En film fra reisen er en del av filmprogrammet Sjoggfest under Ungdoms-OL på Lillehammer, og det kommer en stor reportasje er på vei til Fri Flyt-abonnentene.
– Møter med ekte naturfolk gjør alltid stort inntrykk. Tuva-folket lever fremdeles i og med den naturen de er en del av, selv om de i dag går med industrielt produserte klær og rett som det er tar opp telefonen for å svare på en melding, sier Dag Inge Bakke fra Vågå.
Naturveilederen var på ski i Kina for tredje gang, men først nå fikk han besøke skimesterne fra folkegruppen som kalles mongolsk tuva på deres hjemmebane. Tre dager inne i en veiløs grend var høydepunktet under en to uker lang tur til Kina tidligere i vinter. Her fikk Bakke se på nært hold at skikjørere av den riktig gamle skolen har det like moro som oss.
Vil du lese mer om den spennende skihistorien? I det nyeste Fri Flyt-nummeret, som nå er til salgs i butikkhyllene, kan du lese en omfattende reportasje fra turen.
I Norge har man også laget gamle ski: Slik laget de Birkebeinerne-skiene
(Artikkelen fortsetter under bildet)
HISTORIE: Espen Finstad i Oppland fylkeskommune sammen med Serk og Tursin. Foto: Erlend Sande
Les mer om skihistorien: Frikjøring anno år 700
Felles skiglede
– Jeg ble kanskje ikke så overrasket, men må si at det frydet meg stort å se den store skigleden vi har til felles. Her er ski fremdeles et nyttig og ikke minst nødvendig redskap for å overleve, men samtidig vitner iveren etter både det å søke fart og få litt luft under skia, at dette er lek for både gammal og ung. Norge er kanskje skisportens vogge, men moderne skisport har også på mange måter vært med på å viske vekk den eldre skikulturen vår, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
TOPPTUR: Kinesiske skikjørere demonstrerer toppturisme på gamlemåten.
Slik laget de ski før: Pudderski anno år 700
Dag Inge Bakke er engasjert i formidlingen av nye funn fra norske isbreer, blant annet en 1300 år gammel ski som ble funnet i Lesja.
– Det er jo litt spesielt å dra til Kina for å lære om hvordan våre egne forfedre stod på ski, men da jeg spente på meg kopiene av Reinheimskia for første gong, forstod jeg fort at moderne skiteknikk ikke harmonerte med kombinasjonen breie ski og myk lærreim som binding. Her måtte en delvis lære seg å stå på ski på nytt, forteller den erfarne frikjøreren.
LES OGSÅ: Et stykke skihistorie på Lom
(Artikkelen fortsetter under bildet)
TUR: Johan Wildhagen, Linn Cecilie Mæhlum og Dag Inge Bakke i Kina. Foto: Erlend Sande
Olympisk mester?
Frikjører Linn Cecilie Mæhlum får æren av å pryde forsiden av den nye utgaven av Fri Flyt med et bilde fra Altai-fjellene. Hun visste lite om hva hun gikk til da han sa ja til å være med på turen, blant annet var det en overraskelse at hun skulle delta i en skiskytterkonkurranse med tradisjonelle Altai-ski. Lillehammer-jenta har de siste månedene jobbet med Ungdoms-OL, og en litt uheldig oversetter gjorde at vertskapet en stund titulerte henne med at hun var olympisk mester.
– Dette ga meg ufortjent mye oppmerksomhet, men vi fikk rettet opp i dette og det viste seg at de satte pris på arbeidstittelen min også. De gleder seg til OL i Beijing 2022. Jeg visste veldig lite, kun at de står på selvlagde treski med hesteskinnshår som såle. Dagene i Akrom var utrolig spennende, det var så gøy å stå på ski med de lokale gutta. Det var fantastisk å se at vi deler den samme skigleden.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
KJØRING: Pudderkjøring på gamle ski. Foto: Erlend Sande
Vil du se mer av gammeldags skikjøring? Dag Inge Bakke bedriver frikjøring med 1300 år gammelt utstyr
Fotograf Johan Wildhagen var engasjert for å dokumentere skiløperne og skikulturen i Altai-fjellene, blant annet for å vise hvordan skiene har vært sentralt redskap i jakt. Resultatet kan du se både på film, på galleri på Lillehammer og i Fri Flyt.
– Det overveldende mange og fine opplevelser. Men å gå på hjortejakt med lokale skiløpere var rått, en skitur helt utenom det vanlige. Å se hvor bra tilpasset og effektivt utstyret er og hvor utrolig gode de er på utstyret sitt. Det er lenge siden jeg har blitt eksponert for så mye som man ikke ser komme, det ble ett vaskekte eventyr som jeg skal glede meg over lenge. Det er et stort åpent og vakkert landskap, jeg vil tilbake, sier han.