Bråtens store gjennombrudd

Øystein Bråten ser tilbake på sin beste konkurransesesong noensinne –og hyller forbildet Andreas Håtveit. Denne uka reiser Øystein Bråten på RedBull-camp i Aspen.

Sist oppdatert: 7. april 2014 kl 15.20
TILBAKEBLIKK: Øystein Bråten forteller om sin beste konkurransesong, steget opp til verdens beste, OL og sin store helt Andreas Håtveit. Foto: Tore Meirik
TILBAKEBLIKK: Øystein Bråten forteller om sin beste konkurransesong, steget opp til verdens beste, OL og sin store helt Andreas Håtveit. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 5 minutter

– Sponsorkontrakt med RedBull er det ikke snakk om, i hvert fall ikke nå, sier Øystein Bråten.

Denne vinteren har supertalentet fra Hallingdalen etablert seg for alvor blant verdens beste slopestylejørere, etter mye reising og en intens konkurransesesong.

– Seier å nå pallen

Øystein Bråten (18) sliter med en forkjølelse og hes stemme, og selv om han tok turen til NM i Oppdal sist helg, valgte han å stå over konkurransen. Dermed er hans beste konkurransesesong noensinne over –uten at han kom seg til topps på pallen.

– Jeg trodde jeg skulle klare førsteplassen i European Open, det var bare 2,8 poeng opp til Jesper Tjäder som vant. Resultatmessig var likevel European Open ett av høydepunktene, sammen med andrepassen i SFR-touren i Vars i Frankrike, sier Øystein, som ikke lar seg knekke av å ikke stå helt øverst.

– Det er så mange gode kjørere om dagen, så en topp-3-plassering føles nesten som en seier, sier han.

INN TIL ANDRE: Øystein Bråten snurra seg til andreplass i SFR-touren i Vars tidligere i vinter. Foto: Nicolas Schlosser

Tidenes slopestylecourse

I årets største konkurranse var Øystein utvilsomt en av outsiderne. Han kom seg greit til OL-finalen, men etter litt smårusk i finalen endte han på 10. plass.

OL: Øystein Bråten i aksjon i slopestyleløypa i Rosa Khutor. Foto: Nor Freeski

– OL var sinnssykt bra, i kanskje den beste slopestyleløypa som noensinne er bygd. Når de klarer det er det ingen vits i å klage. Nivået var vanvittig, og det var de riktige gutta som tok medaljene, sier Bråten.

– Mange mente Henrik Harlaut, som gjorde butter trippel på første hopp, burde fått bedre score. Hva mener du?

– Vel, da måtte han i så fall fått høyere score enn Andreas Håtveit. Henrik gjorde noen småfeil, men Andreas hadde et perfekt run. Derfor vet jeg ikke om Harlaut fortjente plass på pallen, selv om han gjorde trippel.

– Hva med deg, hva mangla du på å ta OL-gullet?

– Det er den siste trippelcorken til Joss som er den store forskjellen, og jeg har ikke den inne ennå.

– Hva tror du må til for å ta OL-gull i slopestyle i 2018?

– Det er selvsagt umulig å si, men noe i gata switch høyre dobbel 14 til switch trippel 16 til trippel 14 kan være en slags spådom.

OL-LAGET: Aleksander Aurdal, Andreas Håtveit og Øysten Bråten. Foto: Nor Freeski

Neste trippelcork?

Øystein vakte oppsikt da han starta sesongen med å lande sin mye omtalte trippelcork 1440 på samling i Stubai. Men siden den gang har han ikke gjort trikset.

– Det var bare i OL hoppet var stort nok, men der følte jeg ikke helt for å prøve. Men jeg har veldig lyst til å kunne gjøre trippelcork i et slopestylerun, og ikke minst bli så god på trippel´n at hoppet ikke er begrensninga. Det er vanskelig, men mulig, sier Bråten.

– Hvordan har FIS-konkurransene vært i vinter?

– Veldig bra! Løypene har vært bra, og dømminga har blitt mye bedre. Verdenscupkonkurransene har tatt et stort steg i riktig retning denne sesongen.

Ski hele sommeren

Etter OL satte Øystein seg et mål om å klare to pallplasser før sesongen var over, og det klarte han med glans. Nå er konkurransesesongen slutt, men Øystein har ikke tenkt å ligge på latsiden av den grunn.

– Jeg reiser til Aspen i Colorado på RedBull camp denne uka,  og etter det skal jeg filme med Legs of Steel. I sommer skal jeg kjøre mest mulig ski og jeg gleder meg stort til å shredde med vennene mine på Fonna. Det var slik det hele starta, og kjøring med kompisene er liksom den originale formen for skikjøring for meg. Det er mulig det blir ei uke i varmere strøk en eller annen gang i løpet av sommeren.

– Apropos filming, hva er viktigst for deg, film eller konkurranse?

– Begge deler er like kult. Det er ikke sånn at det ene trenger å gå ut over det andre. Jeg syns det er rått å lage edits, og jeg skulle gjerne sett at flere av konkurransegutta laga litt edits. Ståle Sandbech er et godt eksempel på et som klarer å gjøre det bra i konkurranser samtidig som han leverer sjuk innsats på film.

Hyller Håtveit

Etter årets OL i Sotsji erklærte landslagets andre hallingdøl at han legger konkurransekarrieren på hylla. Øystein Bråten syns det er synd at Andreas Håtveit takket for seg, men gir samtidig legenden fra Sudndalen kred for at han ga seg på topp.

– Andreas ga seg på riktig tidspunkt, men jeg syns jo det er synd. Han er en helt enestående fyr, sier Øystein.

– Hva har Håtveit betydd for deg?

– Uten han hadde ikke jeg vært den jeg er i dag. Alt jeg har opplevd som inneholder skiglede har jeg fra han, og Andreas har vært mitt store forbilde i mange år. Han er helt rå tvers gjennom, jeg har lært utrolig mye, også ting utenom skikjøring, av Andreas.

FORSTYRRA: En ivrig landslagstrener sniker seg foran kamera når Øystein fotograferes i Oppdal. Heldigvis er Christopher Frankum helt ute av fokus. Foto: Tore Meirik 

Publisert 7. april 2014 kl 15.20
Sist oppdatert 7. april 2014 kl 15.20

Relaterte artikler

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen