/ Annonse

Lek deg på ski i Loen

Ingen gondoler i Norge kan måle seg med Loen Skylift, som på drøye fem minutter tar deg tusen høydemeter rett opp – og vips er dagens skitur godt i gang.

Sist oppdatert: 1. oktober 2020 kl 12.00
Loen Skylift er muligens landets mest effektive skiheis. Foto: Bård Basberg
Loen Skylift er muligens landets mest effektive skiheis. Foto: Bård Basberg
Lesetid: 5 minutter

Helt innerst i Nordfjord er lille Loen blitt et episenter i fjorden med de store kontrastene. Som et yndet turmål både for cruiseturister og luftsportutøvere, utgjør Loen Skylift en lynrask overgang mellom de to sidene av livet her, rett opp fra havet til fjellene.

Gondolen er bygget som en pendelbane, så den ene vognen går opp, mens den andre går ned. Oppkalt etter Odins ravner, Hugin og Munin. Du stiger på ikke langt fra vannkanten, og på fem minutter har du erobret like mange høydemeter som du ellers ville brukt flere timer på å gå for egen maskin.

hoven toppstasjon foto Bard Basberg
Gondolen har en stigning på 53%, rett opp til Hoven på 1011 m.o.h. Foto: Bård Basberg

Vår egen Vallée Blanche

Tusen høydemeter rett opp. Det er en alpefølelse over det hele, nesten som Aiguille du Midi i Chamonix. Bare her får du ordentlig mat! Ved toppstasjonen finner du den praktfulle Hoven restaurant og rikelig med plass til å lufte deg! Her tar du på fellene og klikker inn i bindingene, og har valget mellom skiturer på flere nivåer.

Den nærmeste toppen fra Hoven heter Skredfjellet, og lar seg lett bestige på en drøy halvtimes tid. Fra Skredfjellet venter en deilig lang nedkjøring til dalen på andre siden, nordover mot Staurisætra og Stryn. Terrenget er innbydende cruising i bekkedaler og morsom skogskjøring når du kommer inn under tregrensa.

For en litt lengre tur kan du rette skiene mot øst og opp mot Staurinibba på 1379 m.o.h., en behagelig bestigning fra Hoven og nok til å få opp litt puls. Istedenfor å kjøre ned mot Stryn, kan du velge å kjøre østover fra Staurinibba ned Grimedalen, og få 600 høydemeter urørt snø i topp terreng frem til Lohøgesætra – du må bare komme deg opp igjen derfra!

foto bard basberg
Over skyene er det alltid sol – her fra turen opp til Staurinibba. Foto: Bård Basberg

For de som starter toppturen i Skyliften, er gjerne Lohøgesætra første etappe på en lengre økt. Den ligger også så høyt at du gjerne finner kvalitetssnø her helt ut i mai og juni. På dager da man ikke kan kjøre på snø helt ned til fjorden, kan du kjøre ski tilbake til gondolen over Staurinibba.

Ønsker du en skikkelig dagstur med utgangspunkt i Skyliften, fortsetter du oppover herfra. Fra Lohøgesætra kan du gå opp Dispahyrna på 1481 eller Geitafjellhyrna på 1628  m.o.h. På en slik tur får du skikkelig lønn for strevet og kan belønne deg med hele fjellets høyde i nedkjøring til Oppstrynsvatnet nedenfor.

 

Fjellopplevelser på alle nivåer

Er det rart i at lokale pudderhunder har skaffet seg sesongkort i Loen Skylift? Skimiljøet har for alvor våknet opp til alle mulighetene gondolen har gitt oss siden åpningen i 2017, og nedkjøringene begynner å få klassikerstatus. For deg som ikke er lommekjent enda, er det mulig å ta med seg guide for å være trygg på snø og veivalg, eller for å løfte toppturen til neste nivå.

pekebilde foto bard basberg
Tindeveglederen fra Breogfjell hjelper deg med veivalget. Foto: Bård Basberg

Lokalkjente tindeveiledere fra Breogfjell kan alle fjellsidene, traversene og triksene her oppe. Opplevelsen er tilgjengelig som en pakke med overnatting og middag på Hotel Alexandra. Sett av en helg til å nyte av fjellene over Nordfjord, på jakt etter ditt neste nivå på ski. Trygge fjellguider åpner det for deg, om det er å bli først kjent i området eller om det er å bestige selve kongen i fjellmassivet, Storskredfjellet på 1815 m.o.h.

Gondolen var derimot ikke bygget bare for de råeste adrenalinjegerne. På fjellplatået på toppen er det tilrettelagt for opplevelser for alle, også de som ikke har for vane å stå på ski eller som bare vil ake. Her tråkkes det opp snø på platået på toppen så du kan spasere rundt, og det lages til en akebakke med kjelkeutleie for unger (i alle aldre) som vil leke seg i snøen på toppen av Hoven.

 

kjelke foto bard basberg
En snøsikker akebakke på Hoven gjør fjelltoppen til noe moro for alle! Foto: Bård Basberg

 

Vil du gå utenfor opptråkket spor, er det anledning til å leie truger og dra ut på trugetur – også med guide! Når vær og forhold tillater det, kan guiden ta dere med opp på en lengre tur opp til Staurinibba. Vel tilbake igjen ved gondolen byr de på en kopp varm kakao – eller hva med en god middag?

Noen drar opp hit bare for restauranten må vite, og for de lokale er Hoven restaurant åsted for både stevnemøter og julebord. Her sitter kjæresteparet ved ett bord og en gjeng snødekte skibomser ved et annet. I naturskjønne omgivelser og situert på kanten av stupet, tilbyr Hoven restaurant kulinariske opplevelser som matcher utsikten – med kortreiste ingredienser fra fjorden nedenfor. 

foto thoraagelillestoel
Ærverdige Hotel Alexandra har moderne spa, flere restauranter og både innendørs og utendørs basseng. Foto: Thor Aage Lillestøl

Loens storstue

Du har kanskje lest om disse nedkjøringene til andre siden av dalen mens du lurte på hvordan du kommer deg tilbake igjen? Du blir hentet av Hotel Alexandra sin puddertaxi, så klart! En kan ikke omtale Loen uten å nevne Alexandra, som har vært et uavhengig, familiedrevet hotell her siden 1890, nå på femte generasjon.

Hotellet er en insitusjon som tar godt vare på sine gjester, og særlig turfolket har trykket hotellet til sitt bryst. Hotellet gir deg følelsen av å være en Slingsby i moderne versjon. Om du foretrekker å svømme, løpe på tredemøllen og gå på spa, eller heller vil spille snooker og drikke et glass edle dråper fra hotellets reserve, så finner du det på Alexandra. Samlet kan Loen tilby en fjellopplevelse akkurat slik den passer deg.

Publisert 1. oktober 2020 kl 12.00
Sist oppdatert 1. oktober 2020 kl 12.00

Relaterte artikler

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen