Den svenskeguidebok forfatteren bor i Narvik, og hadde kjent Andreas Fransson i mange år. I april møtte han den kanadiske skilegenden JP Auclair for første gang, da de var på tur i Nordland sammen med fotograf Daniel Rönnbäck og filmer Bjarne Salén. De samme fire som var involvert i mandagens ulykke hvor Auclair og Fransson omkom.
– Fantastiske dager
– Vi fikk veldig fine opplevelser sammen med utrolig fine folk. Fokus var ikke på bratt eller veldig ekstrem skikjøring, men heller å ha det koselig i fjellet og ta fine bilder og film. Jeg var med gutta fire dager, og vi kjørte en del av klassikerne i Narvik-området, i tillegg til ei ny renne på Stetind, forteller Micke af Ekenstam.
PÅ TUR: JP Auclair (til venstre), Andreas Fransson og Micke af Ekenstam på tur i fjellene rundt Narvik i april i år. Foto: Daniel Rönnbäck
Fransson har vært mye i Narvik og Riksgränsen, og JP Auclair var på plass på Riksgränsen med Salomon 1080-skiene i 1998 da frikjøringssporten –slik vi kjenner den i dag- ble født.
– Andreas ville gjerne ha med JP tilbake hit til området han kjente og likte så godt, sier af Ekenstam.
LES OGSÅ: På rennejakt i Nordland
Han forteller at turen i Nordland skulle ende i første episode av webserien til JP Auclair og Andreas Fransson. Den andre episoden ble filmet da ulykken skjedde i Chile mandag.
– Fryktelig trist
– Andreas var en god kompis, vi har kjent hverandre i rundt 15 år. Da beskjeden kom om at de var savnet i skred skjønte jeg at sannsynligheten for et lykkelig utfall er minimal. Det var veldig tungt. Jeg sov dårlig i natt, og tenker på dette hele tiden.
– Hva tror du kan ha skjedd?
– Det virker som en litt typisk situasjon hvor skredet løsner idet de er høyt oppe i renna. Men begge to var bunnsolide fjellfolk, og de har garantert gjort mange, gode og riktige vurderinger av snødekket. Vi får se om det er noe å lære av dette når det kommer mer informasjon.
Alltid kontroll
– Andreas er kjent som verdens beste brattkjører, og den som dro kjøring i eksponert terreng lengst. Hva tenker du om det nå?
– Alle er enige om at ingen kjørte så mye og så bratt på ski som Andreas. Men jeg vil ikke si han dro det for langt i forhold til egne ferdigheter. Han har alltid hatt kontroll på det han kan kontrollere. De ulykkene han har vært borti har vært i forbindelse med objektive farer, altså ting han ikke styrer over selv, sier Micke af Ekenstam.
Han forteller at alle sammen gjorde kontinuerlige og gode sikkerhetsvurderinger da de var på tur sammen i Narvik, og at ingenting tydet på at de ville ta unødig risiko.
– Snødekket var greit den perioden, og ikke så vanskelig å vurdere. Men fokus var som sagt mer på de gode opplevelsene mer enn voldsomme skiprestasjoner i bratta.
Ydmyk og proff
Kanadiske JP Auclair var noen år eldre enn Fransson, men den minst erfarne brattkjøreren –selv om han har mange år med frikjøring over hele verden på CV´en, i tillegg til status som en av de første store twintipstjernene.
– Andreas var nok en mentor for JP i bratt terreng. JP ga et utrolig godt inntrykk. Han var veldig ydmyk, særlig i forhold til all erfaringen han faktisk har, og ikke minst posisjonen hans i skiverdenen. Vi hadde det rett og slett kjempehyggelig i fjellet, samtidig som de var veldig profesjonelle når jobben skulle gjøres, sier Micke af Ekenstam.
LEGENDE: JP Auclair setter en flott sving i nydelige omgivelser i Nordland. Foto: Daniel Rönnbäck