetninger for å få til et slikt arrangement. Jeg føler dette er et passende tidspunkt å gjøre det på. Vi har fem kvalifiseringskonkurranser i Norge, og en større andel kjørere som ønsker å satse internasjonalt. Nå, mer enn tidligere, har vi fokus på dette. Sogndal er jo veldig i frikjøringsvinden og har fått mye oppmerksomhet, både nasjonalt men også internasjonalt. Jeg ser på Sogndal som en naturlig plass å ha det, og kanskje det er en mulighet de ikke bør gi fra seg. Det virker som det er en slags vilje til å ordne det økonomisk. Vi fikk kanskje ikke helt opp fokuset i Røldal i nasjonal media, og vi ser at det er en enorm stor interesse rundt dette her. Vi ser på de tallene som blir presentert her i dag, at interessen er enorm, sier han.

Publisert 20. februar 2015 kl 21.24
Sist oppdatert 20. februar 2015 kl 21.24

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen