BLOGG: Verdens eneste motbakkeløp i midnattssol?

Rundt i Norges langstrakte land, mellom bakker og berg, dukker det nå opp stadig flere motbakkeløp og fjelløp. Konkurransen er hard, både for løperne og arrangørene. Hvem springer hurtigst? Hvem kan lokke de beste løperne?

Sist oppdatert: 4. juni 2018 kl 14.52
MIDNATTSSOLLØPET: ...eller? Kan man si det når de første deltagerne er i mål før klokka 12? Foto: Magnus Kalsson
MIDNATTSSOLLØPET: ...eller? Kan man si det når de første deltagerne er i mål før klokka 12? Foto: Magnus Kalsson

TIMME ELLINGJORD

Skjermbilde 2018-06-06 kl. 09.35.13 1

Timme Ellingjord er klatreinstruktør (NF), skikjører og statsviter, og glad i å dokumentere gjennom både tekst og bilder. Han har sin egen hjemmeside. @hvitblikk.  

For løpsleder av motbakkeløpet «Håfjelltuva Opp», har det derimot aldri dreid seg om å dra de store massene. Den innflyttete sogndølen arrangerer motbakkeløp for tredje året på rad i den lille nordlandsbygda Kjeldebotn. 

Ifølge Idar Heimdal Espe, ligger fokuset på at alle skal med, for som han sier det selv:

– Me har god plass til dei som kjempar mot seg sjølv også.

 

For ham handlet ideen om midnattssolløp mer om det å kunne vise fram naturen fra sin flotteste, mest magiske drakt. Heimdal Espe er selv mye ute på kveldstid og ønsker å dele opplevelsen med flere. Hvis været treffer riktig, vil det ifølge han bli en nærmest religiøs stemning under løpet.

Løpet har ifølge Heimdal Espe fått svært positive tilbakemeldinger på trase og opplevelse - både løps- og naturmessig. Med et startområde bare 2 timer fra Gardemoen, er det ikke stort å si på beliggenheten heller. 

– Stien snirklar seg oppover fjellsida med utsikt til halve Nord-Noreg, utbryter han på sterk sogning. 

LES OGSÅ: Turekspertene i UTE sin test av Lundhags og Norrøna turbukse

Lav profil, høyt nivå  

Selv om Heimdal Espe kategoriserer løpet som uhøytidelig og arrangeringen av løpet er dugnadsbasert, så er det ikke tvil om at nivået under konkurransen er høy. 

Fjorårets vinner på herresiden, Erik Lomås, kategoriseres som et nordnorsk stjerneskudd i løping. Før fjorårets seier i «Håfjelltuva Opp», dro han avsted med en sterk seier under «Midnight Sun Marathon» i Tromsø.

Fjorårets vinner på damesiden, Hilde Aders, er et kanskje enda sterkere kort, og har vunnet utallige fjelløp både nasjonalt og internasjonalt, og er dessuten dobbel vinner av Oslo maraton. 

Ifølge den erfarne løperen er «Håfjelltuva Opp» et veldig fint motbakkeløp, fordi det med sine 8 km og 800 høydemeter har en veldig jevn stigning som gjør at det er løpbart hele veien. Hun likte ekstra godt at det ble bratt og knudrete på slutten, slik at man kan trykke litt på mot slutten av løpet.  

Aders trekker også fram den supre utsikten mot både Ofotfjorden og Stetind som prisverdig. At løpet arrangeres samtidig som den lokale marknaden, bidrar også til en fantastisk stemning, med turfolk som heier langs løypene på vei opp. Her er det rom for alle, også de som ikke skal konkurrere. Hilde Aders, som selv er fra Kvæfjord, skulle gjerne deltatt i år også, men dessverre skal hun konkurrere i Østerrike denne gangen. 

I år er muligens Erik Valens – årets U23 verdensmester i langrennssprint, samt det nokså lokale langrennshåpet Vegard Johnsen fra Bjerkvik, to sterke kort. Heimdal Espe håper på ca. hundre påmeldte til start, men det er også medregnet mosjonsklassen.  

