Åpen for Kronthalers metode

Norsk Fjellsportforums skredstige skal være ferdig til vinteren, og Georg Kronthalers omdiskuterte metode er med.

Sist oppdatert: 19. november 2013 kl 09.51
SKRED: Norsk Fjellsportforum er i gang med arbeidet med skredstigen, standarden for skredkursene deres. Georg Kronthalers metode for systematisk snødekkeundersøkelse blir ikke utelatt fra standarden. Foto: Tore Meirik
SKRED: Norsk Fjellsportforum er i gang med arbeidet med skredstigen, standarden for skredkursene deres. Georg Kronthalers metode for systematisk snødekkeundersøkelse blir ikke utelatt fra standarden. Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter

Norsk Fjellsportforum (NF) diskuterte blant annet skredstigen under rådsmøtet som ble avholdt i forbindelse med årets Skredkonferanse i Sogndal. Det var på samme konferanse diskusjonen mellom Georg Kronthaler og Kjetil Brattlien tok av.

– Utkastet til skredstige som ble behandlet på Rådsmøtet inkluderte innføring i Kronthalers metode som et supplement til de etablerte metodene. På møtet fikk vi råd at en standard ikke trenger henvisninger til spesifikke metoder. Det viktigste er å slå fast at vi skal undersøke snødekket med tanke på å identifisere potensielt svake lag. Hvilke aktuelle metoder NFs fagkomiteer anbefaler kan i stedet fremgå i vedlegg ala metodesett eller instruktørveiledere, sier Jørgen Moland i NF. 

Skredstigen er Norsk fjellsportforum sin Nasjonale standard for utdanning av skredinstruktører. NF har siden første nasjonale standard i 1994/1995 regulert en klatre- og breinstruktørutdanning for amatører. Skredkurs har vært med siden starten som tilleggsutdanning for klatre- og breinstruktører. Ifølge Moland har NFs kurs i praksis vært det eneste skredkurset i Norge med kjent innhold og varighet. Den nye instruktørutdanningen bygger både på NFs referansekurs og DNTs skredstige som etter initiativ fra Fjellsportgruppa i Troms turlag så dagens lys i 2009.

– Dere hadde et langt møte under skredkonferansen, hva foregikk der?

– Vi avholdt Rådsmøte i NF. Rådsmøtet er åpent for alle, men først og fremst for medlemmene som alle tilbyr aktiviteter og utdanning innen fjellsport og friluftsliv. I år stilte over 70 personer, mye på gunn av stort engasjement i nettopp skredstigen. Mange mente at kravet til skiferdigheter ved opptak til utdanningen var for høyt, at vi risikerte å utelukke dyktige og nyttig skredinstruktører i et marked hvor de aller fleste ønsker kunnskap om hvordan identifisere skredterreng for så å kunne gå utenom. Det er nok liten tvil om at vi har brukt mest tid og energi på å utvikle en utdanning som kan hindre ulykker blant dem som allerede befinner seg i bratta. Dette gjenspeiler seg i grunnutdanninga som i tillegg til de populære hold-deg-unna kursene vil inkludere dagskurs og grunnkurs alpint. Merk at grunnkursene kun er veiledende, og ikke en del av Nasjonal standard som kun gjelder instruktørutdanning.

– På hvilken måte virker diskusjonen mellom Kronthaler/NVE og Kjetil Brattlien inn på arbeidet?

– Vi er veldig spente på å teste Kronthalers metode. Som bruker av de nye skredvarslene er jeg godt fornøyd med fokuset på «skredproblem», samt hvordan problemet kan ha oppstått. Spørsmålet om hvilke andre kritiske punkter på min rute som kan ha vært eksponert for de samme forholdene som har skapt ett eller flere skredproblem, er rett og slett like interessante som viktige. Jeg oppfatter Kronthalers metode som egnet til å belyse nettopp aktuelt skredproblem.  Han anvender den samme kunnskapen vi kjenner både fra forskning og praktisk skredopplæring, men stiller spørsmålene litt annerledes. 

– Hvor langt er arbeidet med skredstigen kommet nå?

– Vi har kommet langt, og håper å vedta en standard som kan fungere allerede til vinteren. NF er organisert slik at det er styret som tar den endelige beslutningen. Samtidig er det en sterk tradisjon for å lytte til rådsmøtet. Nasjonal standard er ikke skrevet i stein, men er tvert om levende dokumenter som oppdateres og endres i takt med medlemmenes og samfunnets behov, sier Moland.

Alle foredragene fra årets Skredkonferanse finner du her!

Publisert 19. november 2013 kl 09.51
Sist oppdatert 19. november 2013 kl 09.51

Relaterte artikler

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen