– En omkom i går, to personer døde i skred på Middagstind i fjor, og et ektepar mistet livet året før det. Og sistnevnte var den første dødsulykken i Kattfjordeidet siden 1982. Jeg frykter vi er i ferd med å komme inn i en periode hvor antallet ulykker er i ferd med å ta igjen den eksplosive økningen i folk som utsetter seg for potensielt skredfarlig terreng. Det er fortsatt større økning i folk som ferdes i bratt, snødekt terreng, enn det er skredulykker, men ser dessverre ut til å være i ferd med å jevne seg ut, sier Tor André Skjelbakken til Fri Flyt.
Bratt område
Han er sentral i skredgruppa i Tromsø, og var til stede i går da den omkomne mannen ble fraktet ut av skredområdet. Han forteller at Kattfjordeidet er et svært populært toppturområde, hvor folk ferdes hver eneste dag så lenge det ligger snø.
– Det er et svært lettilgjengelig område, kun 15 minutters kjøring fra Tromsø. Ulykken i går skjedde i et relativt bratt område, men heng på opptil 40 grader, noen steder enda brattere, sier Skjelbakken.
Delvis begravd
Tre personer var involvert i skredet. Den ene ble stående igjen på toppen da skredet gikk, og de to andre ble delvis begravd. Den ene av dem, som skal ha kjørt snowboard, døde. De andre i følget gikk på toppturski. Skredet var ca 200 høydemeter, mellom 150 og 200 meter bredt, og rundt 350 meter langt. Bruddkanten var mellom 20 og 60 centimeter, mesteparten rundt 30 cm.
– Det var skredfare 3, altså betydelig, i går, og skredproblemet var pålagring av snø på grunn av vind, hovedsakelig fra sør. Siste snøfall var torsdag i forrige uke, men vinden har stått på siden lørdag og skapt ustabile forhold. Det var kun nynsøen som løsnet i skredet i går, som gikk i en nordvendt side, sier Skjelbakken.
Skredsamarbeid
Han forteller om rask respons fra redningsmannskapene, som var på plass med full styrke 30 minutter etter at skredet gikk.
– Skredberedskapen i Troms har et strålende samarbeid mellom politi, Nprsk Folkehjelp, Røde Kors, Norske redningshunder og Norsk radio- og reléliga. Sistnevnte hjelper oss med kommunikasjon i området med manglefull mobildekning. Det gikk 14 minutter fra skredet ble varslet til de første frivillige var på stedet. Politiet har også blitt veldig flinke, og de varsler Skredgruppa umiddelbart når de blir varsla om en ulykke, sier Skjelbakken.
Mange ulykker
Det var flere skredulykker på kort tid i Norge i går, men kun denne ulykken i Kattfjordeidet endte med dødsfall. Fem personer ble tatt i snøskred i Lofoten i går, og en av dem ble fullstendig begravd. Ifølge Adresseavisen ble hun funnet ved hjelp av sender/ mottakerutstyr.
LES OGSÅ: Skreddagen
I Sykkylven ble en mann i 20-årene lettere skadet etter å ha blitt tatt i et skred i Gimsdalen søndag. Mannen klarte selv å komme seg ut av snømassene, melder NTB.
Lørdag ble en 14 år gammel gutt begravd i et snøskred i Rissa utenfor Trondheim, men han kom fra hendelsen uten fysiske skader.
Også tidligere denne uka gikk et stort skred ved skisenteret Fjellsetra ved Sykkylven. En person ble gravd fram fra dette skredet, heldigvis uten alvorlige skader.