LES OGSÅ: UTE har testet sko fra Hoka

Fjorårsvinnar-dame---Hilde-Aders
Fjorårsvinnar-dame---Hilde-Aders

Fjorårsvinner Hilde Aders i aksjon. Foto: Ben Frode Andersen

Løpet som tidligere har gått på formiddagen har nå endret profil og er nå lagt til kvelden og midnattssolens duse lys. Arrangørene hevder de er landets, om ikke verdens eneste motbakkeløp under midnattssolens stråler. Et kjapt google søk viser at to andre løp i Norge hevder livets rett som motbakkeløp under midnattssolen, «Vega Camping Floaksla» 2. juni og «Svalbard Space Run» 25. august. 

Foto---John-Slettjord
Foto---John-Slettjord

Foto: John Slettjord

LES OGSÅ: Turekspertene i UTE sin test av pulsklokker med GPS og pulsmåling

Nå skal det sies at Vega ligger sør om polarsirkelen og midnattssolens rike, mens løpet på Svalbard arrangeres to dager etter den offisielle sesongen for midnattssol er over i Longyearbyen. Men igjen, for «Midnattssolløpet - Håfjelltuva Opp», så kan man jo selvsagt spørre seg om et løp som starter klokken ni på kvelden, er å regne som midnattssolløp, når konkurransens raskeste er å forvente i mål allerede etter tre kvarter.

Kampen om tittelen «midnattssolløpet» får altså bestå, og det får være opp til publikum og deltagerne å avgjøre. En ting er uansett sikkert, vakkert blir det hos alle tre. 

NB: Journalisten er født og oppvokst under Håfjelltuvas fot. 

Publisert 4. juni 2018 kl 14.52
Sist oppdatert 4. juni 2018 kl 14.52

Relaterte artikler

SMALT OG LUFTIG: Det er en helt spesiell følelse å stå på toppen av en smal og spiss pinakkel Her fra superklassikeren Bladet i Molladalen på Sunnmøre. Foto: Håvard Myklebust
Luftige tindenåler

Norges fineste pinakler

VANSKELIG OG LITT FARLIG: Henning Eidsheim følger på cruxlengden på Luft, vind og ingenting i vestveggen på Store Skagastølstind i Jotunheimen. Foto: Tuva Stavø
Direktestarten på Luft, vind og ingenting (8)

Knallhard bestigning på Storen

En ferie med kiler, buldring og tinderangling

Klatreparadiset i Romsdalen: En guide til de beste rutene

PÅ KANTEN: Toppen av Nordre Trolltind er godt eigna for overnatting, men manglar rekkverk. Henning Svoren studerer ruta opp Nordaustegga på Store Trolltind i den siste kveldssola. Foto: Ståle Johan Aklestad
Nordaustegga på Store Trolltind

– Føler fjellet vil spytte meg ut i lufta

KOMPLETT OMRÅDE: Torje Stenkjær på den flotte traversen i syvende taulengde på Jugoslavruta i Romsdalen. Foto: Haakon Lundqvist
Komplette favoritter fra nord til sør

De beste stedene å klatre i Norge

Jon Gangdal i Oslo
Dødsskred på Everest i 1994:

– Jeg har i alle år følt mye skyld

FEIRING: Odd Eliassen (til høyre) feirer bestigningen av Mount Everest i 1985 sammen med Bjørn Myrer Lund. Foto: Den norske Everest ekspedisjonen 1985
Hør lyden fra den historiske bestigningen av Everest

Eventyrere på bokturné

MISTET LIVET: Anna Gutu (til venstre) og Gina Marie Rzucidlo er bekreftet omkommet etter dødsskredet på Shishapangma. Samtidig døde også to sherpaer, inkludert verdensrekordholder og Kristin Harilas turkamerat Tenjen Lama Sherpa. Foto: Instagram
Skredet på Shishapangma

Døde under kappløp mot toppen

SELFIE: Tenjen Lama knipsa dette bildet på vei opp på Dhaulagiri.
Tenjen Lama Sherpa død i snøskred

– Den sterkeste sherpaen i hele verden

OMKOMMET: Verdensrekordholder Tenjen Lama Sherpa er død etter et snøskred på Shishapangma i Nepal. Her er han sammen med Kristin Harila på K2, sekunder etter at verdensrekorden var i boks. Foto: Kristin Harila
Harilas sherpa i skredulykke

Rekordpartneren til Kristin Harila er død

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen