Hallvard Schjølberg vant eliteklassen for løpere fra 40 år og eldre, og var også nummer fire totalt i det brutale fjelløpet. 43-åringen fra Lofoten brukte 22 timer, 6 minutter og 59 sekunder på Ultra Trail Mont Blanc, som bød på fire årstider og temperaturer godt under null mellom start klokka 18 fredag kveld og målgang lørdag ettermiddag.
– Det er utrolig moro. Jeg er utrolig stolt over å ha kommet så høyt på lista. Å bli blant de topp ti her er jo alle fjellfolks drøm. Dette er jo et løp man leser om i blader i mange år, som man kjenner fra film og har ser på TV. Da er det moro å få til sitt beste løp noensinne her. Nå blir det en utfordring å gjøre det bedre her, sier Schjølberg.
Hallvard Schjølberg underveis i løypa på Ultra-Trail Mont Blanc i helga. Foto: Privat
Hva var de største utfordringene underveis? – Høydemetrene er det verste, og det er tyngst å løpe nedover. Her er det flere nedoverbakker som er opp mot 40 minutter lange, og da er bremsemusklene på forsiden av låra mørbanka. Men det at hoveddelen av løpet går om natta er også en utfordring. Det er vanskelig å holde farten oppe når det er mørkt og kaldt og vått. Det regnet mye gjennom hele natta, og på flere av fjellpassene var det tett tåke og mye vind. Men lørdag holdt det seg heldigvis for det meste tørt, og det vi fjellfolk liker er jo å takle det med vær og klær og næringsinntak.
Schjølberg startet med ultraløp i 2016, og debuterte med Lofoten Ultra, som er en del av Arctic Triple.
– Etter det første ultraløpet jeg var med på, måtte kona mi kjøre meg på jobb i en hel uke etterpå. Nå er formen egentlig overraskende god. Jeg kan gå nesten normalt, selv om jeg selvsagt har litt såre føtter og hovne bein, sier Schjølberg, to dager etter den imponerende prestasjonen.
Saken fortsetter under
«Jeg er utrolig stolt over å ha kommet så høyt på lista. Å bli blant de topp ti her er jo alle fjellfolks drøm.» Hallvard Schjølberg
Hallvard Schjølberg etter sitt første ultraløp, Arctic Triple i 2016. Foto: Maja Borgvatn Karlsen
I fjor ble Schjølberg nummer 28. Han var dermed automatisk sikret plass i det populære løpet, som har et tak på 2300 løpere.
– Det er et lotteri å få plass her hvis man ikke har elitepoeng. Jeg var heldig og fikk plass tidlig, men mange må vente i flere år. Siden det gikk såpass bra, fikk jeg lyst til å prøve å forbedre det i år. Det er en stor opplevelse bare å være her. Dette er jo som et OL for fjelløping. Her er det konkurranser hele uka, fra 40 kilometer til hovedløpet på fredagen.
Hvordan tenker du når du går til start og hva er strategien? – Du kan ikke tenke på at det er over 170 kilometer til mål. Jeg prøver å dele opp distansen i mindre delmål med ulikt fokus, og nå kjente jeg jo litt til løypa også. På de rette strekningene konsentrerer jeg meg om kilometertida, på andre deler av løypa kan det for eksempel være å få i seg den eller den typen næring på nesten matstasjon. Det blir selvfølgelig både oppturer og nedturer på et så langt løp, og noen ganger lurer jeg på hvorfor i all verden jeg gjør dette.
Hva var høydepunktet med løpet? – Det er hele opplevelsen. Det å bli heiet fram, og de store naturopplevelsene er nok noe av det beste. Det er et slit om natta når det er mørkt og kaldt, men når du får kaffe på matstasjonen og sola kommer fram og det er masse flotte fjell å se på, da er det stort.
Hva og hvor mye spiser du underveis? – Jeg prøver å spise jevnt. Jeg har med meg gel, noen nøttebarer og energidrikk og jeg prøver å ta små biter nesten hele tida. På matstasjonene er det stort utvalg, med alt fra ost til kjøtt og brødmat og kjeks, og varm suppe. Du blir fort mett av sukker og gel, og det er en utfordring å få tømt nedpå nok. Da var det fint med suppe, og noe som var litt varmt.
Hvor mye trener du på en typisk uke? – Jeg trener ikke så fryktelig mye. Mandager har jeg vanligvis fridag, og på hverdagene løper jeg mellom en time og halvannen time. Men på helgene prøver jeg å få til en langtur. Da blir det gjerne mellom tre og fem timer i fjellet med variert terreng. Om vinteren pleier jeg også å gå litt på ski.
Hvordan skal du bygge videre på dette? – Etter at jeg vant NM i Meråker i sommer er jeg kvalifisert til VM i fjelløp 2019 som en del av det norske landslaget. Så jeg bør vel kanskje stå på litt mer og være litt flinkere til å komme meg ut på de dagene jeg ikke har så lyst. Jeg er blitt 43 år, så jeg føler at jeg må utnytte den sjansen jeg har fått nå. Jeg blir jo ikke yngre.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.