Tirsdag denne uken tok Andri Ragettli historiens første quadcork 1800 under arrangementet Nine Knights i Watles i Italia. Trikset kommer omlag et halvt år etter at Jackson Wells tok switch quadcork 1620, som i likhet med Ragettlis triks, skapte voldsom diskusjon blant norske utøvere.
Men mens konklusjonen fra Wells triks mer eller mindre ble at det stod til strykkarakter, er de fleste nå enige om at Ragettli har tatt verdens første quadcork på ski. Diskusjonen går derimot ut på hvordan den utføres, og om dette er den fremtiden som ønskes. Blant annet hevdet freeski-dommer Ole-Kristian Strøm at trikset var en «cork 7 til trippel backflips» i går.
– Det er absolutt ikke slik jeg håper sporten utvikler seg, uttalte han.
Vi har derfor spurt flere norske utøvere og trenere om hva de synes om Ragettlis quadcork, om vi får se den i konkurranse og om vi kan forvente oss en norsk quad i fremtiden.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
SPORTSSJEFEN: Christopher Frankum utelukker ikke en norsk quadcork. Foto: Tore Meirik
– Hva synes du om Ragettlis quadcork? Er den godkjent som en quadcork?
Christopher Frankum, sportssjef i Nor Freeski: – Fire ganger ut av aksen og en vill landing. Imponerende av Andri. Vi har sett han gjøre trippelen på relativt små hopp i vinter, og sett at han har en kjapp og eksplosiv rotasjon. Det lå dermed litt i kortene at han kom til å sende den snart.
Christian Nummedal, landslagsutøver: – Ja, er jo lite tvil på at dette er en fullverdig quad. Vil samtidig si at det er mer en quadflip enn en quadcork, i og med at de tre siste flippene er så og si backflips. Imponert over at det faktisk blir gjort, men absolutt ikke noe av det kuleste jeg har sett.
Eirik V. Sæterøy, sølv i Big Air i X Games i Hafjell: – Synes det er helt sykt! Den mannen er gal! En quadrotasjon av noe slag er det absolutt. Mange vil kanskje si det er dobbel cork til dobbel backflip og hvor tro det er til quadcork er som regel en veldig subjektiv mening.
Sigbjørn Tveit, skikjører: – Det er utrolig imponerende. En enorm idrettsprestasjon! Jeg starta jo med ski før doble off axis-flippar eksisterte. Da de kom, følte jeg at sporten stod ved et veiskille, og den gang følte jeg at skisporten var på vei i feil retning. Nå har skillet mellom freeski og areals blitt mer og mer vaska ut, men jeg ser ikke noe problem i det så lenge det er andre retninger som også står sterkt i skisporten. Kriteriet for en quad er her udiskutabelt oppfylt, og gjennomføringa er jo på høyde med det som konkurranser gir bra betaling for med triple.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
I KONK?: Eirik Sæterøy tviler på at vi får se quad i konkurranse neste år. Foto: Nick Guise-Smith
Petter Ulsletten, verdenscuputøver, Big Air: – Jeg vil påstå at det er den første quaden som har blitt gjort på ski. Det er jo bra utført på et vis, men det er jo quad så det sier jo seg egentlig selv at det ikke er så fryktelig stilfullt.
Luke Allen, landslagstrener: – Quaden var heftig og vel utført. Andris var så legit som den får blitt.
Robert André Ruud, norgesmester i slopestyle (2016) og Big Air (2015): – Det er jo uten tvil en quad, men at det er en pen quad er jo en annen sak! Det finnes nok en haug med andre kulere måter å gjøre den på. Måten hans får det jo til å se ut som aerials.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Her er Ragettlis quadcork.
– Får vi se den i konkurranser neste sesong?
CF: – Det avhenger selvsagt av størrelsene på hoppene, men med den selvtilliten og eksplosive rotasjonen Andri har nå, kan det fort skje der hoppene tillater det.
CN: – Mye mulig det kan dukke opp i konkurranser allerede neste sesong ja. Men jeg tror og håper det ikke vil score så høyt, hvis det blir gjort med samme utførelse som dette.
ES: – Jeg tviler på det, og håper egentlig ikke det. Jeg tror ikke hoppene i slope eller Big Air blir bygget store nok for det.
ST: – I 2009 sa jeg at jeg skulle slutte på ski om folk starta med triple. Jeg hadde aldri sagt det om jeg trodde det kunne skje. Om vi ser tilbake på de siste ti årene har det gang på gang vist seg at det jeg trodde var taket ikke var det. Om ikke quads blir å se konkurranser denne sesongen, vil det i alle fall bli det på sikt. Jeg blir ikke overrasket om vi ser fempelflipper (?) de neste år. Jeg håper det.
PU: – Quad er ikke noe som kommer til å bli vanlig i konkurranser på en god stund tror jeg. Men ja - det kan nok skje at den kommer en gang neste sesong om det er et hopp som tillater det, noe jeg er litt mer usikker på. Nå er jo Nine Knights en konkurranse også , så han kommer jo sikkert til å gjøre det der under selve konkurransen i år.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
STORT HOPP: Landslagstrener Luke Allen sier vi trenger et stort hopp for å få se norsk quad. Foto: Anders Holtet
LA: – Jeg tror ikke vi vil se quads i konkurranse i nærmeste framtid. Hoppene er ikke store nok. Jeg tror heller ikke sporten kommer til å utvikle seg i den retningen. Det håper jeg heller ikke. Det er mange andre måter den kan utvikle seg på enn med quads.
RR: – Jeg tror og håper ikke vi får se quad i konkurranser neste år.
– Får vi se en norsk quad snart?
CF: – Vi har sett flere norske perfekte trippelcorks gjennom vinteren, også med god pop, eksplosivitet og kjapp rotasjon. Norske utøvere har historisk også vært kjappe til å følge utviklingen, så vi skal ikke se bort i fra at en nordmann også slenger inn en ekstra cork, når forholdene eventuelt tillater det, i kommende sesong.
LA: – Sannsynlig hvis vi får hopp som er store nok. For å gjøre et triks som det trengs et hopp som er minst 30 meter eller større, og det får vi sjelden mulighet til. Jeg gjetter at vi ikke får se det snart, men alt er mulig.
For ordens skyld er Ragettli fast inventar i de største skikonkurransene i verden. Han har blant annet flere førsteplasser i verdenscupen, og har kjørt X Games i både Hafjell og i Aspen.