Bratt sesongstart på Sognefjellet

Den bratte klassikeren Austabotnrenna og den litt mindre bratte klassikeren Steindalsnosi ble kjørt på nokså fine snøforhold i helga.

Sist oppdatert: 11. oktober 2017 kl 08.37
BRATT START: Severin Welle dropper inn med stil på Steindalsnosi forrige helg.
BRATT START: Severin Welle dropper inn med stil på Steindalsnosi forrige helg.
Lesetid: 3 minutter

Trygg Lindkjølen forteller om årets sesongstart i bratt lende på Sognefjellet:

I helgen tok undertegnede og en sunnmøring ved navn Severin med oss det skotske splitboardlandslaget på utflukt på Sognefjellet. I likhet med de fleste andre sogndalsstudenter som er ivrige på ski, følger vi hyppig med på værmeldinger og webkameraer i Fjell-Norge. Når det ligger snø ved Sognefjellshytta og er skyfri himmel, er det bare å slenge vinterdekka på bilen og hive seg avgårde.

Søndag gikk vi først normalveien opp Steindalsnosi, og kjørte ski-høyre varianten ned mot breen igjen – med en frekk liten dropp i toppen. Det hadde kommet ca. 10-15 centimeter nysnø, som i varierende grad var vindpåvirket. Enkelte steder var den litt krevende og uforutsigbar, men det var stort sett mykt og gøy å svinge i.

trygg-steindalsnosi-dropin
trygg-steindalsnosi-dropin

FINT FØRE: Trygg Lindkjølen starter skisesongen på Steindalsnosi i oktober 2017.

Vi observerte et turlag som tok seg opp nordsida av Fanaråken, og snøen der så enda bedre ut enn på Steindalsnosi – mye mindre vindpåvirka. Vi hadde egentlig tenkt å kjøre renna i midten, men det andre turlaget sine spor gjorde det åpenbart at det var litt isete under snøen i det bratteste partiet. Vi bestemte oss for å kjøre den slakere ski-høyre varianten som starta med en semi- eksponert flanke inn i en stor åpen side. Snøen her var perfekt å smøre ut lange svinger i hele veien ned, og da var nede var stoken på topp. Ifølge de skotske snowboarderne kunne dette fint ha vært sesongens beste nedkjøring i Skottland!

Siden det var meldt bluebird på mandag også, og føret var såpass bra, bestemte jeg og Calum oss for å teste Austabotnrenna dagen etterpå. Innmarsjen til renna er ganske kronglete uten snø, og anbefales kun for de aller, aller ivrigste. Flere timer med skia på sekken i steinrøys både inn og ut. Her hadde det også lagt seg rundt 10-15 centimeter med nysnø, men den var betydelig mer vindpåvirka enn på Steindalsnosi og Fanaråken. Vi kom oss omtrent to tredjedeler opp renna før det ble klink is og vi ikke kom oss videre. Nedkjøringa var krevende i vekslende vindpåvirka snø, men vi fikk noen dype svinger her og der.

Vil tro Steindalsnosi og Fanaråken kommer til å være bra på godværsdager framover, men Austabotntind trenger en god del mer snø før det er noe særlig vits i å prøve seg.

Se flere bilder fra oktoberski på Sognefjellet under filmene!

POV-film fra Steindalsnosi:

POV-film fra Fanaråken:

Publisert 11. oktober 2017 kl 08.37
Sist oppdatert 11. oktober 2017 kl 08.37

Relaterte artikler

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen