LET ANDRE STEDER: Digitale veivisere plasserer deg på samme sted som alle andre. Kanskje ligger inspirasjonen til de mest unike opplevelsene på et analogt sted? Foto: Tore Meirik
Lesetid: 3 minutter
I sommer kom jeg over et innlegg på IG (Instagram) hvor en bruker etterlyste tips om steder å dra som ikke var så mye på Instagram.
Hun hadde nemlig funnet så mye inspirasjon på IG at hun var litt lei av å stadig havne på sånne IG-plasser.
Jeg har også vært mye på Instagram i sommer, og jeg er temmelig lei av de samme bildene fra Rakssetra, Ryten, Rjukandefossen, Vøringsfossen, Fjellhaugvatnet, Trolltunga, Besseggen, Romsdalseggen og Rampestreken.
Flotte steder, det er ikke det, men de var akkurat like flotte før de ble populære på IG. Med unntak av Romsdalseggen forresten, som var mye finere før den fikk gondol, kjetting og Rampestrek.
18. juli hadde over 17 000 mennesker besøkt den kunstige metallbrua Rampestreken i år, og på Åndalsnes regner de med at 40 000 mennesker går over Romsdalseggen i 2021. Dette er altså en tur som har eksistert like lenge som Nesaksla, Blånebba og Trollveggen.
Men ikke før markedsføringsapparatet til Visit Møre og Romsdal og algoritmene til IG starta kverna si begynte hordene å gå denne eldgamle turen.
Med konsekvenser i form av mange fornøyde folk, god folkehelse, masse gratisreklame og økt omsetning på Næs, men også utidig infrastruktur, voldsom slitasje på naturen og en og annen uerfaren type som knekker ankelen.
Trolltunga hadde 800 besøkende i 2010 og 87 000 da det toppa seg i 2018. Selv om koronapandemien bidro til mindre besøk og slitasje de siste to årene, er det gammelt nytt at det medfører stor belastning både på folk og natur.
170 000 mennesker planla å gå over Besseggen i fjor – da uttalte generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, følgende:
– Om alle skal presse seg sammen i samme turområde i en kort sommersesong, har både vi og naturen et problem.
Vi i Fri Flyt vil gjerne inspirere folk til å besøke flotte steder i Norge – ja, vi lever faktisk av det. Men er det ikke stas å besøke steder før de blir trolltungifisert eller besseggifisert? Eller enda verre; romsdalseggifisert med gondol og kunstig metallstupebrett?
Denne sommeren snuste jeg meg fram til sørøstryggen på Ryssdalsnebba, nordryggen på Skrondalsnebba, nordryggen på Nordre Trolla, sørryggen på Store Trolla og ryggen fra Tårnfjellet til Tåga på Nordmøre. Alle turene var minst like flotte som Romsdalseggen, Besseggen og Trolltunga, men de fins knappast på IG.
Inspirasjonen ble hentet på algoritme-frie steder. Papirprodukter som blader, kart og bøker, og ikke minst andre mennesker er fantastiske kilder til inspirasjon når du jakter flotte og unike naturopplevelser – men da må du muligens akseptere noen færre likes, siden jeg aldri har hørt om noen som har søkt etter Skrondalsnebba på IG.
Men det burde folk gjort. Norge er nemlig fullt av steder som kunne blitt det neste stedet for en Rampestrek eller gondol eller fire ekstra nødbuer men forhåpentligvis aldri blir det.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.