Varsom.no utvider

NVE innleder påska med nytt skredkort –og ny varslingsregion på varsom.no: Svartisen, som er Nordlands første varslingsregion på skredvarslingstjenesten.

Sist oppdatert 14. april 2014 kl 08.55
TAMOK: Dette bildet viser snøskred på Lille Russetind i helga. Vått flakskred i sørvestlig helning, sannsynligvis løsnet i gamle svake lag nær bakken. Soloppvarming antas å ha svekket bindingene og stabiliteten i snødekket, skriver fotografen om bildet. Foto: Aadne Olsrud
TAMOK: Dette bildet viser snøskred på Lille Russetind i helga. Vått flakskred i sørvestlig helning, sannsynligvis løsnet i gamle svake lag nær bakken. Soloppvarming antas å ha svekket bindingene og stabiliteten i snødekket, skriver fotografen om bildet. Foto: Aadne Olsrud

– Skred mot vei er et vesentlig problem i Nordland. Derfor blir det bra å få i gang varsling for sentrale deler av fylket. Det nye varslingsområdet er relativt stort, men dekkes med observatører både fra nord og sør. Dette vil bidra til bedre sikkerhet både i fjellet, på veg og bane i fylket, sier seksjonssjef i Norges Vassdrags- og Energiverk (NVE), Rune Engeset.

NB! Se den dramatiske filmen fra Finnmark forrige uke under artikkelen!

Alle kan bidra

Norge etablerte snøskredvarsling etter internasjonal standard i januar 2013, og fredag 11. april kom dette siste tilskuddet på varsom.nos varslingsregioner, som nå er 25 totalt. Ved inngangen til påskeferien oppfordrer NVE alle til å hjelpe til og gjøre varslene enda bedre.

– Alle som ferdes i fjellet i påsken kan bidra til å gjøre snøskredvarslene enda bedre. Last ned app’en RegObs og send inn enkle observasjoner som bilder av snøskred, at du har hørt drønn i snøen, ser sprekker og liknende. Alle dataene går inn til snøskredvarslerne, som har stor nytte av observasjonene til sine vurderinger, sier Engeset.

NY REGION: Svartisen er en stor varslingsregion, som dekkes både fra nord og sør.

Nytt skredkort

Varsom.no lanserte i fjor Skredkortet, som nylig kom i ny drakt. To kort i stedet for ett og større tegn og bokstaver skal gjøre kortet enklere å bruke, og mer informativt.

– Nytt er at kortet består av to kort. Slik ble det plass til mer tekst, og litt større skrift. Kortet tar deg og turkompisene gjennom livsviktige momenter: 1) når dere planlegger tur, 2) når dere starter turen og beveger dere oppover/bortover og 3) når dere vurderer om drømmehenget skal kjøres eller ikke. Skredkortet er ment som et viktig planleggingsverktøy og huskeliste før tur og underveis. Skredkortet inneholder også viktig informasjon om skredfareskalaen, samt en liste over tiltak som alltid burde gjennomføres når man ferdes i skredterreng. Kortet består av to kort som er festet sammen med en enkel trykknapp som kan tas fra hverandre. Den ene delen består av en turplanleggingsdel og forklaring av skredfareskalaen, informasjon som er til hjemmebruk. Mens del to består av område- og enkelthengvurdering og hvilke standardtiltak du alltid burde gjennomføre mens du er ute på tur. I tillegg har del to en helningsmåler for kart og et helningsestimat for enkeltheng, sier Birgit Rustad i NVE.

Skredkortet kan bestilles gratis på e-post bkr@nve.no.

TODELT: Det nye skredkortet (til høyre) fra NVE inneholder mer info enn før, og består av to kort. Til høyre skitupp-klistremerket som skal gi en påminner om det du bår huske uderveis. Foto: Tore Meirik

Økende skredfare

De har også laget et info-klistremerke spesialformet for skitupper som også skal minne personen oppå skiene om fornuftige snøskredtips underveis.

I dag melder varsom.no om økende snøskredfare i store deler av Nord-Norge, hvor mange varslingsregioner har fått oppjustert faregraden fra en til tre i dag. Sør for Nordland er det kun i varslingsregionene Nordfjord og Sunnmøre meldes det faregrad tre –betydelig- i dag, men i motsetning til i landets nordlige deler, synker skredfaren i sør.

Detaljert varsel finner du her!

Det er all grunn til å være forsiktig. Filmen under ble spilt inn på Stjernøya i Finnmark 8. april i år, en dag med skredfaregrad 2 –moderat. Snøskredet ble utløst ved hjelp av dynamitt:

Publisert 14. april 2014 kl 08.55
Sist oppdatert 14. april 2014 kl 08.55
annonse
Relaterte artikler
IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

jenter som klemmer og gråter
Knuste alle i Verbier

Hedvig Wessel er verdensmester!

jente med ski
Frikjøringscamp for jenter i Røldal

– Noe eget med den jentestemninga

skikjører som tar salto
Vetle Gangeskar i form

Bestemann i NC i Hemsedal

annonse

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Kommersiell leder: Alexander Hagen