Suksess for Lyngenfjord Skyrun

Den første Lyngenfjord skyrun med Storhaugen Vertical Kilometer ble etter forholdene en stor suksess, og allerede neste år kan løpet inngå i verdenscupen.

Sist oppdatert: 3. august 2017 kl 11.37
OPP ETABLERT NEDKJØRING: Løpet går 1000 høydemeter opp til Storhaugen, et etablert toppturfjell om vinteren. Foto: Jan Arild Hansen
OPP ETABLERT NEDKJØRING: Løpet går 1000 høydemeter opp til Storhaugen, et etablert toppturfjell om vinteren. Foto: Jan Arild Hansen
Lesetid: 4 minutter

Konseptet Lyngenfjord skyrun og Storhaugen Vertical Kilometer ble offisielt lansert i mai da den engelske tindeveglederen Graham Austick,  ble forespurt av Djupvik & Nordmannvik Bygdehus om å arrangere et fjell-løp. Med kun tre måneder markedsføring frem til den siste helgen i juli, kunne Austick nesten ikke tru at totalt 240 deltakere stilte opp, hvorav 62 av de til toppen av den 1140 meterhøye Storhaugen.

-        Tilbakemeldingene er gode, både på selve løpet og på rammen rundt, forteller Austick, og mener det først og fremst skyldes en formidabel god dugnadsinnsats hos sine sambygdinger.

Spesielt viktig for Austick er at de har arrangementer som passer for hele familien med egen turklasse og et eget Mini Skyrun for de minste.

-        Lyngenfjord skyrun skal ikke bare være et fjell-løp, men også en opplevelse for hele familien, samt noe som bygda kan være stolt arrangør av, fortsetter han med.

LES OGSÅ: UTE har testet Hoka sko

Under timen

I lett tåke ved startpunktet 25 moh løp 62 deltakerne i Storhaugen VK. 3,2 km og 1100 høydemeter til toppen. Etter en drøy km i flatt terreng, begynner stigningen. Første noen hundre høydemeter langs en sti som de beste klarer å løpe. Etter hvert et brattere teknisk parti midtveis i traseen hvor arrangørene har satt ut sikringstau. Det er bratt nok til at man må bruke hendene til hjelp for å ta seg opp mellom bergknaus og stener. Fra 600 høydemeter og til topps går det jevnt oppover i rundt 25-30 grader bratt terreng, i delvis fast berggrunn og delvis løs steinur.

Stian Dahl Sommerseth (20) fra Tromsdalen er raskeste mann opp til toppen med en tid på 53.27, nesten to minutter foren nestemann, mens Agnes Irene Longfjeld (17) fra Vikersund ble raskeste dame opp med tiden 1.02.27, over syv minutter foran neste kvinne. Begge vinnerne er unge og lovende utøvere med talent for bratt løping.

Traseen ned følger den mest vanlige ruta som om vinteren har gitt mange en fantastisk skikjøring i terreng rett under 30 grader, men som på sommeren er løping i steinur og sti fra tregrensa.

Ingen var i nærheten av å holde samme fart som Kent-Hugo Norheim fra Laksvatn ned fjellet, og med totaltid på 1.21.28 på den 7,2 km lange traseen opp/ned Storhaugen, vant han med 2 minutter og 44 sekunder foran Leif Erik Einan fra Nordkjosbotn. Norheim er for mange kjent som mannen bak Kugo.no, prosjektet om å bestige samtlige 666 topper over 1000 moh i Troms fylke.  Liv Iris Sørgård fra Nordkjosbotn ble raskeste kvinne totalt med tiden 1.48.45, 40 sekunder foran Karina Lie fra Oslo.

LES OGSÅ: UTE har testet Polar v800

Satser mot verdenscupen

Austick har selv erfaring med fjell-løping, og har lenge drømt om å få til et løp i fjellene rundt Lyngenfjord. For han handler det om å kunne tilby et arrangement som viser vei i det velfylte fjellriket, og da er Storhaugen i Kåfjordfjellene med panoramautsikt mot Lyngsalpene og Lyngenfjorden et ypperlig utgangspunkt.

-        Man er nesten overstimulert av spektakulær fjellutsikt gjennom hele Troms fylke. Gjennom et løp opp til Storhaugen, vil en rette fokus på et bestemt fjell, som igjen åpner for å vise frem flere muligheter, forklarer Austick. Det er forøvrig samme utgangspunkt han har som innehaver av Lyngen Lodge når utenlandske skiturister skal finne veien til høye nord.

Men han vil igjen fremheve at det er viktig for arrangørene å kunne tilby et familievennlig program med lokal forankring, og vil blant annet jobbe videre med å utvikle Mini Skyrun for de minste.

-        Det vil også på sikt rekruttere flere fjell-løpere, tilføyer han.

Årets Storhaugen VK ble på mange måter en svenneprøve på hva Austick tenker om fremtiden rundt konkurransen i Djupvik. Han har allerede vært i dialog med ISF (International Skyrunning Federation) om å få Storhaugen VK inn som et løp i Verdenscupen, da som en dobbel VK. Det vil i så fall bety internasjonal deltakelse som gjester den lille bygda helt nord i Kåfjord med knappe 130 innbyggere. Utfordringer med overnatting og infrastruktur er ifølge Austick overkommelig for å kunne gjennomføre dette.

-        Vi sitter nå igjen med mange gode og nyttige erfaringer etter løpet som vi skal bruke tid til å evaluere. For det er også ting som vi må bli flinkere på, forklarer han.

Om alt går etter planen, vil Lyngenfjord skyrun også bli en del av verdenscupen allerede fra neste år slik som Tromsø skyrace kommende helg.

LES OGSÅ: Turekspertene i UTE sin test av Lundhags og Norrøna turbukse

Resultater finner du her.

Publisert 3. august 2017 kl 11.37
Sist oppdatert 3. august 2017 kl 11.37

Relaterte artikler

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen