/ Blogg

Hva kan du gjøre for havet?

Vi ser mye plast og søppel på strendene i rene Norge, og desto mer i andre land. Plastforurensing har rett og slett begynt å ta over miljøet. Og når du først begynner å se etter plast i naturen, finner du den overalt.

Sist oppdatert: 27. juni 2014 kl 19.46
Bilde: Anders Melchior
Bilde: Anders Melchior

Det er en perfekt morgen. Solen har akkurat stått opp og bølgene ruller inn mot stranden. Vinden er offshore og luften er fremdeles frisk. Du er den eneste personen på stranden, klar for en episk dag med surf.

Du løper ned mot vannet med brettet under armen og idet du tar det første spranget ut i det kjølige havet. Du ser ned og idyllen brister; det som så perfekt ut langt ifra er lang fra perfekt. I fotavtrykket ditt på den våte sanden ser du at sanden er full av små, fargerik biter av plast, tau og søppel. Du ser det samme flyte rundt deg når du padler ut mot lineupen og dykker under bølgene. Stoken er borte.

Dette har dessverre en realitet, og et stadig vanligere syn. Vi ser mye plast og søppel på strendene i rene Norge, og desto mer i andre land. Plastforurensing har rett og slett begynt å ta over miljøet. Og når du først begynner å se etter plast i naturen, finner du den overalt. Det er lett å forstå at plastforurensing har en enorm negativ effekt på kyst, hav og dyreliv.

Tilbake i vannet, hva skjer videre? Velger du å ignorere problemet? Padler du ut til lineupen og føler deg litt maktesløs, tenker at det ikke er ditt problem, og at Erna må ordne opp? Eller blir du forbanna over at dette søppelet har ødelagt surfeøkten din, at det ødelegger havet du elsker, og at du vil gjøre noe med det?

Man kan fort føle seg maktesløs hvis man tenker at man må fikse HELE problemet selv. Men dette er en klassisk «ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt» situasjon. Alle kan bidra til renere hav! Og her er Surfrider Foundation Norges tips til hvordan:

The 2 minute beach clean up: Hver gang du drar på stranden og er i naturen, bruker du 2 minutter til å rydde så mye plast du kan. Saltstein Surfklubb gjorde dette over en periode på tre måneder i vinter og samlet opp 500kg (!!!) søppel.

Men for å ha en langsiktig løsning kan vi ikke bare rydde, vi må også forhindre at mer søppel ender opp i havet. Havner det på bakken, ender det i havet. Derfor minner vi om de 4 R’ene; Refuse, Reduce, Reuse, Recycle for hverdsbidrag.

Refuse + Reduce: Unngå unødvendig plast. Men hva er det? Trenger du plast rundt bananene, rundt avokadoen, takeaway koppen, osv.? Gjør smarte valg. Ta med handlenett. Gjør det for havet.

Reuse: Bruk og kast kulturen er her som aldri før. Kjøp ting som varer, bruk det på ny og fiks ting som er ødelagt så slipper vi å lage mer søppel.

Recycle: Det du kaster er ressurser! Det minste vi kan gjøre er å resirkulere produktene vi bruker så langt det er mulig og så ofte vi kan. Og da gjelder det å kjøpe produkter som faktisk kan resirkuleres. Det finnes nok ressurser i omløp på planeten allerede, men dersom du ikke resirkulerer må vi hente ut enda mer av planeten.

Gjør det for havet, og gjør det for deg selv. Med tanke på alt havet gir oss, er det minste vi kan gjøre å prøve å holde det rent. Alt hjelper!

 

For mer informasjon og inspirasjon anbefaler vi å se på Saltstein Surfklubb, Nord for Sola, 5Gyres.org for å se hvordan de bidrar til å redde havene.

Har du spørsmål eller ideer hører vi gjerne fra deg; hallo@surfrider.no

God sommer!

Nina, Simen, Katrine og Vilma
Surfrider Foundation Norge

Husk å vis din støtte til Surfriders arbeid gjennom Facebook og Instagram; @surfridernorway.

Større følgergruppe betyr større impact. Og vil du jobbe aktivt med oss i Surfrider Foundation Norge, ta kontakt, vi trenger folk langs hele kysten.

Publisert 27. juni 2014 kl 19.46
Sist oppdatert 27. juni 2014 kl 19.46
 

Relaterte artikler

 

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen