97% til og med 2009

Skredballongsekk-produsenten ABS reklamerer med at sekken gir en overlevelsesrate på 97 %. Men statistikken har ikke blitt oppdatert siden 2009.

Sist oppdatert: 24. januar 2013 kl 08.59
GAMLE TALL: ABS reklamerer med 97 % overlevelsesrate med sine skredballongsekker, men dette er basert på statistikk som ikke har blitt oppdatert siden 2009. Foto: Tore Meirik
GAMLE TALL: ABS reklamerer med 97 % overlevelsesrate med sine skredballongsekker, men dette er basert på statistikk som ikke har blitt oppdatert siden 2009. Foto: Tore Meirik

Assisterende markedssjef i ABS, Katja Töbelmann, innrømmer at statistikken ikke er optimal, og lover at nye tall vil bli brukt i reklamen så fort statistikken oppdateres. Det er på det rene at flere mennesker har omkommet til tross for bruk av skredballongsekk i Norge etter 2009. ABS hadde i praksis monopol på produksjon av skredballongsekker fram til 2009.

– Mest omfattende

 – På dette tidspunktet er det ingen annen statistikk som er like omfattende som denne statistikken fra det sveitiske skredinstituttet, og det er derfor vi bruker disse tallene. Men det stemmer at instituttet stanset insamlingen av data i 2009, sier Töbelmann.

Hun forteller også at hvert land har gjort individuelle innsamlinger siden den tid, men det har ikke skjedd i Norge. 

– Derfor venter vi på mer nøyaktige data, sier hun.

– Tar mannen i stedet for ballen

Overlege Mads Gilbert ved Universitessykehuset i Nordland gikk hardt ut mot både skredballongsekker og 97 %-reklamen i fjor, etter at flere mennesker omkom i snøskredulykker i Troms. Flere av de omkomne hadde skredballongsekker. Gilbert mener folk tror faren ved snøskred forsvinner når de bruker slik sekk, og han kritiserte markedsføringen av sekkene i et intervju med Fri Flyt i fjor.

Les mer om det her! 

– Det er viktig og riktig å sette fokus på at kunnskap og gode kritiske vurderinger er viktigst. Men det er feil å advare mot å bruke skredballongsekk. Jeg føler at Gilbert, som jeg har stor respekt for, tar mannen i stedet for ballen med sine uttalelser, sier Trygve Sande i ABS-importør 7 Blåner.

– Ikke optimalt

Han er enig i at statistikken som sier at 97 % overlever på grunn av ABS-sekk kunne vært presentert på en annen måte, men samtidig understreker han at skredballongsekk er det mest effektive hjelpemidlet når ulykken først er ute, og de viktige vurderingene i forkant har slått feil. 

– 97 % er et reelt tall, men det brukes jo til ABS´ beste. Det er jo slett ikke sånn at overlevelsesraten er 0 % uten ABS-sekk. Vi vet heller ikke hvor mange tilfeller uten dødelig utgang som rapporteres, sier Sande, som gjerne skulle sett at Norges Geotekniske Institutt (NGI) eller Norges Vassdrags- og Energiverk (NVE) tok tak i dette og samlet inn data. Han mener det kunne bidratt positivt til både kunnskap og produktutvikling.

Sammenlignes med sikkerhetsbelte

– Det er viktig for oss å understreke at ABS-sekk på ingen måte gjør det trygt å utsette seg for skredfare. Det er et supplerende element, og ingen erstatning for ordentlige vurderinger. Det kan sammenlignes med sikkerhetsbeltet i en bil. Det gjør deg på ingen måte udødelig, og du må fortsatt uvise den samme aktsomheten i trafikken, men det er lurt å bruke. Og det er jo ingen som går ut og advarer mot sikkerhetsbelte, fordi det kan gi falsk trygghet. Når det gjelder tekniske hjelpemidler, som brukes etter at risikovurdering og påfølgende valg har slått feil, så er skredballongsekk best, sier Sande.

– Opplever du at deres kunder tror ABS-sekk gjør det trygt å ferdes i skredfarlig terreng?

– Nei. Og alle som kjøper sekk av oss skal vite at de ikke er 100% trygge når de går ut av butikken. At antallet dødsulykker i snøskred ikke har økt proporsjonalt med den eksplosive utviklingen i antall frikjørere viser at både kunnskapen og utstyret har blitt bedre. 

– Forebygging alltid viktigst

Også Töbelmann understreker at vurderinger i forkant er viktigere enn å bruke skredballongsekk, og at du aldri er garantert å slippe unna livsfare.

– Å unngå snøskred er uansett det aller viktigste. Derfor sponser vi flere institusjoner som bedriver skredkurs. Det vil alltid være fare for å bli skadet eller drept i snøskred så lenge du ferdes i vinterfjellet, sier hun. 

Se filmen hvor snowboardlegenden Xavier de le Rue blir tatt av et enormt skred:

Publisert 24. januar 2013 kl 08.59
Sist oppdatert 24. januar 2013 kl 08.59

Relaterte artikler

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen