Som ofte før når vi ikke skjønner noe om været, hører vi med Maria Sand, meterolog og seniorforsker ved Cicero.
– Hva er det med denne vinteren?
– Nå er det veldig tørt i nord på grunn av lavtrykkmangel, rett og slett, sier Sand.
– Hva skjer med lavtrykkene?
– Vanligvis bringer lavtrykkene med seg fuktig luft i nordlig retning, mens vi her på Østlandet får ikke 'glede' av nedbøren fra lavtrykkene. Mye av nedbøren forsvinne på veien over land og fjell fra Vestlandet. Men denne vinteren har lavtrykkene kommet inn så langt sør at vi har fått en hel haug av dem på Østlandet fra Skagerrak. Dette er litt som ekstremvinteren 2014, hvis du husker den, med skogbrannfare opp hele kysten av Vestlandet og Nord-Norge og tonnevis med snø på Østlandet.
Forskjellen fra 2014 er at Vestlandet denne gangen også har snø.
– Er det jetstrømmene sin skyld?
– Ja, det er jo på en måte jetstrømmene sin skyld. Vi har hatt en sterk positiv NAO i januar, det vil si en sterk polar vortex. Dermed har lavtrykkene blitt presset sørover og kommet rett inn over Sørlandet med masse nedbør.
– Da må du nesten forklare hva NAO er.
(Advarsel: Det følgende er litt faktatungt, men du som har klikka på denne saken liker vær, gjør du ikke?)
– NAO (den nord-atlantiske oscillasjonen) er definert som en svinging i trykket mellom det permanente lavtrykket ved Island og Azorene-høytrykket i sør. Denne forskjellen i trykk styrer retningen og styrken på vestvinden og stormbanene i Atlanterhavet. Når forskjellen i trykk mellom Island og Azorene er mindre enn normalt, sider vi at vi har en lav eller negativ NAO-indeks. Da er jetstrømmen litt slapp, og her i Norge kan vi få iskald luft nordfra om vinteren. Når trykkforskjellen derimot er stor, altså at både lavtrykket ved Island og høytrykket ved Azorene er sterke, sier vi at vi har en positiv NAO-indeks. Da blir gjerne jetstrømmen mer rett (ikke så bølgete) og stormbanen med lavtrykk blir bøyd sørover, og kommer inn over Norge rett fra vest, forklarer Sand.