/ Annonse

Sånn holder du deg varm på hendene i vinter

Fryser du skikkelig på hendene, så kan det fort ødelegge en god skidag. Her har vi samlet noen gode råd for å sørge for at nettopp dette ikke skjer neste gang du er på ski.

Av: Hestra
Sist oppdatert: 3. november 2020 kl 16.41
Lesetid: 3 minutter

Vi i Hestra har laget hansker til aktive friluftsfolk siden 1936, og på grunn av den helt spesielle kompetansen vi har opparbeidet oss på dette feltet er det ikke rart at vi ofte blir spurt om råd til hvordan man holder hendene varme i kaldt vintervær. 

Her har vi samlet sammen våre aller beste råd som er basert på mer enn 80 års erfaring. 

HESTRA HANSKESYSTEM

Hestra sitt hanskesystem er basert på den samme idéen som når du har flere lag med funksjonelle klær på kroppen.

Ved å bruke flere lag med hansker kan du regulere temperaturen i henhold til værforholdene og aktivitetsnivået ditt.

INNERSTE LAG 

LINER

Lineren er håndens undertøy. Den transporterer fuktighet bort fra huden og skaper et ekstra oppvarmende lag. Du bør ha den på hele tiden for å unngå å eksponere hånden for kulde når du utfører finmotoriske oppgaver.

En tynn liner inne i grunnhanske øker varmen med rundt 20 prosent.

Merino Wool Liner Long 5-finger

ANDRE LAGET

BASEHANSKE

Basehansken er den du bruker mest. Den  holder varmen ved normal kulde og gir god beskyttelse mot vind og nedbør. Basehansken har et fast eller uttagbart  fór. Et uttagbart fór gir større mulighet til å regulere varmen.

Mistral Motion 5-finger

YTTERSTE LAGET

SKALLHANSKE/VOTT

Skallhanskene brukes som et ekstra lag når du trenger ekstra beskyttelse mot kraftig kulde, vått vær eller hvis du står stille i lange perioder. Skallhanskene skaper et ekstra luftlag som isolerer og øker varmen. Med en liner og skallhanske øker du varmen med rundt 50 prosent, sammenlignet med om du bare har en basehanske.

Hydra Seam Sealed Mitt

HJERTE FØR HENDENE

Hender og føtter er ofte det første som får juling når du er ute i kulden. De er lengst fra det som kalles kroppskjernen med vitale organer som hjerte, hjerne, ryggmarg og fordøyelse. De finmaskede blodkarene i fingrene og tærne lukkes når det blir for kaldt, og du kan se at huden i fingertuppene blekner. Enkelt sagt kan man si at kroppen "ofrer" mindre viktige deler for å prøve å redde det som er avgjørende for å overleve.

Poenget med dette er at du må beskytte hendene og føttene ekstra mye i kulden for å kompensere for kroppens naturlige funksjon. Husk at du kan risikere forfrysingsskader på hendene dine selv om du ellers er varm i kroppen.

KOMBINER ETTER BEHOV

- Antall kombinasjoner er stort - velg derfor modeller basert på dine henders behov, aktivitet og værforhold. 

- Bruk tynne liners når du trenger finmotorikk. 

- Ved anstrengelse stiger kroppstemperaturen samtidig som vinden kanskje avkjøler kroppen. Bruk en vindtett hanske med bra ventilasjon og husk at hansker med membran som Gore-tex og Czone puster litt dårligere. 

- Når man sitter i ro eller driver med rolige aktiviteter trenger man mer varme enn når man beveger seg. Bruk derfor en skallhanske utenpå. 

En skallhanske tar ikke mye plass og kan lagres i sekken eller en jakkelomme der du enkelt har tilgang til den. 

 

Publisert 3. november 2020 kl 16.41
Sist oppdatert 3. november 2020 kl 16.41

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen