10 tips til hvordan du blir sponsa

Drømmer du om å bli sponsa? Da må du lese dette først.

Sist oppdatert: 23. september 2015 kl 13.00
$PON$OR ME: Du visste kanskje at Jon Olsson (bildet) hadde sponsorer – men hvordan skaffer du deg en selv? Les våre tips her. Foto: Mattias Fredriksson
$PON$OR ME: Du visste kanskje at Jon Olsson (bildet) hadde sponsorer – men hvordan skaffer du deg en selv? Les våre tips her. Foto: Mattias Fredriksson
Lesetid: 2 minutter

Det var få som kjente Tom Wallisch da han la ut sin onlinepart på Youtube i 2007. Ut fra ingenting kom den lille mannen fra Pittsburg i Pennsylvania, og regelrett forgrep seg på en hel skiverden. Vi hadde ikke sett på maken, og Wallisch ble verdensstjerne over natta. I dag er han en av verdens best betalte skikjørere – og i fjor høst la han igjen ut en onlinepart, men denne gangen på iTunes – til 25 kroner (nå også gratis på youtube).

Alle kan ikke bli Tom Wallisch.
Å leve av å kjøre på ski forblir nok bare en drøm for de fleste. Nåløyet er smalt, og selv om du klarer de samme triksene som den sponsa kompisen din, er det ikke selvsagt at du også skal bli sponsa. Den harde realiteten er nok at de som virkelig er gode, og da mener jeg dritgode – blir sponsa uansett. Teamsjefer fra alle verdens seriøse og useriøse aktører innenfor sportsbransjen klarer alltids å finne deg – hvis du er god nok. De jobber i det skjulte, på nettet og på konkurranser, og baserer seg ofte på anbefalinger fra andre. PK Hunder er et bra eksempel på det. Et unikt talent som lot skikjøringa stå for snakkinga. Øyergutten ble hooket opp på internasjonale team til store skiprodusenter, og etter hvert ble det snakk om høye sekssifrete beløp da klesprodusenter skulle kjempe om PKs signatur. Alt dette kom mer eller mindre på bakgrunn av fantastisk bra skikjøring, konkurranseresultater av den edle sorten og filmsegmenter det lukta svidd av. Og jeg tviler sterkt på at PK har mast nevneverdig på noen av sponsorene sine noensinne. Det er vel heller motsatt.

DOs & DONTs for deg som vil få deg en sponsor

DOs

1.  

Ha det gøy.

DON'Ts
1.

Be foreldrene dine sende mail til eventuelle sponsorer. Det er din personlighet de er ute etter, ikke pappas forsøk på å være kul. Bruk heller stavekontrollen hvis du er usikker på hvordan ord staves. Mamma og pappa kan heller hjelpe deg med kontrakter og skattekort – hvis det skulle bli aktuelt. 

2.

Vær frekk. Det er bedre å være en hyggelig fyr som kan switch 720, enn en dust som drar dobbelcorks. 

3.

Ljug eller skryt på deg triks. Lag heller en film der du viser fram trikseposen din. 

4.

Mas. Husk at de som mottar mailen din ofte får et titalls slike henvendelser i uka. Minst. 

5.

Forvent at 12. plassen fra Snowstock automatisk gir deg en lukrativ sponsoravtale. 

6.

Send fellesmail til 30 merker samtidig. Vær personlig, og prøv i alle fall å lat som om du bryr deg om merket du skriver til. 

7.

Skap deg. Prøv heller å skille deg ut. Hva med å lage en «sponsor me»-video uten dubstep og fjollete forsøk på «gangsta steeze»? 

8.

Spør etter klistremerker. 

9.

Send en powerpoint på 30 megabyte. Den er det ingen som laster ned uansett. 

10.

Kjør på ski KUN for å få sponsor. Kjør heller på ski fordi det er moro (se pkt.1 under «DOs»). 

Denne artikkelen stod på trykk i Fri Flyt #99

Publisert 23. september 2015 kl 13.00
Sist oppdatert 23. september 2015 kl 13.00

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen