TRIM PÅ SVENSK: Sverre Liliequist (nærmest) og Kaj Zackrisson vet hva som skal til på høsten for å holde koken som to av verdens beste frikjørere. Foto: Johan Wildhagen
Lesetid: 3 minutter
De svenske freeridelegendene Kaj Zackrisson og Sverre Liliequist vet hva som skal til for å være godt forberedt når snøen kommer, og her deler de sine beste treningstips med oss. Øvelsene krever ikke spesialutstyr, ut over noe steiner, en pinne og en bakke.
Her finner seks forskjellige øvelser. Velg ditt nivå, og følg øvelsene vist på bildene under. Tre til fem runder anbefales. Husk å varm opp minst ett kvarter før du starter!
Nødvendig utstyr: Oppoverbakke og flatt underlag
Nybegynner: 30 sekunder aktivitet/ 30 sekunder pause. Tre minutter mellom hver runde
Middels sprek: 40 sekunder aktivitet/ 20 sekunder pause. Tre minutter mellom hver runde
Sprek: 60 sekunder aktivitet/ 30 sekunder pause. Tre minutter mellom hver runde
Stupid Frog: Strake armer. Knærne over tærne. Bøy så lavt du klarer.
Reversed Hill Frog: Hold en stabil posisjon. Knærne over tærne.
Shuffle Jumps: Markér to streker, med to meter mellom. Sats med den ytterste foten og hopp mellom markeringene. Pass på at ytre hånd berører ytre fot ved hvert hopp.
Borzov: Dype hopp på en fot oppover bakken. Sats på fremre fot, land på den andre foten. Fingrene skal berøre bakken ved hvert hopp.
Burpees: Stram opp kjernemuskulaturen og hold ryggen rak. Dra på!
Sprint: Løp så fort du klarer!
Bård Øymars treningstips
Her er frikjøringsprofilen Bård Øymar sine treningstips før skisesongen:
– Jeg sykler mye, noe som har veldig god overføringsverdi til ski. Man bruker mye av de samme muskelgruppene, og trener samtidig kondis og utholdenhet. Trappeløping kan også utfylle samme funksjon, men sykling er tross alt litt mer spennende.
Og jeg trener mye styrke. Det er viktig å være noenlunde sterk og allsidig i hele kroppen. Når det nærmer seg vinter så fokuserer jeg mer på relevante øvelser som knebøy, markløft og mage/ balansemuskulatur.
Jeg prøver å ikke bli for stor og tung av styrketrening. I frikjøring handler nesten alt om å holde seg i balanse, og det er lettere å balansere 70kg kroppsmasse enn 90 kilo. Det er bare å se på hvor stor andel av de beste frikjørerne som er små.
Og så prøver jeg hvert år å bli litt mykere uten at det er så lett.
Det å være sterk, lett og fleksibel er det beste utgangspunktet, uavhengig av hvordan man trener. Men i forhold til det å faktisk kjøre mye ski så blir treningen ganske uviktig. Det blir en omstilling når man begynner å kjøre ski, uansett hvor flink man har vært med grunntreningen. Plutselig blir man frakjørt av en jypling som spiser pommes frites og drikker Pepsi max, og da er plutselig ikke den ekstra treningen så avgjørende likevel.
FLINK: Få norske frikjørere drar på så kolossalt som Bård Øymar. Foto: Tore Meirik
Allerede abonnent?
Kjøp abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Fri Flyt,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Friflyt.no har daglig dekning av det som skjer i skianlegg og toppturområder, og vi dekker debatter og dilemmaer om alt fra snøskred til klimaendringer. Om sommeren skriver vi om aktiviteter skifolk er opptatt av når det ikke er snø på bakken, som vannsport og sykkel.
På friflyt.no finner du også Fri Flyt sine skitester og mer enn 750 guider til toppturer.