SOLID: Høy og god stemning under åpningen av Døds World Tour 2023 i Tønsberg. Foto: Arild Brun Kjeldaas.
Lesetid: 5 minutter
– Sommer-OL i Los Angeles 2028 kommer kanskje akkurat litt brått på, hehe. Men, som vanlig kommer det et nytt OL fire år etter LA, nemlig sommer-OL 2032, som skal arrangeres i Brisbane, Australia.
Og akkurat her håper Paul Rigault at dødsing skal bli representert som OL-gren.
– Det hadde jo vært veldig gøy, sier Rigault som er mannen bak dødseforbundet.
– Du virker optimistisk?
– Ja! Jeg føler virkelig at det er innafor å se fremover mot et sånt mål, altså – hvis utøverne vil det!
Rigault forteller entusiastisk om veien videre, om hvordan dødsing kan vokse enda større og at det jobbes i kullissene mot målet om å bli med i de olympiske grener.
– Dødsing har en enorm økning i popularitet. Likevel velger vi fortsette å se fremover og håper nå at den nye satsingen og lanseringen av teams vil bidra til å øke populariteten enda mer, sier Rigault.
FORNØYD: Paul Rigault ser svært optimistisk på fremtidens dødsing. Foto: Gjendine Eidslott.
Ny team-struktur i 2025
Nå har Dødseforbundet lansert en ny team-basert struktur for 2025-sesongen.
– Totalt sett skal vi ha ti team som kjemper om verdensmestertittelen i 2025, sier Stine Brun Kjeldaas.
Kjeldaas og Rigault er nemlig begge på plass blant en rekke kjente dødsenavn, teamsponsorer, smalltalk, taco og god stemning når sesongen sparkes i gang med et event hvor Dødseforbundet lanserer den helt nye teambaserte strukturen for sesongen.
– Teamstrukturen kan virke litt forvirrende i starten, men mye kan minne om formel-1, sier Rigault.
Kjeldaas forklarer videre at dødserne nå vil få muligheten til å kjempe for enda mer enn en individuell seier. Nå kan dødserne i tillegg kjempe om den splitter nye team-seieren. Enkelt forklart vil nå – både jenter og gutter – få muligheten til å dominere i team-rankingen.
GODT SAMARBEID: Paul Rigault og Stine Brun Kjeldaas. Foto: Gjendine Eidslott.
– Dette er fremtiden for dødsing, sier Rigault.
– Vi håper at denne nylanseringen vil bidra til enda mer engasjement og kreativitet i dødsingen, sier Kjeldaas.
– På den andre siden vil dette være en mulighet for sponsorer til å være enda mer synlig, ved sponsing av teams.
PALLEN: Tilbakeblikk fra 2024. Fra venstre, Jakob Liabø, Herman Solstad og Côme Girardot. Foto: Mads Mehus.
Totalt skal det være ti lag og de siste seks gjenstår å få i boks før sesongstart.
– Hvor langt kan vi nå?
Videre sier Paul Rigault at det er utrolig spennende å se hvor langt dødsing kan nå.
– Jeg mener dødsing går i en veldig kul retning for tiden. Jeg tror at vi akkurat nå er i gang med en reise innenfor dødsing, sier Rigault.
Målet om OL i 2032 er absolutt aktuelt, mener dødsegeneralen.
– Det er mye som må på plass for å kunne nå helt dit, det er mange samtaler som må gjøres – også hos oss, men vi er entusiastiske og gira!
Delte meninger
Asbjørg Nesje er også på plass når teamstrukturen lanseres for første gang. Hun forteller at hun synes det er utrolig spennende med et nytt element i dødsekonkurransen.
– Jeg tror dette kan bli veldig bra! Jeg er storfornøyd med mitt team og jeg gleder meg til at vi kan spille på hverandres styrker. Og som et rent jentelag håper vi selvfølgelig å kunne vise gutta hvordan det skal gjøres!
JUBEL: Asbjørg Nesje kunne juble etter at hun dødset seg til seier under dødsekonkurransen i Utah i 2023. Foto: Katelyn Brenstuhl
Når det kommer til spørsmålet om dødsing som OL-gren svarer Nesje at det virker utrolig spennende å få dødsingen opp og frem på en slik plattform. Likevel sier hun at det er mange ulike meninger om nettopp dette i dødsemiljøet.
– Først og fremst er det vanskelig for meg å si noe spesifikt om mulighetene til dette, fordi jeg ikke har satt meg inn i hva slags krav OL har for å ta imot en ny gren. Men fra dødseperspektivet kan jeg si at det antakeligvis er ulike tanker rundt nettopp dette.
Nesje sier at det en del elementer innenfor dødsingen som er årsaken til de delte meningene.
– Dødsing handler utrolig mye om blant annet stil, vibe og attitude. Det er ikke mulig å basere dømmingen kun på triks. Dødsing er så mye mer enn det. Derfor tenker jeg personlig at hvis vi klarer å beholde kriteriene vi har i dødsing nå – altså sjelen til døds – inn i et eventuelt OL, så hadde det vært dritfett!
Asbjørg Nesje overrasket alle da hun vant Døds World tour i et mannsdominerende felt med en sinnssyk døds.
Internasjonalt
Dødsing startet som et norsk fenomen og siden den gang har flere utenlandske, og spesielt amerikanske mediehus, tatt for seg begrepet «dodsing» som det kalles på den andre siden av dammen.
– Det er jo litt spenstig med denne «Ø-en». Vi prøver absolutt å holde på denne bokstaven i ordet dødsing. Jeg så blant annet at New York Times brukte en tredobbel Ø da de skrev om dødsing, så mitt inntrykk er jo at de synes denne bokstaven er litt morsom og at den kanskje tiltrekker seg litt oppmerksomhet, rett og slett, sier Paul Rigault.
Rigault forteller til slutt at han synes det er stilig at Norge har klart å gjøre dødsing til en populær sommeridrett.
– Her har Norge absolutt klart å skape en sommersport. Og som det vinterlandet vi er, så vil jeg si at det er ganske imponerende!
Denne saken er skrevet av
Gjendine Eidslott
Journalist
Gjendine Eidslott har jobbet som journalist i Fri Flyt siden 2022. Hun har vært oppsiktsvekkende mange døgn blant spisse topper – både med og uten ski på bena. Gjendine er også interessert i klatring, sykling og andre former for friluftsliv. Har du en sak du tror Gjendine kan være interessert i? Send henne gjerne en e-post:
Instagramstjerna Benjamin Forthun avslører hvordan du kommer i gang med dødsing og stuping uten på slå deg halvt i hjel – og hvilke triks det er best starte med.
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.