Analyserer snødekket på sekunder

Målet med Avatechs SP1 er at du raskt skal kunne undersøke snølaget – og at informasjonen enkelt skal kunne deles med andre skikjørere.

Sist oppdatert: 17. september 2014 kl 16.21
NYVINNING: Denne stanga fra Avatech viser hardhetsforskjeller i snødekket. Informasjonen blir tilgjengelig for andre brukere gjennom et eget nettverk.
NYVINNING: Denne stanga fra Avatech viser hardhetsforskjeller i snødekket. Informasjonen blir tilgjengelig for andre brukere gjennom et eget nettverk.
Lesetid: 3 minutter

Avatech er et nytt selskap som denne uka har lansert sitt først produkt. SP1 er en 150 cm lang foldbar stang som analyserer konsistensen på snødekket nå du dytter den ned i snøen. I tillegg får du vite helning og eksposisjon (himmelretning).

– Målet er å kunne hjelpe skikjørere med å analysere snølaget raskere, mer presist og mer objektivt, sier en av gründerne, Brint Markle, i en pressemelding.

Du får informasjonen i løpet av sekunder – men den kan også geo-tagges og lastes opp i en database kalt AvaNet. Basen er tilgjengelig for alle brukere. Tanken er at om du skal på tur, kan du se data andre har funnet.

– Den primære fordelen er at man kan dele data. Dermed kan man få et raskt overblikk over snødekkeoppbygginga i et stort område. Hvis jeg er på tur mange dager i samme fjellområde, kjenner jeg allerede snødekkeoppbygginga. Men hvis du er ny på et sted, vil dette kunne være en rask måte å få en god oversikt på, sier Markus Landrø.

Han jobber i NVE og er leder for observatørkorpset. Landrø understreker at han ikke har prøvd stanga, og kun baserer sine uttalelser på den informasjonen Avatech så langt har kommet med. NVE har bestilt to stenger for utprøving i vinter.

Vekta på SP1 vil ligge på cirka en halv kilo. Teknologien er utviklet ved universitetet MIT. Verktøyet er i første omgang utviklet for brukere med god kjennskap til snø, som guider og skipatrulje.

– Skal bruke dette til noe, må du i tillegg vite hva skredproblemet er i område. For skredvarslinga kan dette produktet være superdupert. Hvis det for eksempel er et nedsnødd lag av kantkornet snø som er problemet, kan man  –  hvis mange bruker denne stanga –  se på hvor stor utbredelse det har, sier Landrø.

Stanga måler hardhet i snødekket mens du trykker den ned. Produsenten mener at dette vil spare tid sammenlignet med å grave snøprofiler.

Landrø har et litt mer nyansert syn.

– Såvidt jeg forstår får man kun opp hardhetsprofil. Får du hardhetsforskjeller, vil man jo få lyst til å grave og se hva snølagene består av. Jeg er mer opptatt av hva slags krystaller det er i de svake lagene – er det for eksempel overflaterim? – enn av å vite om hardhetsforskjellene. Dermed vil du bruke grave tid til å grave likevel. Men har du først gjort det, kan man jo stikke stanga i snødekket mange steder og se om man finner den samme hardhetsprofilen, sier Landrø.

Prisen på SP1 ligger i første omgang på 1500 dollar.

Publisert 17. september 2014 kl 16.21
Sist oppdatert 17. september 2014 kl 16.21

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen