Forfatteren:
Foto: Privat
Kjersti Solvoll Bakketun Tronvoll er frilans tekstforfatter og medieansvarlig i Norges Skiforbunds Randonee-avdeling. Hun har en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap, og en bachelor i bevegelses- og idrettsvitenskap fra NTNU. Kjersti er gift med randoneeutøveren Olav Bakketun Tronvoll, og selv en habil utøver innen langrenn, løping og randonee.
Sondre er ingen uvanlig 16-åring. Han er opptatt av idrett og trening, og særlig sykkel og ski. Han går på toppidrett ved Melhus videregående skole, med sykkel som hovedidrett. Dette er en gutt som er treningsvillig og glad i å konkurrere. Han er glad i fart, og tar nye utfordringer på strak arm. Likevel vet Sondre så altfor godt at ingenting er selvsagt her i livet, og for han har det nesten gått galt flere ganger.
Februar 2013:
Sondre er på skitur med sin onkel, et søskenbarn, storebror og en nær venn. Jamtetind i Eresfjorden skal bestiges, før de skal hjem for å se VM i langrenn på TV. For den spreke gjengen er det en relativt kort tur, og dette er en topp de har vært på flere ganger før. De har bare så vidt startet nedkjøringen, så går snøskredet. Sondre blir begravd og ført 4-500 meter nedover fjellsida. Munnen fylles med snø, og han besvimer nesten momentant.
Panikken er total for familien som er hjelpeløse vitner til det hele. Ingen har skredsøker, søkestang eller spade. Storebroren til Sondre kjører langs skredet, og ser til alt hell en skitupp som stikker opp. De graver febrilsk med hendene, og etter 12-15 minutter har de fått opp Sondre. Han er helt blå i ansiktet, men det går ikke lenge før han er ved bevissthet. Han blir hentet med helikopter, men bortsett fra litt ryggsmerter er han utrolig nok uskadet.
På sjukehuset er eneste funn en stor milt. Dette kan ikke tilskrives ulykken, og legene finner ut at Sondre har hatt kyssesjuken. Ellers er han uskadet. Han får reise hjem, men Sondre føler seg ikke bra. Han er slapp og sliten, og har magesmerter. På halsen har han hovne lymfeknuter. Treningen han prøver å gjennomføre, har ingen virkning. Formen er elendig.
April 2014:
Sondre er tilbake hos legen for grundigere sjekk. Det blir tatt vevsprøve, og resultatet er sjokkerende; 16-åringen har kreft i skjoldbruskkjertelen, med spredning til lymfeknutene. Sannsynligvis har han gått med det i to år. Bare en måned etterpå blir han operert. Sondre ligger på operasjonsbordet i seks timer, mens legene fjerner 87 lymfeknuter og skjoldbruskkjertelen.
– Det er klart jeg ble deppa, men det er bare å stå på videre. Jeg har prøvd å snu det negative til noe positivt, og bruke det som motivasjon. Jeg følte meg fort ganske mye bedre etter operasjonen. Selv om jeg ikke er 100% friskmeldt enda, kan jeg være aktiv og trene som jeg vil. Det er utrolig motiverende å kjenne at jeg endelig får en effekt av treningen, sier Sondre.
Han må gå på medisiner som kontrollerer stoffskiftet resten av livet, men det hindrer han ikke i å trene og konkurrere som normalt. Ikke lenge etter operasjonen var unggutten tilbake i trening, og da skisesongen startet i desember 2014 slengte han seg med på norgescup i randonee. Han presterte så bra at han ble tatt ut til VM i Verbier i februr 2015. Her fikk Sondre med seg fire renn i juniorklassen. Det ble en stor opplevelse.
– Jeg kommer aldri til å glemme det. Opplevelsen var like stor som det å faktisk delta i konkurransene. Å få sjansen til å bli med på noe sånt, med så flotte folk, var helt fantastisk. Motivasjonen for videre satsing er stor. Nå er det bare å se fremover, sier Sondre.
MOT ALLE ODDS: Til tross for en dramatisk kreftbehandling, er Sondre Andersson Svensli en av Norges beste randonee-juniorer og syklister. De færreste voksne har opplevd like mye dramatikk som 16-åringen fra Eidsvåg i Møre & Romsdal. Foto: Privat