Ruta Marcus Aspsjö har valgt for å svømme Sognefjorden på langs er 230 kilometer og går langs land. Foto: Wikimedia
Lesetid: 4 minutter
– Jeg har ikke svømt i Sognefjorden før, og jeg har heller ikke vært mye i området før, men jeg har sett mye på Google maps og jeg synes det virket spennende. Det er lengden på fjorden, at den er så dyp og så lang, som gjør den så mektig, og derfor fikk jeg lyst til å svømme den, sier 28-åringen fra Uppsala i Sverige.
Aspsjö forventer at svømmeturen fra Vardeneset til Skjolden vil ta cirka tre uker. Den ruta han har valgt går langs land, og blir totalt cirka 230 kilometer. Skal han rekke det på tre uker, må han svømme opp mot 15 kilometer om dagen, noe han forventer vil ta sju-åtte timer, om han ikke råker på noen uforutsette problemer underveis.
Ideen til svømmeprosjektet fikk Aspsjö mens han var underveis på det forrige eventyret: Da han red fjellkjeden Patagonia i Sør-Amerika på langs i fjor.
Tar utfordringene hvis de dukker opp – Jeg har aldri svømt noe i nærheten av så langt før, så jeg vet jo ikke hvordan kroppen vil respondere på å være så lenge i vann hver dag, eller hva slags ting som kan dukke opp, så jeg får ta det som det kommer, sier Aspsjö.
Men at det blir utfordringer, det forventer han.
– Av det jeg har lest om lange svømmeturer før, er at en del etter hvert får problemer med huden i munnen, særlig der det er saltvann, fordi de svelger mye vann. De forteller om at tungen kan hovne opp og det blir vanskelig å svelge. Men det er ikke sikkert at det skjer, sier Aspsjö.
Det er også andre forhold ved prosjektet som kan gjøre at det tar lenger tid enn forutsett. For det første er Sognefjorden svært dyp. Enkelte steder er det opp mot 1000 meter til bånn, og det gjør at vannet blir kaldt. Fjorden har også tilsig av smeltevann fra isbreer flere steder. Aspsjö svømmer derfor i våtdrakt, men er forberedt på at det likevel kan bli kaldt.
– Fjorden holder visstnok mellom 10 og 20 grader, men det er store forskjeller, så hver dag vil bli forskjellig, sier han.
Må ha med seg alt på slep Aspsjö svømmer alene, og siden han ikke har noe støtteapparat som kan ta med seg bagasje eller utstyr på land. Derfor må han pakke opp og frakte med seg alt han trenger, slik som telt, sovepose, mat, klær og annet nødvendig utstyr på et Stand Up Paddleboard (SUP). Det fester han i et belte med tau og trekker bak seg mens han svømmer turen.
– Jeg har noen venner som har sagt de skal komme og padle ved siden av meg, men det blir bare for å holde meg med selskap, og bare noen dager her og der, så jeg er forberedt på at jeg skal gjøre dette alene.
Sier opp jobben en gang i året Det er ikke første gang Aspsjö legger ut på et ekspedisjonsartet prosjekt. Det har han gjort hvert år siden 2013.
Ettersom han ikke vet hvor lang tid disse eventyrene varer, har han pleid å si opp jobben i forkant av prosjektet. Til vanlig jobber han som akuttsjukepleier, og så langt har det ikke vært vanskelig å få en ny jobb etter endt eventyr.
– Det har blitt slik at jeg har fått til et eventyr i året. Så da har jeg sagt opp jobben før jeg drar. Men det er stort behov for helsepersonell, så jeg har ikke hatt noen problemer med å finne meg en ny jobb etterpå, sier Aspsjö.
Saken fortsetter under
Dette er Aspsjös prosjekter Eventyrrekka begynte med en sykkeltur fra Sverige til Tanzania i 2013. Det tok et halvt år.
I 2014 gikk Aspsjö fra kyst til kyst på Island.
I 2015 padlet han kajakk fra Sverige til Svartehavet. Det tok fem måneder. I tillegg gikk han India på tvers, en tur på 100 mil som tok to måneder.
I 2016 gikk Aspsjö på rulleski fra Sydney til Perth i Australia. Det brukte han fire måneder på.
I 2017 padlet han SUP i Canada og Alaska i to måneder.
I fjor red han fire måneder i Patagonia.
I år er det altså svømmetur i Sognefjorden, og til neste år planlegger Aspsjö å ro fra New York til Göteborg.
Som abonnent på ett av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.