Forsker på skredvarsling

Thor Espen Fugelsøy skriver hovedoppgave om hvordan snøskredvarslet på varsom.no bukes. Nå vil han ha din hjelp.

Sist oppdatert: 25. januar 2016 kl 10.51
SKRIVER OM SKRED: Thor Espen Fugelsøy skriver masteroppgave om skredvarslingen på varsom.no. Foto: Privat
SKRIVER OM SKRED: Thor Espen Fugelsøy skriver masteroppgave om skredvarslingen på varsom.no. Foto: Privat
Lesetid: 2 minutter

Fugelsøys undersøkelse er del av en av en masteroppgave i idrettsvitenskap ved høyskolen i Sogn og Fjordane.

– Jeg ønsker å se på hvordan brukere vektlegger informasjon i snøskredvarselet på varsom.no, hvordan de vektlegger informasjonen, og hvordan brukeren oppfatter varselet. Dette kan være interessant og se opp mot erfaring og kunnskap. Vekter erfarne og nybegynnere informasjon i varslet forskjellig, hva synes nybegynneren er utfordrende med varslet?

Skjermbilde-2016-01-25-kl.-10.47.49
Skjermbilde-2016-01-25-kl.-10.47.49

OPTIMALT? Er skredvarslingstjenesten på varsom.no optimal eller kan den forbedres? Det skal masterstudent Thor Espen Fugelsøy undersøke.

Trenger respons

Nå håper han på hjelp fra Fri Flyts lesere for å få flest mulig svar. Undersøkelsen hans er rettet mot personer som frivillig og på fritiden oppsøker terreng brattere en 30 grader. – – Jeg håper få så mang svar som mulig og oppfordrer alle som bruker varslet til å ta undersøkelsen. Spesielt håper jeg de som nylig enten har begynt å bruke varsom.no eller er fersk innenfor skredvurdering vil ta undersøkelsen.

 Undersøkelsen finner du her!

– Hvordan skal du bruke resultatene fra undersøkelsen?

 – Håper at resultatene kan bidra til evt. bedring av dagens varsel. I den forbindelse ønsker jeg å dele mine resultat med Varsom, og evt. se på mulige endringer som kan gjøre varselet mer anvendelig for alle brukergrupper. Dersom det viser seg at brukerne er fornøyd med varselet, vil dette indikere at varselet har en nyttig funksjon for brukerne. Målet er å få svar på om varselet har den funksjonen den har til hensikt å ha, og hvordan varselet eventuelt kan bli et bedre verktøy for brukerne.

 – Unngå menneskelige feil

– Hvilke tanker har du om dette på forhånd?

– I masteroppgaven ønsker jeg å belyse viktigheten varselet har som planleggingsverktøy for sikker ferdsel i fjellet. Hvorfor er det viktig å planlegge før man drar på tur? Ønsker også å belyse hvordan vi mennesker styrers av lyster og behov. Ved en bevisst bruk av varselet kan man unngå en del «feller» og menneskelige feil. Vurderinger i skredterreng er komplekst, Varsom kan forhåpentligvis hjelpe oss å ta gode valg når vi planlegger tur, underveis på tur og ikke minst refleksjoner i etterkant av tur. Stemte varselet overens med det vi erfarte når vi var på tur? 

Publisert 25. januar 2016 kl 10.51
Sist oppdatert 25. januar 2016 kl 10.51

Relaterte artikler

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen