Åtte tips til bedre mobilbilder

De aller fleste har med seg mobilkameraet når de står på ski. Men hvordan tar du de beste bildene? Her får du åtte gode tips fra Bård Basberg!

Sist oppdatert: 4. oktober 2015 kl 11.13
MOBIL: Fotograf Bård Basberg gir deg dine tips til et bra mobilbilde. Bildet er fra High Camp Sunnmøre i helga. Foto: Brynjar Åmot
MOBIL: Fotograf Bård Basberg gir deg dine tips til et bra mobilbilde. Bildet er fra High Camp Sunnmøre i helga. Foto: Brynjar Åmot
Lesetid: 3 minutter

Den gjennomsnittelige skientusiasten har sjeldent med seg speilreflekskamera og tre ulike objektiver med i fjellet for å ta bilde av turen. Derfor har det stadig bedre mobilkameraet blitt et hendig hjelpemiddel for å bevare toppturminnene. 

Tall fra BT.com viser at kompaktkamera-salget faller kraftig tilbake i konkurransen mot mobiltelefonen, og for ivrige skikjørere finnes intet unntak. Skal du på skitur med kompisene eller venninnene er det ekstra gøy å fange de beste bildene.

Dessuten kan du sende inn bildene dine til vår helgebilde-konkurranse.

Bård Basbergs åtte tips til et bedre mobilbilde:

1. Stabilitet

darlig-god
darlig-god

Dårlig og god stabilitet. Foto: Bård Basberg

– Prøv å hold mobilen i ro når du tar bilder – da blir de skarpere! Så tipset da er å bruke to hender (wow), samt å bruke volumknappene eller kameraknappen til å ta bildet. Å trykke med fingeren på skjermen skaper mye vibrasjon, det er ikke bra! 

2. Batteripakke

– Ikke et rent fototips, men sjukt greit siden mobilene om dagen har så dårlig batteritid. Man bruker jo telefonen hele tiden, enten du scroller fajja-fløden, får på no fønny snap-stories eller tar Instabangers. Jeg går alltid tom for batteri, og har begnyt å ha med en sånn liten batteripakke i sekken! Enten får du en gratis et sted eller så koster de ingenting på Clas Ohlson! 

3. Beskyttelsesetui

 

– Det er greit å beskytte telefonen litt når man er ute på ski eller sykkeltur. Jeg tenker ikke bare at du kan knuse den eller at den får fuktskader, men et bra skall gjør at du beskytter den for kulde også, som er et stort problem vinterstid. Dumt å ha en dau telefon når du trenger den! 

4. Format

– Prøv å ta bildet i det formatet du skal publisere det i. Skal du legge ut et kvadratisk bilde på Instagram, så ta det i det i kvadratisk format. Da er det mye lettere å se på forhånd hvordan resultatet kommer til å bli! 

5. Komponering

rutenett
rutenett

Skru på rutenettet. Foto: Anders Holtet

– Jeg komponerer nesten alltid mine bilder etter det gylne snitt. For å hjelpe med det så kan man faktisk skru på et sånn rutenett på mobilen også! Ett steg nærmere et bra bilde! 

6. Snapseed

– Det dukker hele tiden opp nye apper som skal være ”den beste bilderedigeringsappen ever”. Jeg prøver stadig nye, men jeg kommer alltid tilbake til Snapseed! Har brukt den i et par år nå, og den kom ikke for så lenge siden med en oppdatering som løftet den et nytt hakk! Den er veldig lett å bruke, gir gode resultater og ikke minst - den er gratis!! 

7. Eksponering

eksponering
eksponering

Slik kan du leke med eksponering. Foto: Bård Basberg

– Det fins en haug med egne smarte fancy kamera-apper der ute, men det er ikke alltid du gidder dra fram dem. I tillegg har standardappene blitt mye bedre. Det viktigste for meg er eksponeringsmuligheten. På iPhone er det bare å fokusere, så slider du opp eller ned for å få et lysere (opp) eller mørkere (ned) bilde! Plutselig har du et mye bedre resultat!

8. Hold linsa ren! 

– Ganske enkelt tips egentlig! Mobilen din bor i lomma og håndflata di, og er borti mye dritt i løpet av en dag. Det blir fort fettmerker på linsen, så pass på at den er ren før du tar bilder! Bare tørk av på skjorta det!

Publisert 19. mars 2016 kl 08.00
Sist oppdatert 4. oktober 2015 kl 11.13
 

Relaterte artikler

 
Hedvig Wessel feirer at hun er blitt verdensmester i frikjøring
– Dette er bare begynnelsen

– Dette er bare begynnelsen

Vetle Gangeskar RFC 2024
Slik gikk Røldal Freeride Challenge 2024

Slik gikk RFC 2024

FALLET: Like før droppet hektet deltageren skien slik at den falt av. Den bratte facen gjorde at hun skled ned fjellsiden.
Junior freeride i Røldal

Dramatisk fall under konkurranse

IKONISK: For mange er afterski like obligatorisk som å stå på ski når de er i fjellet.. Foto: Kalle Hägglund
Tips til de som «går all in»

Do's and dont's på afterski

Fri Flyt utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalister: Tore Meirik | Christian Nerdrum | Henning Reinton (magasinansvarlig)

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen